Testis Kanseri Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Testis kanseri genellikle genç erkeklerde testislerinin birisinde kanser hücresinin bulunmasıdır. Testis erkek üreme organıdır. Testisler testosteron hormonu salgılarlar. Aynı zamanda testis de sperm üretimi de saplanır. Testislerde çok fazla hücre bulunur. Bunlardan herhangi birisi kanserli hücre olabilir. Testis kanseri olan kişilerin, testisinde büyüme meydana gelir. Testis torbalarında ani sıvı birikimleri yaşanır. Testislerde ağrı yaşanması ve göğüslerde büyüme ve hassasiyet hissi yaşanabilir.

Testis Kanseri Nedir?
Testis kanseri erkeklerde görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın oluşum alanı tam olarak erkeklerin üreme organıdır. Tedavisi olan ve büyük oranda iyileşme gözlenen bir hastalıktır. Testisler erkeklerin testosteron hormonu salgılanmasını sağlar. Hormonsal salgılar bu noktadan vücuda dağılır. Sperm üretiminde de etkilidir. Testisler de çok fazla hücre bulunmaktadır. Bu hücreler tek çeşit hücre yapıları olabildiği gibi çok çeşitli hücre yapıları da olabilmektedir. Bu hücrelerden herhangi birisinde kanserli hücre bulunuyor ise bölgede kanser oluşumu riski artar. Testis kanseri genellikle genç yaşlarda rastlanılır. 20 ila 40 yaşlarında sıklıkla görülür. Testiste kanserli hücre oluşmaya başlamış ise bu bölgede kitle oluşmaya başlar. Şişme ve büyüme de bu bölgede gözlenen etkilerdendir. Büyümeye meyilli bir kanser türüdür.

Testis Kanseri Belirtileri
Testis kanserinin en ciddi belirtisi, testis üzerinde ağrı ve sancı yaratmayan yumruların oluşumudur. Bu her yumru kanser değildir. Fakat böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman ihmal edilmemelidir. Testis üzerinde oluşan yumrular genellikle bezelye kadar küçük ya da biraz daha büyük boyutlardadır. Oluşan yumrularda ağrı olmaz fakat kasık bölgesinde bir ağrı gözlenebilir. Bazen kanser hücresi bulunan vücutta lenf bezlerine yayılabilir ve bu da sırt ağrısını tetikler. Testis kanseri yayılmaya meyil gösteren bir hastalık olduğu için göğüs ve akciğer arasında bulunan lenflere de sıçrayabilir. Bu durumda da nefes alma zorluğu, öksürük ve yutkunma gibi sorunlara neden olur. Testis kanseri temelli yayılma gösteren hücreler boyun ve köprücük kemiğine ulaşmış ise bu noktalarda da yumru oluşmasına neden olur. Testis kanseri genellikle akciğerden başka organa çok sıçrama göstermemektedir. Erken teşhis edilebilmiş olan kanser tedavisi de oldukça çabuk ve kolay gerçekleşir. Kişi vücudunu iyi tanımalıdır ve bazen vücudunu kontrol etmelidir. Bu erken tanı için oldukça önemlidir. Testis kanserinin erken tanısında da kontrol etmeniz sağlığınız erken tanı için faydalıdır.

Testis Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Testis kanserinin anlaşılabilmesi için bir sağlık kuruluşuna ya da uzman bir doktora gidilmelidir. Doktor ilk olarak testisi el ile kontrol edecektir. Oluşan bir yumru ya da kitlenin olup olmamasına bakacaktır. Bir sonra ki aşamada belli testler isteyecektir. Kanda marker adında beta – HCG ve alfafötoprotein testlerinin yapılmasını isteyecektir. Test sonuçlarına göre bir sonra ki tanı şekli ultrason ile kontrol yöntemidir. Ultrason görüntülerinde değişiklik gözlemlenir ise bir sonra ki aşamada biyopsi istenmektedir.

Testis Kanseri Evreleri
Testis kanserinin 3 evresi vardır.

Evre 0, kanser hücreleri sadece sperm hücrelerinin gelişme gösterdiği ince kanallarda yer alır. Bu evre testis tümörü olarak tanınır.

Evre1, bu evrede kendi içerisinde 3 gruba ayrılmaktadır. Evre 1A, kanser testis içinde ya da epididim içindedir. Evre 1B, Testis içinde bulunan lenf bezlerine bulaştığı görülür. Testisi sarmakta olan zarar sıçramış olabilir. Evre 1S, kanserli hücre testisin herhangi bir yerinde oluşum gösterebilir. Tümör markerleri biraz yüksektir.

Evre2, bu evre de kendi içerisinde 3 gruba ayrılır. Evre 2A da kanserli hücre seviyesi değişkenlik gösterir. Karında bulunan lenf bezlerine yayılmış haldedir. Tümör markerleri bu evrede normal olabilir ya da biraz yüksek seyredebilir. Evre 2B, Evre 2C.

Evre 3, bu evre de kendi içerisinde 3 gruba ayrılma gösterir. Evre 3A, kanser hücresi karın lenf dokularından daha fazla noktaya ulaşmış olabilir. Kanser hücreleri akciğere yayılım gösterir.

Evre 3B, 3a evresinde ki seyirlerdedir. Evre 3C, birçok organa yayılım göstermiş olabilir. Tümör markerleri çok ileri seviyelerde seyreder.

Testis Kanseri Nedenleri
Testis kanserinin nedeni genellikle tam olarak bilinmemektedir. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre testis kanseri başladığı zaman testiste bulunan sağlıklı hücrelerin hızla kaybedildiği bilinmektedir. Sağlıklı hücreler vücudun sağlıklı şekilde hayati fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlarken bu değişim ile tüm vücudu etkileyen değişimlere neden olabilir. Genellikle testis kanseri mikroplu hücre yapılarında oluşmaya başlar. Bu mikrop taşıyan hücreler testiste gelişimini tamamlamamış sperm oluşumuna neden olurlar.

Testis Kanseri Kemoterapi Hakkında Bilgiler
Kemoterapi tedavisi kanserli hastaların ilaçlar ile kanserli hücreyi yok etmeye çalışırlar. İlaçla tedavi şeklidir fakat bu ilaçlar oldukça ağırdır. Hasta kemoterapi gördüğü dönemde oldukça yorgun ve halsiz bir dönem geçirir. Kemoterapi ilaçları vücuda girdikten sonra tümör ile ayrılmış olan kanser hücrelerini bularak öldürmek için vücut içinde dolaşır. Kemoterapi tedavisi kişiden kişiye farklı etkiler yaratabilir. Saç dökülmesi, kısırlık ve enfeksiyon riski de kemoterapi tedavisi gören hastalarda görülmektedir.

Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası
Testis kanseri ameliyatı olan bir hastanın testislerinden birisi alınmış olabilir. Bu cinsel faktörlerde azalma olacağını göstermez. Sperm oluşumunda kısmi bir azalma yaşanabilir. Tedavi sürecinde bazı değişiklikler oluşmuş olabilir. Kemoterapi tedavisi sonrasında sperm sayısında düşme yaşanabilmektedir. Testis kanseri ameliyatı olan kişi ya da tedavisini sonlandırmış kişi belli periyodlarda kontroller yapmalıdır.  Yıl boyunca devamlı olarak ve belli aralıklarla film çektirip, tahliller yaptırmalıdır.

Testis Kanseri Tedavisi
Testis kanseri teşhis edildikten sonra duruma göre bazı tedavi evreleri vardır. Tümörün cinsi de tedavi sürecini etkiler. Seminom hücre tipinde bir kanser ise, kemoterapi ve radyoterapiye yanıt verebilmektedir. Seminom türünde bir tümör değil ise, bu süreçte de kemoterapi ve ya ameliyat gerektirir. Kanserli hücrenin yayılım miktarı önemlidir bunu anlayabilmek için de göğüs filmi ve tomografi çekilir. Bunun yanında hangi evrede olduğunu anlamak içinde kan da bulunan tümör markerleri kontrol edilir. Kanser hücresi testislerin dışına kadar sıçramış ise karın ya da sırt bölgesinde ki lenf dokuları da alınır. Kanser hücreleri çevrede bulunan dokulara yayılması gerçekleşmiş ise kemoterapi yöntemi en çok başvurulan tedavi çeşididir. Kemoterapi ilaçları hastaya 3 – 4 hafta aralıklar ile uygulanabilir. Kemoterapi sonrasında kalan bazı kanser hücreleri için ameliyat gerekebilir. Testis kanserinde tanının konmasından hemen sonra ameliyata alınarak alınan dokuların patolojiye gönderilmesi ile kanser hücresinin evresi belirlenmiş olur ve tedavi takvimi oluşturulur. Radyoaktif tedavi süreci de yine hastalığın evresine göre uygulanabilmektedir.

Yorum yapın