Tendon Kopması Belirtileri

Ahmet

Tendon kas ve kemik arasında bağlantı görevi yapan bir yapıdır ve yapısında lif bulundurup; oldukça sağlam bir yapıdır. Tendon kopması genellikle spor yapan kişilerde görülen b ir durum durumdur ve yaygın olarak görülen bölgeler pazılar, aşi ve omuz  manşetleri olmaktadır. Tendon kopması kendini fazla olan ağrı, kişinin kendini gücünü kaybetmiş hissetmesi, morlukların görülmesi,  ağır kaldırırken zorlanılması ve hareketlerde yaşanılan zorluklarla kendini belli etmektedir.

Tendon kopmasına neden olan iki faktör bulunmaktadır; darbelerden yada zorlanmadan kaynaklanan tendon kopmaları ve tendon yapısının zayıflamasıyla oluşan kopmalar şeklinde ayrılmaktadırlar. Kişinin ne kadar güçlü olmasıyla ilişkili olan bir durum değildir ve oldukça yapılı kişilerde de tendon kopmaları da görülebilmektedir.

Bunun nedeni ise kontrolsüz güç uygulanması yada hareketlerin yanlış şekilde yapılmış olmasıdır. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle,  kas ve kemik dokularında zayıflama meydana gelir ve bu durumda da tendon kopmalarıyla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca dolaşım bozuklukları ve bazı antibiyotiklerdeki etken maddelerin kas dokusunu etkilemesi olabilmektedir. Tendon kopması oldukça rahatsızlık verici bir durum olabilmektedir ve bu yüzden anlaşılması da kolay olmaktadır. Bacağında ya da herhangi bir yerinde ağrı yada diğer belirtileri hisseden kişilerin mutlaka doktora gitmeleri önerilmektedir.

Tendon Kopması Belirtileri
Tendon kopması genellikle fiziki aktiviteyi etkileyecek belirtiler ortaya çıkarmaktadır ve yaygın olarak görülen belirtiler; tendon da yırtılmalar ya da kopma olması; kütlemenin fazla olması; tendon kopması oluşan yerlerde morarmaların tespit edilmesi; ağrının oldukça fazla hissedilmesi; kişinin kendini güçsüz hissetmesi, hareketlerin kısıtlı olması ve belli bir ağırlıktan fazla olan ağırlıkların kaldırılırken zorlanılmasıdır.

Tendon Kopması Ne Kadar Sürede İyileşir?
Tendon kopmasının iyileşme süreci tamamıyla kopmanın derecesine ve nerede olduğuna bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Genellikle alçı tedavisi uygulanan bir durumdur ve alçının ne kadar kalacağına doktor karar vermektedir.

Tendon Kopmasına Bitkisel Tedavi Yöntemleri ve Evde Yapılabilecek Öneriler
Tendon kopması kişiyi fiziki açıdan etkileyen bir durum olduğu için kişinin fiziki bakımına ve hareketlerine oldukça dikkat etmesi önerilmektedir.Aynı zmanda kişinin doktorun önerdiği süre çerçevesinde istirahat etmesi önerilmektedir. Aynı zamanda yavaş yavaş yapılan egzersizler de doktor kontrolünde yapılabilmektedir.  Yırtılan bölgede ağrı ve iltihaplanma görülebilmektedir. Bunun için ise buz ile kompres yapılması önerilmektedir. BU uygulama 3 gün boyunca 10 ar dakika ve iki saat aralıklarla tekrarlanmalıdır. Aynı zamanda oluşan iltihaplanma için de ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Tendon yırtılması tedavisi bitimine yakın ise kişi yavaş şiddetlerle fiziksel aktivitesine devam etmelidir.

Tendon Kopması Tedavisi
Yaygın olarak kullanılan iki yöntem bulunmaktadır ve bunlardan biri PRP yöntemidir. Bu yöntemde hastanın kanından elde edilen trombosit tekrardan tendon kısmına enjekte edilmektedir.  Bu yöntem ameliyattan daha kolay ve önce uygulanan bir yöntem olmaktadır. Kişinin iyileşmesi ise daha kısa sürede olabilmektedir ve tendon  kopmalarının tekrarlamasını da önlemeye yardımcı olan bir yöntemdir.  Genellikle ilk 2 gün içerisinde uygulanması gerekli olan bir yöntemdir.  Eğer PRP yöntemi kullanılamaz ise bu durumda cerrahi yöntemler uygulanmaktadır ve burada uygulanan yöntem kopan iki ucun birleştirilmesidir. Ayrıca bu yöntem PRP ile birlikte de uygulanabilen bir yöntem olmaktadır.

Yorum yapın