Taşikardi Belirtileri

Ahmet

Taşikardi Belirtileri: Vücutta oksijen yetersizliği oluşmasının sebebi, kalbin çok hızlı attığı durumlarda vücuttaki diğer organlara ve dokulara yeteri kadar kan pompalana mamasıdır. Taşikardiye neden olan bazı sebepler şunlardır; baş dönmesi, nefes darlığı problemi, hızlı nabız atışı, kalp çarpıntısı sorunu, göğüste ağrı ve bayılmadır.

Bazı insanlarda taşikardi belirtisine rastlanmaz ve taşikardi teşhisi, bu kişilere genellikle fiziki bir muayene veya elektro diyagramlı kalp testi sonucunda konulur.

Taşikardi Nedir?
Kalbin atım hızının değişik sebeplere bağlı olarak normal değerlerden fazla olarak artmasına taşikardi denir. Kalp atımının hızının 100 atım/dk oranından daha fazla olması olarak da tanımlanabilir.100 atım/dk değeri yetişkinler içindir ancak bu değer yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Kalbin çok çalışıp yorulmasına neden olabileceğinden dolayı tehlileli olarak görülen bir hastalıktır.

Çok hızlı atan bir kalp vücuda az verim ile kam pompalamış olur. Bu durumda ise organlara ve kalbe kan az miktarda gider. Kalp kaslarının oksijen ihtiyacının artmasının nedeni de kalp atımının normalden fazla olmasıdır. Bunun sonucu olarak da kalp krizi riski oluşur. Bu gibi durumlarda kalp kasları oksijen yetersizliği sebebi ile çalışmamaktadır.

Taşikardinin farklı çeşitleri vardır ve bu çeşitlere bağlı olarak da tedavi süreçleri değişiklik gösterebilir.

Taşikardi Belirtileri
Kalp hızlı çalıştığı durumlarda vücuda düzgün şekilde kan pompalanamayabilir ve vücuttaki organlar ihtiyaç duyduğu oksijene ulaşamaz. Bu durumda, vücutta çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri taşikardi hastalığında şu şekilde görebiliriz; bayılma, baş dönmesi, sersemlik, dalgınlık, çarpıntı, göğüste ağrı, tansiyon değerlerinin düşük olması, nefes darlığı çekme, aniden güçsüz kalma ve nabzın hızlı atması.

Hızlı Nabız; Hızlı nabız atışı veya hızlı kalp atışı taşikardi belirtisi olabilir. Çünkü, taşikardi kalp atımının normalden daha hızlı atmasına ve kanın daha hızlı pompalanmasına bağlı olarak görülen bir kalp rahatsızlığıdır. Bu nedenle de nabzın hızlı atması önemli bir belirti olabilir.

Göğüs Ağrısı; Göğüste hissedilen bir ağrı veya göğüste hissedilen baskı, sıkıntı hissi gibi belirtilerin görülmesinin sebebi kanın ve oksijenin kalp kaslarına yeteri kadar ulaşamamasıdır. Anjin olarak da bilinen göğüs ağrısı genellikle kalp gerginlik altında ve kalp atımlarının çok hızlı olması durumda oluşmaktadır. Bundan dolayı, göğüs ağrısı taşikardi hastalığının belirtisi sayılabilmektedir.

Dalgınlık ve Bitkinlik; Taşikardi hastalığının bir sonucu olarak kalbin hızlı atışı sonucu organlara ve kas dokularına yeteri kadar kan ulaşmaz. Bu nedenle de kas dokuları ve organlar yeteri kadar oksijen alamaz. Buna bağlı olarak da taşikardi hastalığı insanlarda bitkinlik ve dalgınlığa sebep olabilmektedir.

Düşük Tansiyon Değerleri; Düşük tansiyon değeri taşikardi belirtisi olabilir. Kan basıncının olması gereken değerin altında olması durumu düşük tansiyondur.

Çarpıntı; Kalbin düzensiz veya hızlı çalışması nedeni ile çarpıntı meydana gelir. Nabzın hızlı atması ile çarpıntı birbiriyle bağlantılıdır. Bundan dolayı,çarpıntı taşikardi belirtisi olabilmektedir.

Nefes Darlığı; Taşikardi hastalığına bağlı olarak göğüs ağrıları görülebilmektedir ve kalp üzerinde ağırlık hissi ve ya baskı şeklinde ortaya çıkan göğüs ağrıları da nefes darlığına neden olabilmektedir. Nefes darlığı bu sebepten dolayı taşikardi hastalığının belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Bayılma; Kanın yeteri şekilde beyine ulaşamaması sebebi ile oluşan geçici şuur kaybına bayılma denmektedir. Beyne ve vücuttaki diğer organlara yeteri miktarda kanın ulaşmamasına neden olan taşikardi hastalığı sebebiyle kişilerde bayılma görülebilir.

Taşikardi Tehlikeli Midir?
Taşikardi hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Ani kalp krizi, inme riski, kalp ritmi bozukluğu gibi durumlara sebep olabilir ya da ani ölümlere neden olabilir.

Taşikardiye Ne İyi Gelir?
Sağlıklı olarak beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, kolesterol ve tansiyon değerlerini kontrol altında tutmak, alkol tüketimini bırakmak veya çok aza indirmek, ağrı kesicileri dikkatli kullanmak, stresi kontrol altında tutmak, kafein tüketimini sınırlamak veya bırakmak ve son olarak düzenli olarak kontrole gitmek taşikardi hastalığına karşı yapılabileceklerdir.

Taşikardi Nasıl Düzelir?
Aşağıdaki öneriler dikkate alınarak taşikardi hastalığına sebep olan etmenleri ortadan kaldırılabilir ve riskleri azaltılabilir.

Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı şekilde beslenmek faydalı olacaktır. Meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ve düşük yağlı besinler ile düzgün bir diyet yapmak kişiler için kalp sağlığını korumada yardımcı olacaktır. Kişilerin sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışması da kalp sağlığı bakımından faydalıdır.

Kilolu insanların kalp sorunu yaşama riski daha fazladır. Kolesterol ve tansiyon oranlarını düzenli olarak kontrol ettirmek ve bunları kontrol altında tutmak da kalp sağlığı açısından faydalı olacaktır. Basit bir kaç hayat tarzı değişikliği ile kontrol altında tutmak kişiler için daha mümkün hale gelecektir. Sigara içen kişilerin sigarayı bırakması da kalp sağlığını korumaya yardımcı olacaktır. Sigarayı bırakmak için de bazı ilgili birimlerden destek alabilirsiniz. Alkolü bırakmak veya aşırıya kaçmadan içmek de kişilerin sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda alkol tüketimini tamamen bırakmak gerekmektedir. Kafeini bırakmak ya da sınırlı şekilde tüketmek de yardımcı olacak etmenlerden biridir.

Taşikardi İçin Şifalı Bitkiler
Bir çay kaşığı mercan köşkü bir bardak kaynar suya atılıp bir süre demlenmeye bıraktıktan sonra süzerek sabahları kahvaltıdan yarım saat sonra ve geceleri yatmadan bir saat önce günde iki kez birer bardak içilmesi faydalı olmaktadır.

İnce kıyılan lavanta çiçeğini kaynar suya atıp demlenmesini bekledikten hemen sonra süzüp sabahları kahvaltıdan yarım saat sonra ve geceleri de yatmadan bir saat önce birer bardak içilmesi de faydalı olmaktadır.

Taşikardi Tedavisi
Basit fiziksel hareketler denenebilir ya da hızlı kalp atışı kendi kendine de düzelebilir. Bunun dışında tıbbi tadaviler ya da ilaç kullanımı denenebilir.

Yorum yapın