Tonsilit Belirtileri

Ahmet

Tonsilit Belirtileri: Bademcikler tonsil olarak da adlandırılmaktadır. Bademcikler dilin arka bölümünde boğazın iki tarafında bulunur ve bağışıklık sisteminde bir rolü olan organdır. Vücuda nüfuz eden bakteri ve virüs gibi yabancı mikropların tutulmasını ve vücudun bu mikroplara karşı savunmaya geçmesine yardımcı olmaktadır. Bazı mikroplara karşı bademciklerde yetersiz kalır ve bu durumda bademcik iltihaplanmaları yaşanabilir. Bademcik iltihaplanmalarında yani toksilitler de hasta yutkunma zorluğu çekebilir, yemek yerken zorlanabilir, balgam sorunu ve boğaz ağrısını sık sık yaşar. Genellikle farenjit türünde ki hastalık iki yaşından daha büyüklerde görülür. Bademcik iltihaplanması ufak birkaç kontrol ile anlaşılabilir. Bu durumda çeşitli tedaviler uygulanmaya başlanır. Eğer ki tedavi sonuç veriyor ve belirtiler de bir artış gözlemleniyor ise o zaman daha farklı testler uygulanarak başka tedavi yollarına başvurulur.

Tonsilit Nedir?
Tonsilit hastalığı genellikle bulaşıcılık taşır ve inflamatuar bir süreç içindedir. Tonsilit bakteriyel kökenli bir iltihaplanmadır. Vücuda giren bakterilerin bademcik tarafından yok edilememesi sonucunda gelişmesi ile oluşur. Tonsilit hastalığının çeşitleri de bulunmaktadır. Hasta olan birey burnundan salya ya da akıntı söz konusu olabilir. Bu akıntılar da bulaşıcılığın bir koludur. Tonsilit aynı zamanda kronik bir hal alabilir. Hastanın bağışıklık sisteminde güçsüzlük oluşmaya başlar. Birçok hastalığı da etkiler. Tonsilit en çok idrar organlarına enfeksiyon bulaşmasına neden olur. Tonsilit kronik bir hastalığa meyilli olduğu için çok kötü sonuçlar da doğurabilir.

Tonsilit Belirtileri
Kişinin vücuduna nüfuz eden virüsün gücüne ve kişinin bu virüse karşı göstereceği dirence bağlı olarak hastalığın şiddeti artıp azalabilir. Bademcik iltihaplanmaları şeklinde kendisini gösteren hastalık buna bağlı belirtiler gösterir. Yüksek ateş görülür. Yüksek ateşe bağlı üşüme ve titreme hissi yaşanır. Bademciklerde şişme olur. Boğaz ağrısı ve bademciklerden kaynaklı kulak ağrısı yaşanır. Kişi yutkunmada zorluk çeker, yutkunurken ağrı duyar. Halsiz, yorgun ve güçsüz bir beden taşır. Baş ağrısı, iştah kaybı, ağız da kötü koku oluşması ve sesin normalden daha değişik çıkması gibi sorunlar yaşanır. Çocuklarda bu duruma ek olarak mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı çok sık rastlanır.

Tonsilit Nedenleri
Tonsilite neden olan başlıca virüs beta mikrobudur. Bunun dışında adenovirüsler, influenza, coxackie ve parainfluenza virüsleri bademciklerde enfeksiyon oluşturmaya oldukça elverişlidir. Virüslerin geneli çoğunlukla kızarıklığa yol açar. Beyaz iltihaplanmalar çok sık yaşanmaz. Eğer ki bademcikler üzerinde beyaz bir iltihaplanma görülmeye başlamış ise beta mikrobunun vücuda nüfuz ettiğine işarettir. Bunun için beta testleri uygulanacaktır ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulur.

Tonsilite Ne İyi Gelir?
Tonsilite iyi bir dinlenme iyi gelecektir. Bunun dışında fazla miktarda sıvı tüketmeye ve sıvı gıdalara ağırlık verilmeye özen gösterilmelidir. Ne çok soğuk ne de çok sıcak besinler olmalıdır. Bademciklerde ki iltihaplanmayı dağıtmak için tuzlu su hazırlayıp gargara yapabilirsiniz. Bu dönemde meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmelidir. Vücut direnci düşeceği için bu besinler artırmanıza yardımcı olacaktır. Doktora danışıp pastil kullanabilirsiniz. Bu boğazlarınızı rahatlatabilir. Kuru ortamlardan uzak durunuz havanın nemli olması da oldukça etkilidir. Sigara kullanmamaya dikkat etmelisiniz ve havası kirli ortamlara girmemelisiniz.

Tonsilit Nasıl Geçer?
Tonsilitin iyileşmesinde ilaç tedavisi oldukça etkilidir. İltihabın dağılması için antibiyotik uygulanabilir. Fakat bazı durumlarda iltihap yok olsa da bademciğin büyüklüğü değişmeyebilir. Eğer ki sık sık bademcikleriniz enfeksiyon kapıyorsa artık bademcik enfeksiyonlarınız kronikleşmiş demektir. Bu da bademciklerin büyümesi anlamına gelir ve bu da sizi yemek yerken ve yutkunurken oldukça zorlar. Bu tür durumlarda bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak gerekmektedir. Çoğunlukla bu evrede ki hastaların bademcikleri cerrahi operasyon ile alınmaktadır.

Tonsilit Bulaşıcı Mı?
Tonsilitin bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bademcik enfeksiyonu olarak da adlandırabiliriz. Üst solunum yoluna bağlı gelişir ve bulaşma olasılığı vardır.

Tonsilit Bitkisel Tedavi Yöntemi
Tonsilit tedavisi için kekik, okaliptüs, ıhlamur gibi boğazları yumuşatacak bitkilerin çayı tüketilebilir. 2 litre kadar suyun içine boğazınızı yumuşatabilecek bir bitki çayını kaynayan suya ekleyiniz. Bir saat kadar demlenmesi için bırakınız. Bu hazırladığınız çayı gün içinde su yerine tüketiniz ve ılık olmasına dikkat ediniz. Bunun dışında çayını hazırlayabileceğiniz ve bademciklerinize iyi gelecek diğer bitkiler, ebegümeci, kuşburnu, böğürtlen, sinir otu ve kayışkıran gibi bitkilerdir. Tuzlu su hazırlanıp gargara yapılır ise bu da iyi gelecektir. Bir su bardağı kadar kaynattığınız suya ezilmiş kenevir koyup bunu bir süre dinlendiriniz. Gün içinde tüketiniz. Kaynatılmış suyun içine bir de karbonat ve tentürdiyot koyabilirsiniz. Bu karışım ile de gargara yapmanız iltihaplanmaya iyi gelecektir.

Tonsilitin Tedavisi
Tonsilitin hastalıklarında tedavi genel olarak komplikasyon önlemek amacı ile yapılacaktır. Çünkü bu hastalık bademcikler ile alakalıdır ve bu noktada yaşanan enfeksiyonlar beta mikrobu ile bağıntılıdır. Bu durumda akut romatizmal ateşlenmesine ve akut glomerülonefrittir gelişmesine neden olur. Beta mikrobu teşhisi konulmuş ise penisilin tedavisi uygulanır. Eğer ki penisiline karşı alerjisi olan bir hasta var ise başka tür bir antibiyotik uygulanır. Antibiyotik tedavisi dışında ateşlenmeye karşılık ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaç verecektir. Bağışıklık direnci düşen hastanın kendisini toplaması için doktor vitamin tedavisi de uygulayabilir. Hasta kendisi de yeme ve içmesine dikkat etmelidir. Bol meyve ve sebze tüketmeli ve bolca su içmeye özen göstermelidir.

Yorum yapın