Gonore Belirtileri

Ahmet

Gonore Belirtileri: Gonore bir bakteriden kaynaklanan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Neisseria gonorrhoeae adı verilen bir bakteri genellikle cinsel yolla geçen ve toplumda bel soğukluğu olarak bilinen bir durumdur.Bu çeşit bakteriler nemli ortamlarda yaşayabilirler. Gonore bulaşıcı bir hastalıktır ve kişiden kişiye özellikle 3 ila 5 günlük kuluçka döneminde geçer.

Genellikle kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen bir hastalıktır.Kadınlarda yapılan testlerle rahim bölgesinde olduğu görülmüştür ve herhangi bir koruma yöntemi kullanmayan hastalarda daha fazla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sıklıkla rastlanılan ve genellikle geç farkına varılabilen bir hastalıktır.Taşıyıcı olma olasılığı yüksektir.

Gonore Belirtileri
Genellikle kolaylıkla anlaşılamayan bir hastalık olan bel soğukluğu kendini bir ay içinde belli etmeye başlar. Genel olarak belirtiler;

  • İrin benzeri olan akıntıların kadın yada erkeğin cinsel organından gelmesi
  • Kadınlarda kısırlığa yol açan pelvik iltihabı
  • Kadınlarda adetin düzensiz olarak görülmesi
  • Kas ağrılarının devamlı görülmesi
  • İdrara çıkma sayısının çoğalması ve sistit görülmesi
  • Bazı hastalarda farenjidin görülmesi

Teşhis Nasıl Konulur?
Genellikle cinsel ilişki sonrası oluşan bir hastalık olduğu için jinekologların yaptığı muayene ile alınan test  antibiogram olarak bilinir.Tanı koymak için rektal sürüntü, kadından alınan serviks salgıları yada eklem sıvısı alınır. Daha sonra gram boyası kullanılarak bu sıvılar incelenirler.

Erkeklerde teşhisi koymak daha kolaydır çünkü nörofillerin negatif olduğu ve negatif dilokokların görülmesi bu hastalığa işaret eder. Fakat, kadınlara bu durumu anlamak daha meşakatlidir ve Thayer martin besi yeri kullanılması şarttır. Eğer oksidaz pozitif kolonileri negatif diplokoklardan oluşmuşsam bu kadın için bir hastalık belirtisidir.

Tedavi Yöntemleri
Oral tedavide genellikle belli başlı birkaç ilaç kullanılır.

  • Siprofloksasin (500 mg)
  • Ofloksasin (400 mg)

Parental tedavide ise seftiakson (125 mg) kullanılır.

Genellikle ek olarak Doksisiklin kullanılır çünkü non-gonokoksit üretrit bileşenleri de gonore hastalarında bulunmaktadır. Aynı zamanda Azitromisinde kullanılan diğer ilaçlar arasındadır.

Alerjik reaksiyonlara ve gebeliğe göre bu ilaçlarda hastaların doktorları genel bir düzenleme yaparlar.

Genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır ve bu antibiyotikler yaklaşık olarak 1 hafta kullanılırlar.

Yorum yapın