Tenya Belirtileri

Ahmet

Tenya Nedir ?
Tıp dilindeki ismi tenya, halk arasında bilinen ismiyle bağırsak kurtları, insanların bağırsağında yaşayan, kurtçuk şeklindeki parazitlerdir. İnsanlara bir çok yolla bulaşan tenyalar, insanların sağlığını doğrudan etkilemese bile günlük hayatta bazı sıkıntılara yol açmaktadırlar.

Tenyalar dış ortamda yumurta olarak bulunurlar. Bu yumurtalar, insan gözü ile görülemeyecek kadar küçük ve mikrobiyolojik düzeydedirler. İnsan vücuduna girdikleri andan itibaren bölünerek çoğalan tenya yumurtaları, çoğu parazitte olduğu gibi insanın kalın bağırsağına yerleşirler.

Tenyalar yapıları itibariyle bir çok kirli yüzeyde ve gıdada yer almaktadırlar. Özellikle gerekli derecelerde pişirilmeyen etten bulaşan tenya yumurtaları, insanlarda kolayca tespit edilebilmektedirler. Kolayca tespit ve tedavi edilebilen tenyalar, insan hayatına doğrudan etki etmemelerine rağmen bazı durumlarda ciddi sonuçlara yol açıp, hayat boyu tedavi gerektiren seviyelere ulaşabilmektedirler.

Tenya Nasıl Bulaşır ve Tenyanın Sebepleri
Tenyalar kirli olan gıdalarda ve sağlıkla doğrudan teması olan yerlerde çok sayıda bulunurlar. Bu durum tenyaları tehlikeli yapan özelliklerinin başında gelmektedir. Dolayısıyla insanlar, bu tenya yumurtalarını farkında olmadan vücutlarına alırlar.

Tenyalar kendi formlarına göre 6’ya ayrıla bilmektedirler. Fakat insanların bağırsaklarında yarattıkları tahribat tüm formlarda aynı olduğu için bu formların ne olduğundan çok, nasıl bulaştığının önemi vardır. İnsanlar tenyaların nasıl ve ne şekilde bulaştığını öğrendikleri takdirde kendilerini bu basit formlu parazitlerden koruyabilmektedirler.

  • Çiğ et ürünü ve kötü yerde muhafaza edilmiş şarküteri ürünü tüketmek
  • Tenya aşısı olmayan evcil hayvanlarla kontak kurmak
  • İçeriği ve nasıl üretildiği meçhul olan gıdalar tüketmek
  • Kirli su içmek
  • İyi pişmemiş domuz ve sığır eti tüketmek
  • Kontamine olmuş gıdalar ve yağlar tüketmek
  • Tenya taşıyıcısı olan insanlarla ve onların eşyalarıyla temasta bulunmak

Gibi sebepler sonucunda tenyalar, insanların bağırsağına yerleşmektedir.

Tenya Belirtileri
Tenya belirtileri, bağırsakta meydana gelen belirtiler ve normal vücutta meydana gelen belirtiler olarak 2 grupta ele alınırlar. Bazen iki durum da aynı anda ortaya çıkabilmektedir. Tenyaların vücuttaki belirtileri, aynı zamanda bir çok hastalığın da belirtisi olduğu için kolay kolay anlaşılamazlar. Bu belirtilerden tenyayı işaret eden en net belirtilerin başında geceleri makat kısmında meydana gelen yoğun ve geçmeyen kaşıntı hissidir. Kişi bu durumdan müzdarip ise ve aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçına aynı anda sahip ise, tedavi ve teşhis için en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Bağırsaklardaki Tenya Belirtileri

  • Kusma ve mide bulantısı
  • Güçsüzlük
  • Sebebi belirlenemeyen iştah kaybı
  • Karın kısmında meydana gelen ağrı
  • Şiddetli ishal
  • Kilo kaybı

Vücuttaki Genel Tenya Belirtileri

  • Yüksek ateş
  • Karın kısmında oluşan şişlik
  • Tenya oluşumu esnasındaki allerjik reaksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Sinirsel işaretler ve sürekli bir sinirlilik hali

Tenya Kurdunun Zararları
Tenya kurdu, insan bağırsağında yaşayan parazit olduğu için doğrudan insan sağlığını etkileyen zararları mevcut değildir. Fakat bağırsaklarda yaşadığı için çoğu zaman bağırsakların gereğinden fazla çalışmasına sebep olurlar. Bu durumun sonucunda da ishal meydana gelir. Bağırsakların aşırı derecede çalışmasıyla oluşan ishal, tenya bulunan insanda zamanla güçsüzlük yaratır. Bu durum da dolaylı olarak gündelik hayatı etkilemektedir.

Tenya İçin bitkisel Tedavi Yöntemleri
Tenya doğada var olan bir parazit olduğu için, doğal ve bitkisel yöntemlerle de tedavi edilebilmektedir. Bu bitkisel yöntemlerin başında, ünlü bitkisel tedavi uzmanlarından olan Ahmet Maranki ve İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği ortak bitki kürleri gelmektedir. Bu bitki kürleri, ilaç tedavisi alıp herhangi bir etkisini görmeyen insanlara şiddetle tavsiye edilmektedir. Bu kürler şöyle sıralanabilir:

Bitki kürü 1: Kaynayan 2 su bardağı kadar suyun içine 1 çorba kaşığı eğrelti otu eklenir ve su bu şekilde kaynamaya bırakılır. Kaynayan kür soğutulduktan sonra, aç karnına birer su bardağı olarak 15’er dakika arayla alınmalıdır.

Bitki kürü 2: Kaynayan 1 litre suyun içerisine, 1 yemek kaşığı kekik ilave edilir. Kaynayan kür, soğutulur ve süzülür. Sabahları aç karnına 5 gün boyunca tüketilmesi tavsiye olunur.

Bitki kürü 3: 200 gram kadar havuç yıkandıktan sonra püre haline getirilir. Püre haline getirilmiş havuç sabahları aç karnına tüketilir ve ardından öğle yemeğine kadar bir şey tüketilmez. Bu uygulamanın da 5 gün boyunca yapılması tavsiye edilmektedir.

Tenya Nasıl Tedavi Edilir ?
Tenyalar genellikle teşhisi ve tedavisi kolay parazitlerdir. Tenya tedavisinde en sık başvurulun tedavi yöntemi, ilaç tedavisidir. Piyasada bulunan bir çok ilaç, içerisindeki maddeler sayesinde bağırsakta yaşayan tenyaları hedef alır. Bu durumdan sonra ölü tenyalar dışkı vasıtasıyla vücuttan atılırlar.

Çok sık olmamakla beraber tenya tedavisinde de cerrahi yöntem mevcuttur. Fakat bu durumun olması için, kişideki mevcut tenyaların uzayarak bağırsağı işlevsiz hale getirmesi gerekir. Yani cerrahi yöntem sadece ileri evredeki tenya rahatsızlığından müzdarip kişilere uygulanabilmektedir. Aksi halde ameliyat söz konusu değildir.

Yorum yapın