Toz Alerjisi Belirtileri

Ahmet

Toz Alerjisi Belirtileri: Toz alerjisi genellikle ev tozu alerjisi olarak da bilinmektedir. Mite alerjisi olarak da isimlendirilebilir. Toz alerjisi kişinin tüylü eşyalara, yastıklara, yatak ve yorganlarda ya da tozlanmış ortamlarda çok fazla görülür. Bu ürünlerin deriye teması ya da solunum yoluna temas etmesi dahilinde alerji kendisini gösterebilir. Astım, egzama ya da buna benzer hastalıklar belirtilerindendir.

Toz Alerjisi Nedir?
Alerjiler genellikle bağışıklık sisteminin alışık olmadığı bazı maddelere karşı gereğinden fazla reaksiyon göstermesi ile oluşur. Tozun içerisinde görülemeyen bazı maddeler alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Bu durumda toz alerjisi olarak isimlendirilmektedir. Toz alerjisi polen, deri döküntüsü ile beslenen mite dışkılarından, küften ya da böceklerden ve onların tüylerinden alerji kaynaklı bir neden ile oluşabilir. Evde genellikle ev tozları bu durumu tetiklerken dışarıda ki ortam daha da şiddetli yaşanmasına neden olabilir. Akarlar deri döküntüleri ile beslenmektedir. Bu akarların bırakmış oldukları dışkı kuruyup toz halini alır ve solunum yolu ile teneffüs edince alerji oluşumuna rastlanır. Akalar nemli ortamları da oldukça çok severler. Ev ortamında oldukça çok rastlanır ve bu nedenle toz alerjilerinden en çok ev tozu alerjisinin görülme oranı daha yüksektir. Evinizin havalandırılması kış aylarında önem taşır.

Toz Alerjisi Belirtileri
Toz alerjisi kişiden kişiye farklılıklar gösterebileceği gibi vücudun hangi bölgesinde meydana gelmesi de belirti faktörlerini değiştirir. Genellikle toz alerjileri solunum yolunda ve cilt üzerinde bir etki oluşturmaktadır. Hapşırma, öksürük, nezle ve burunda tıkanıklık en fazla görülen durumlardandır. Gözlerde kızarma, sulanma ya da iltihaplanma da kaşanabilir. Göz bu durumda kaşınmaktadır. Genellikle polen alerjilerinde bu daha sık rastlanır. Bu belirtiler dışında burunda kaşıntı, boğazlarda iltihaplanma, cildin kuruması ve kaşınıp kızarması sık rastlanan belirtiler arasındadır. Toz alerjisi bazı kişilerde bronşite hatta ileri derece astıma kadar ilerleyebilir ve nefes darlığı problemine neden olabilir. Göğüs bölgesinde sıkışma, nefeste darlık gözleniyor ise bir doktora mutlaka danışılıp tedaviye başlanmalıdır.

Toz Alerjisine Ne İyi Gelir?
Alerjiler için öncelikle neyin sizde alerji yaptığını bulmanız gerekmektedir. Toz alerjisi olduğunuz kesinleşmiş ise de yapmanız gereken en önemli şey tozun yoğun olduğu ortamlardan ya uzaklaşmak ve ya önlemler almaktır. Toz ile temastan tamamen kurtulamazsınız ancak evinizde önlemler alabilirsiniz. Bunun için yattığınız ortamda toz tutmaya meyilli ürünleri kaldırıp Anti alerjik ürünler kullanabilirsiniz. Pelüş ve tüylü ürünler çok toz tutacağı için fazla temas etmemeye özen gösteriniz. Yatakların temizliği ve belli dönemlerden sonra yenilenmesi önemlidir. Süpürgenizin temizleme gücü de önemlidir. Bu makinalar ile sık sık evinizi temizleyin. Evinizin duvarlarında küflenme bulunuyor ise bir çözüm üreterek küfü yok etmeye çalışın. Nemli ortamlar alerjiyi tetikler. Nevresim takımlarını sık aralıklar ile değiştirin. Son olarak da evinizi sık sık havalandırınız.

Toz Alerjisine Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Toz alerjisi için en etkili yöntemlerden bir tanesi burun yıkamaktır. Burun kıllarına yapılan toz parçacıklarının temizlenmesini ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bu temizleme işlemini tuzlu su ile yaparsanız daha etkili olacaktır. Burun yolu ile bu solüsyonu çekiniz ve genzinize kadar inmesini sağlayınız. Bu su ağız ve burun yolu ile tekrar dışarı atılacaktır. Biraz genzinizi yakabilir fakat sağlığınız için oldukça etkilidir. Gün aşırı bu işlemi yapabilirsiniz. Toz alerjisi için vücudunuzu yıkamakta bir diğer çözümdür. Polenlerin çıkmaya başladığı dönemde alerjiniz etkilenecektir. Vücudunuza da polen tanecikleri temas etmiş olacaktır. Gün sonunda vücudunuza temas eden tozlardan ziyade polenlerden kurtulmak için duş almak sizin alerjinizin nüksetmemesine yardımcı olacaktır. Toz alerjisi için uygulanabilecek bir başka tedavi yöntemi ise nane çayıdır. Toz alerjilerine karşı evde yapabileceğiniz bir çözüm yolu olan nane çayı alerjik atakları azaltmaya yaramaktadır. Nane doğal bir sakinleştiriciliğe sahiptir. Antibakteriyel maddelerin, soğuk algınlığı gibi durumlarda virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu çayı hazırlamak için bir cezve içine su koyarak üzerine nane yaprağı ekleyiniz. Daha sonra kısık ateşte kaynatmaya başlayınız. Kaynayan çay demlenmeye bırakılır ve daha sonra içilir.

Toz Alerjisi Sonrası Tedavi
Toz alerjisi için kesin bir çözüm yolu söz konusu değildir fakat bu alerjik tepkilerin etkisi azaltılabilir. Bunun için ilaç tedavisine başlanılır. Belli dönemlerde ilaçlar kullanılır. Antihistaminler bağışıklık sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Hapşırma, göz sulanması, burunda akıntı gibi durumları ortadan kaldırmaya yarar. Dekonjestan ilaçları burunun tıkanmasını önlemek için kullanılır. Kortikosteroidler ise solunum yolunda ki sorunlar için verilir. Solunum kanalı iltihaplanmaları bu ilaç sayesinde azaltılır. Toz alerjisi ölümcül bir soruna neden olmaz fakat etkileri ileri seviyelerde olabilir ve hastanın yaşam standartlarını etkiler. Son olarak da uygulanan tedavi yöntemi immünoterapidir. Şiddetli şekillerde yaşanan bir toz alerjisinde uygulanan bir yöntemdir. Doktor kontrolünde uygulanır. Hastanın toz ile teması sağlanır ve buna bağlı olarak toza karşı bağışıklık oluşturmasına yardımcı olunur. İmmünoterapi de hastalığın yarattığı yan etkileri gidermek için değil diğer tedavilerden farklı olarak hastalık odaklı ilerlemesidir.

Yorum yapın