Tifonun Belirtileri

Ahmet

Tifonun Belirtileri: Salmonella çeşidi bakteriler tarafından bulaşan bir hastalıktır. Bu mikrobun yaşayabildiği tek yer insan vücududur. Kirli sulardan ve yiyeceklerden bulaşabilen bir mikroptur. Hastalık mikrop ile vücudun temasından 1 – 2 hafta içinde kendisini gösterir. Ateş, baş dönmesi ve karın ağrısı, göğüs ve karın bölgesinde lekelenmeler, nabız düşüşü ilk belirtilerdendir. Mikrop birçok organı etkilemektedir. Bununla birlikte başka hastalık ve ya rahatsızlığa yol açabilir.

Tifo Nedir?
Tifo, su ve besinler yolu ile vücuda girer ve kana bulaşması sonrasında ortaya çıkar. Bulaşıcılığı olan bir hastalıktır. Bakteri vücuda girmesinden itibaren belirtiler 1 ay içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Tedavisi olan bir hastalıktır fakat ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilecek kadar güçlü bir mikroptur. Hijyen koşulları iyi olmayan ortamlarda tüketilen besinler yoluyla, dışkı ile beslenen böcekler aracılığıyla ve sineklerden bulaşması mümkündür. Genellikle tifo hastalığı kirli içme sularından kaynaklana bilmekte. Endüstrisi gelişmiş bölgelerde bu sorun oldukça sık rastlanmakta. Endüstriyel atıkların doğru arındırılmaması ve temiz içme sularına karıştırılması sonrasında tifo hastalığına sebebiyet vermektedir. Suları klorlama işlemi tifo gibi hastalıkların önlenmesini sağlar. Tifo mikrobu ile karşılaşan vücut çeşitli tepkimeler vermekte. İlk görülen belirtileri yorgunluk ve şiddetli baş ağrısıdır. İlerleyen günlerde yüksek ateş ortaya çıkar. İştahta azalma, devam eden baş ağrıları, mide ve bağırsak ağrıları ve ishal görülmeye başlanır. Tifo mikrobu vücuda yayılmaya devam ettikçe, deri üzerinde ve çeşitli bölgelerde lekeler oluşmaya başlar. Üç hafta sonrasında karın bölgesinde şişme ve sertleşme görülür. Bağırsak kanamaları seyreder. Tifo mikrobu genellikle kişinin dışkısı, kanı ve tükürüğünde bulunur. Tifo salgını olarak da halk arasında nitelendirilen yoğun hastalık dönemleri genellikle temiz içme sularına hijyensiz atıkların bulaşmasından kaynaklanır. Özellikle lağım sularının temiz sulara bulaşması ya da yiyeceklere temas etmesi bu hastalığa neden olur.

Tifo Belirtileri
Tifo mikrobu vücuda girmesi ile evre evre belirtiler göstermeye başlar. Hastanın bağışıklık sistemi direncine göre belirtilerde de değişiklik gözlenebilir. 1. Haftada, halsizlik ve vücut yorgunluğu görülmeye başlar. Yüksek ateş ve vücut titremeleri de kendisini gösterir. 2. Haftada, vücudun çeşitli bölgelerinde kırmızı lekelerin oluşumu başlar. Özellikle koltuk altı ve mide civarlarında oluşur. Kabızlık sorunu yaşanır. Dil üzerinde dokularda kuruluk meydana gelir ve dil de çatlamalar yaşanır. 3. Haftada, tedavi sürecine hala başlanmamış ise, hastalık ciddileşmeye başlayabilir. Bağırsakta delinmeler yaşanabilir. Bilinç kaybedilmeye başlar. 4. Haftada, tedavi sürecine başlanılmış ise hastalıkta iyileşme yaşanır. Vücut eski direncini geri kazanmaya başlar ve hasta yemek yemekte biraz daha isteklidir. 5. Hafta daha hasta iyileşir.

Tifo İnsandan İnsana Nasıl Bulaşır

Tifo hastalığını oluşturan organizmalar bulaşıcılık taşımaktadır. İnsanlar üzerinde görülen bulaşıcı hastalıklar çeşitli şekillerde insanlara geçebilir. Bu insandan insana geçebilir, hayvanlardan insanlara geçebilir ve ya doğadan, topraktan insana geçebilir. Her bulaşıcı hastalık gibi tifo da kişiler ile temas ile bu hastalığı başka vücutlara taşıyabilir. Cinsel temas yolu ile bu hastalığın bulaşmasına sebep olabilir. Hastanın kullandığı yatak, çarşaf, kıyafet ya da kişisel eşyaları bu bakterileri üzerinde bulundurabilir. Sağlıklı kişilere de bu yolla bulaşabilir. Tükürük, öksürük, hapşırık yoluyla da bu hastalık bulaşır. Annenin hamilelik döneminde bu hastalığa yakalanması bebeğini de etkiler ve bebeğe bulaşmasına neden olabilir. İnsanlar hastalıklarla mücadele süreci bağışıklık sistemi tarafından gerçekleştirilir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması çoğu hastalığın vücuda büyük etkileri olabilir.

Tifo Sindirim Sistemi Hastalığı Mıdır?
İnsan vücudu yaşamını devam ettirmesi için besin ihtiyacı duyar. Bu besinler aracılığı ile vitamin, mineral, protein gibi enerji veren maddeler depolanır ve canlı yaşamının devam etmesi sağlanır. Vücudun aldığı her besin direk olarak vitamine dönüşmez bunun için sindirilmesi gerekmektedir. Sindirilen besinler vücudun ihtiyaçlarını karşılar. Bu nedenle tüketilen besinlerin temizliği oldukça önemlidir çünkü direkt olarak sindirim sistemine zarar verecektir. Tifo da sindirim sistemi hastalıklarındandır. Tifo kirli su ve temiz olmayan besinlerin tüketilmesi sonucunda sindirim sistemi içerisine girmiş olur. Sindirim sisteminde ilerlemeye başlayan tifo mikrobu sindirim sistemi hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verir.

Tifo Hangi Organda Görülür?
Tifo ilk olarak bağırsak ve mide de görülmeye başla. Fakat yayılmaya meyilli bir hastalıktır. Tedavi süreci erken başlamamış ise diğer organlara da zarar vermeye başlar. Kalp, bağırsak, mide, akciğer bu hastalıktan en fazla etkilenen organlar arasındadır.

Tifo Hastalığı Ölümcül Müdür?
Tifo hastalığı bağırsak sisteminde meydana gelir. Bulaşıcılık taşır. Tifo mikrobu ile vücut buluştuktan sonra hasta tedavi edilmez ise ciddi sorunlar ile karşılaşabilir. İleri safhalarda ki tifo hastalığı bağırsak delinmelerine bile neden olabilmekte. Ciddi bir hastalıktır ve önlem alınmaz ve mikrop vücuda yayılma gösterir ise ölümcül sonuçlar da doğurabilir.

Tifo Tedavisi
Tifo hastalığına yakalanan kişilerde ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. İlk verilen ilaç türü kolramfenikoldür. Ateş yükselişi gözlemlenen hastalar için ateş düşmesini sağlayacak takviye ilaçlarda verilebilir. 3 ila 5 gün de yüksek ateş devam eder. Ölüm oranı bu hastalıkta %1 civarlarındadır. Ampisilin, Amoksisilin türünde antibiyotik kullanımı en çok tercih edilen ilaçlardandır. Hamile kadınların ilaç tüketimi oldukça risklidir bu nedenle onlar için daha farklı ilaç türleri ve tedavi şekilleri uygulanır. Ayrıca bu hastalık dönemin de beslenmeye de dikkat etmek önemlidir. Protein ve karbonhidrat ağırlıklı besin tüketimi gerekmektedir. Bol ve temiz su tüketmek gerekmektedir. Çiğ besin tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Tifo mikrobundan korunmak için kişiler, içme sularının ve besinlerin temiz tüketimine dikkat etmelidir. Aşı ile bu tür bakterilerden korunmakta bir tedavi yoludur.

Yorum yapın