Paget Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Rezorpsiyon adı da verilen kemik hücrelerinin fazla çalışması sonucu bir çeşit kemik yıkımının 10 ila 20 kat fazla artması nedeni ile ortaya çıkan hastalık paget hastalığıdır. Hastalık süresinde yeniden yapılanan kemik dokusu daha az esnek olur ve kırılmaya daha yatkın olmaktadır. Bu nedenle ise hafif bir çarpmada bile kırılmalara neden olabiliyor.

Daha ileri durumlarda ise kemikler çok zayıfladığından düşme ya da çarpmaya bağlı olmadan kemikler kendi kendine kırılabilirler. Ağrı paget hastalığının en önemli belirtilerinden biridir. Ağrının olması büyüyen kemiklerin sinirlere uyguladığı baskıdan olabilir fakat gerçek neden ise kemik yapısında meydana gelen diğer değişikliklerin ağrı yolu ile vücuda bildirilmesidir.

Paget Hastalığı Nedir?
Kalınlaşan kafatası, buna bağlı olarak da beyni sıkıştıran bir kafatası ve kendi kendine kırılabilecek derecede incelmiş kemikler paget hastalığının en tehlikeli belirtilerindendir. Kemiklerdeki incelmeler ve zayıflamalar ve bunun yanında kemiklerdeki biçim bozukluğu ile paget hastalığı anlaşılabilir.

Paget hastalığı denilmesinin sebebi 1870 yılında hastalığın Sir James Paget tarafından ortaya çıkarılmasıdır. Tedavi ve belirtiler konusunda mesafe kat edilse de hastalığın neden oluştuğu daha hala tam olarak belirlenememiştir. Kemiklerdeki bu ani değişiklik, büyüme tam olarak çözülememiştir. Genetik olarak geçtiği tam anlamı ile ispatlanamasa da bazı ailelerde hastalığın daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir

Paget Hastalığı Belirtileri
En sık görülen belirti kemik ağrısı olmak ile birlikte genel olarak hastaların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Sinir sıkışması veya sinirlerde hasar, eklem ağrısı görülebilmektedir. Buna bağlı olarak ise, işitme kaybı, vertigo (vücuttaki denge sorunu nedeni ile yaşanan baş dönmesi), baş ağrısı, kulak çınlaması gibi sebepler, sabah uyanınca hissedilen şiddetli eklem ağrısı, eklemlerin büyük görünmesi, omurgalardan bacaklara kadar inen ağrılar, ayaklar ve ellerde uyuşma hissi ve karıncalanma, kollarda ve bacaklarda kısmen hareket kaybı, dengenin kaybedilmesi ve tuvalet ihtiyacının kontrol edilememesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Paget Hastalığı Evreleri
Paget hastalığının üç ana evresi vardır ve bu evreler hem tüm iskelette görülebilir hem de tek bir kemikte de görülebilir. Bu evreler osteolitik (sıcak), karışık (ara) ve statik (osteoblastik ya da geç) evreleridir. En erken evre sıcak evredir. Daha sonra karışık evre gelir ve hem sıcak hem geç evre bu evrede gözlemlenebilir. En son evre ise geç evredir.

Paget Hastalığı Radyolojik Bulgular
Paget hastalığının derecesi ve yaygınlığı radyolojik inceleme ile fark edilebilir. Bu yüzden kemiklerin radyolojik incelemesi hastalık için önemlidir. Çekilen filmlere göre hastalığın çeşitli evrelerindeki süreçler gözlemlenebilmektedir. Kemiklerin erime sürecinde yapılan radyolojik bulgular belirsiz olmaktadır. Genelde uzun kemiklerin kenarları ve yüz kemiklerinde bölgesel kemik erimesi olarak görülmektedir. Kemik yapım işlemi başladıktan sonra radyolojik bulgular kendini göstermektedir. Sonradan meydana gelen kemiklerin yapısı oldukça biçimsiz ve kabadır.

Paget Hastalığı Riskleri
Paget hastalığında damar bozuklukları ortaya çıkar ve damar ağı kalp yetmezliğine sebep olabilir. Damar bozuklukları sıklıkla güçsüz kalan kemiklerin bölgesinde ortaya çıkar ve deri sıcaklığı yükselir. Bununla birlikte kan akımı artar ve ödem görülür.

Paget Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Paget hastalığı olan kişiler tedavileri için, iç hastalıkları (dahiliye), romatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi ve travmatoloji bölümlerine giderek tıbbı yardım alabilirler.

Paget Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Peget hastalığı için çeşitli tedavi süreçlerine gerek duyulmaz. Teşhis konulduğu zaman herhangi bir belirti vermiyor ise belli aralıklar ile kan testi yapılır. Bununla birlikte hastalık yakından izlenir. Gerek görüldüğü durumlarda müdahale edilmeye başlanır. Kemik gelişimini düzenlemek için bazı ilaçlı tedavi yöntemleri de vardır.

Bunlardan birisi bifosfonatlardır. İlk önce akla gelen tedavi türüdür. Kemiklerin gerilemesine neden olan hücrelerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte kemikler yenilenmeye başlar. Çoğunlukla bu ilaçlar iki ay kadar bir süre kullanılır. Pamidrbat şırıngaları da önerilecek bir tedavi türüdür.

Zoledronik asit başka bir tedavi seçeneğidir. Risedronat ve pamidronata gibi çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Şırınga şeklinde kullanılmaktadır. Etkisi uzun vadelidir ve iki yılda bir uygulanmaktadır. Kalsitonin ise kanda ki kalsiyum seviyesine bağlıdır. Eğer ki değer düşük ise kullanılmaz çünkü değerleri daha fazla düşürme olasılığı vardır. Bu tür durumlarda kemiklerin yıkımını azaltacak yapay kalsitonin kullanılır.

Kemiklerde ağrı ve rahatsızlık kendisini gösterir ise ağrı kesiciler kullanılabilir. Parasetomal yada ibuprofen türünde ilaçlar kullanılır fakat bu ilaçlar yetersiz gelecek olur ise doktorlar tarafından daha güçlendirilmiş ilaçlar da verilebilir. Kemik gelişiminde oldukça etkili olan kalsiyum ve fosfor tüketimi önemlidir. Genellikle peget hastaları kalsiyum tüketimini artırmıştır. Çünkü bu hastaların kullandıkları ilaçların kalsiyum seviyesini indirgeme riski vardır.

Diğer bir tedavi seçeneği ise fizik tedavidir. Kemik dokularında ki zayıflamanın azaltılması ve yapmış olduğu rahatsızlığın azaltılması için fizik tedavi oldukça yararlı bir tedavidir. Kol desteği ile yürümek, kullanılan ayakkabıların özel olması, omurgalar için korse kullanılması, elektrik dalgaları, kas yapısını artıracak egzersizler ve eklem terapileri de diğer tavsiye edilen yöntemlerdendir. Peget hastalığı ile birlikte kemikte kırılmalar yaşanmış ve ileri seviyede bir kemik erimesi sorunu yaşanıyor ise cerrahi operasyon yapılması gerekir. O bölgelerin onarılması ve yapay kemiklerin takılması söz konusu olabilir.

Yorum yapın