Topuk Dikeni Belirtileri

Ahmet

Topuk dikeni ortopedik bir rahatsızlıktır. Duruş ve yürüyüş gibi ortopedik bozukluk yaşayan kişilerin erken dönemde tedavi uygulamaması ileri ki dönemlerde topuk dikeni oluşumuna neden olur. Topuk dikeni olan kişiler yataktan kalktığı zaman yere bastığında ayak topuklarında ağrılar meydana gelir. Ayak gece boyunca gerginleşir ve sertleşir. Gün için de bir zaman oturduktan sonra atacağınız ilk adımlarda da bu problem yaşanabilir. Faysa denilen bu tabakaya basılmadığı zaman ağrı hissedilmez. Bu tabanda baskı üzerine basıldığında artacağı için ağrı da o zaman oluşur.

Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni denilen rahatsızlık, ayak tabanının çok fazla kullanılması sonucunda incinme sidir. Topuk dikeninde topuk kemiğinin altında kalsiyum birikmesi sonucu oluşan kemik fazlalığıdır. Bu sert çıkıntı diken gibi batmasından dolayı topuk dikeni olarak adlandırılır. Topuk dikeni ayağın alt yüzeyinde oluşur. Genellikle sabah uykudan kalktıktan sonra gözlemlenen bir sorundur. Bütün gece gerginleşen ve sertleşen topuk saatler sonra basıldığı zaman ağrı yaratır. Topuk dikeni genellikle kadınlarda görülmektedir. Buna ek olarak kilo fazlalığı olan kişilerde, çok fazla yürüyen kişilerde, sürekli olarak ayakta çalışanlarda, düz taban olan kişilerde oldukça sık rastlanır. Topuk dikeninin uzunluğu 2 cm kadar oluşmakta. Röntgen ile topuk dikeni teşhisi konulur fakat görülemeyecek kadar küçük ise bu durum topuk dikeni sendromu olarak adlandırılır. Topuk dikeninde ağrıya sebebiyet veren topuğun yumuşak dokusunda oluşan iltihaptır. Bu iltihap Plantar Fasiit olarak isimlendirilir.

Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikeni sorunu ile karşı karşıya kalan hastalarda topuk dikeni belirti vermez. Büyüklüğü fazla ise elle anlaşılabilir. Topuk dikeni belirtilerini genellikle iltihaplanma yaşanmaya başladığı zaman hissedilir. İltihaplanma yaşandığı zaman yürümek, koşmak, egzersizler oldukça sorun haline gelir. Ayağınız dinlendiği zaman geçmiyor aksine üzerine bastığınız da ağrı ile karşılaşıyor iseniz topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz. Dinlenme sonucunda geçen bir sorun değildir. Topuk dikeni varlığından daha çok iltihaplı kısım ağrı yarattığı için iltihap tedavi edilmeden ağrı geçmeyecektir.

Topuk Dikeni Nasıl Geçer?
Topuk dikeni için çeşitli tedavi şekilleri vardır. Öncelikle rahatsızlık için dinlenmek önemlidir. Düzenli olarak topuk dikeni egzersizleri yapılmalıdır. Bitkisel tedavi yöntemleri uygulanır. Ortopedik ayakkabı çeşitleri de bu rahatsızlık için rahatlatıcı bir çözümdür. Zayıflama da bu rahatsızlığın etkilerinin azaltılması arasında yer alır. Bitkisel tedavi çeşitlerine göre; 1 kova sıcak su ile kekik birleştirilerek ılıması beklenir. Hazırlamış olduğunuz suya ayaklarınızı koyarak 1 saate yakın dinlendiriniz. Bu işlem ayağın yumuşaması ve rahatlamasını sağlayacaktır. Aynı işlemin vicks şeklini de uygulamak oldukça rahatlatıcıdır. Ayağınızı bu sudan çıkarttıktan sonra ise streç film ile sarılmalıdır. Sabah film çıkartılır ve ayağa çorap giyilerek güne daha rahat başlanır. Nane ve kekik gibi bitkilerin yağlarını da masaj için kullanabilirsiniz. Bu yağları ayak bölgesine haftada 3 kez uygulayın.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?
Topuk dikeni ayak tabanında oluşan bir kemik çıkıntısıdır. Bu rahatsızlık geçmiş dönemlerde ayaklara fazla yüklenilmesinden kaynaklıdır. İlerleyen dönemlerde ayak tabanında biriken kalsiyum kemiksi bir doku oluşturur ve ortopedik rahatsızlığa sebebiyet verir. Topuk dikeni dediğimiz rahatsızlığa iyi gelecek şeylerin başında istirahat etmek gelmektedir. İltihaptan kaynaklı bir ağrı olduğu için de bölgede ki iltihabın dağıtılması önemlidir. Fazla kilolu kişilerin topuk dikeni sorunu yaşamaları halinde kilo vermeleri de ciddiyet korur. Oldukça hassas olan topuk fazla kilo ile daha da zorlanmaktadır ve ağrıların şiddeti artmaktadır.  Bölgeye rahatlatıcı yağlar ile masaj yapılması iyi olacaktır. Ağrıyan bölge rahatlayıp gevşeyecektir ve ağrılar hafifleyecektir. Doktor tedavisi de mümkündür.

Topuk Dikeni Egzersizleri
Topuk dikeni tedavilerinden bir tanesi de egzersiz yapmaktır. Fizik tedavi gibi düşünülebilir. Bölgede ki ağrı ve sorun egzersizler ile giderilmeye çalışılır. Dizlerinden bir tanesini duvara karşı tutup topuğu yere basmak gerekir. Diğer dizin ise bükülmesi ve duvara yaslanması ile topuk bandı ve ayak kasları gerilir.10 – 15 saniye kadar bu pozisyonda kaldıktan sonra ayaklarınız üzerinde düz durun. Bu hareketi 15 – 20 kere tekrarlayınız. Başka bir egzersiz tekniği ise, ayaklarınızdan birisini diğerinden önde tutunuz, dizlerinizi kırarak topukları da aynı zamanda yerde tutarak çömelme hareketi yapınız. 10 dakika kadar bu pozisyonda kaldıktan sonra rahatlayınız ve ayağa kalkınız. Tekrar bu hareketi de defalarca yapınız.

Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikeni tedavisi arasında ilaçla tedavi olabildiği gibi fizik tedavi yöntemleri ve ortopedik tabanlı ürünlerin kullanılması da gelmektedir. Bu yöntemler ile yüzde doksan düzeylerinde sorunun giderildiği gözlemlenir. Bu sorunun dışında ameliyatta bir başka çözümdür. İltihaplı bölge de uygulanabilen bir çözüm yoludur fakat çok tercih edilmez. Topuk dikeni ameliyatı topuğun uyuşturulması sonucunda gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası süreç oldukça hassastır. Üç haftaya kadar iyileşme sürebilmektedir.  Ameliyat hastaların tercihine kalmaktadır fakat çok ileri seviyelerde bir ağrı yoksa diğer tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Ameliyat ile gerçekleştirilen tedavi zorlu bir süreci getirmektedir. Bitkisel tedavi yöntemleri bu bölgenin rahatlamasını sağlamakta ve iltihaplı bölgede iyileşme göstermektedir. Fizik tedavi ve egzersizler ise bu bölgenin küçülmesine ve ağrıların yok olması için başka bir tedavi şekli. Hastalar fizik tedavi, egzersiz yaparken bitkisel tedavi yöntemlerini de deneyebilirler.

Yorum yapın