Beyin Tümörü Belirtileri

Ahmet

Beyin Tümörü Belirtileri: Tümör vücudumuzun her noktasında oluşma gösterebilir. Sağlıklı hücrelerin yerini alan sağlıksız hücrelerin kendilerini yok edememesi sonucunda kitle oluşumları görülmeye başlar. Beyinde oluşan tümörde bu kitlenin beyinde oluşan halidir. Beyin tümöründe hastanın hayati tehlikesi bir tık daha fazladır. Hem hastanın beyninin hangi bölgesinde olduğu hem boyutu birçok faktör hayat standartını etkiler. Beyin tümörü olan hastada baş ağrısı yaşanırken, epilepsi benzerinde ataklar ve bayılmalarda görülür. Beyinin hangi bölgesinde oluşmuş ise bu bölgede his ya da duyu kayıpları yaşanabilir. Felç görülebilir. Hastada son olarak fiziksel aksaklıklar, kusma ve denge kayıpları da yaşanabilir.

Beyin Tümörü Nedir?
Tümör canlı vücudunda bulunan yaşlı hücrelerin kendisini yok edememesi sonucunda oluşmasıdır. Bu hücreler kendilerini yok edemezler ve zamanla büyüme gösterirler. Bunun sonucunda bölge de kütle oluşmaya başlar. Bu oluşan kitleye tümör adı verilir. Tümör iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Beyin tümörleri tüm yaş grubunda hatta yeni doğan bebeklerde dahi görülebilir. Özellikle hastalığın görüldüğü yaş grubu orta yaşlardadır. Beyinde oluşmaya başlayan tümörde hastanın kafa tası içinde ki basınç artma gösterir ve buna bağlı olarak bir çok olumsuz sonuç ortaya çıkmaya başlar. Beyin tümörlerinin erken fark edilmesi hastanın hayatını kurtarmakta oldukça önelidir. Kişinin yaşam kalitesini erken tanı yükseltir.

Beyin Tümörü Belirtileri
Bryin tümörü hastalarında görülen en belirgin belirti bağ ağrısı şikayetidir. Hasta sık sık da nöbet geçirir. Bu iki belirti beyin tümörün de oldukça yaygın iki belirtidir. Nöbetler el ve kolların his kaybetmesi şeklinde hafif atak verebileceği gibi aniden gelişip tüm vücudu da etkileyebilir. Beyinde büyüme gösteren tümör kafatasının içinde baskı oluşmasına neden olacaktır. Kafa tası içide yaşanan basınç artması baş ağrısına, mide bulanmasına ve denge kayıplarına neden olabilir. Bunun dışunda görme sorunu yaşamanıza ve nöbet geçirmenize de neden olabilir.

Beyin tümörü, çevresinde bulunan tüm beyin dokuları üzerinde baskı yapmaktadır. Bu nedene bağlı olarak da tümörün bulunduğu bölgenin ve çevresinin vücutta etkin olduğu tüm koordinasyon sistemi ve işleyiş de aksamalar yaşanabilir. Beyin tümörü bu nedende diğer tümörlere nazaran çok çeşitli belirtilere ve etkilere neden olabilmektedir. Fiziksel belirtiler kişinin vücudunda ki belli noktalarda sorunlar oluşumunu da tetikler. Beyin tümörleri aynı zamanda kişilik değişimlerine, konuşma bozukluklarına, anısal kayıp yaşamalarına ve odaklanma sorunlarının gelişmesine neden olur.

Beyin Tümörü Neden Olur?
Tümör, vücudumuzun herhangi bir noktasında kontrolsüzce büyüyen ve kontrolsüzce dokulara zarar veren bir yapıdır. Vücudumuzda oluşan ve önemsenmeyen et benleri, yağ bezeleri zamanla kontrolsüz bir hal alması durumunda tümör şeklini alabilir. Her tümör öldürücü ya da büyük sonuçlar doğurucu etkisine sahip değilse de beyin tümörleri bu durumdan muaftır. İyi huylu bir beyin tümörü olsada beyin içinde kapalı bir noktada yer almasından kaynaklı öldürücü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle beyin tümörleri kontrol altında tutulmalıdır ve en kısa sürede tedavisine başlanarak müdahale edilmelidir.

Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?
Beyin tümörü olan bir hasta bir sağlık kuruluşuna başvurduktan sonra gerekli bazı incelemeler yapılır. Hastaya öncelikli olarak beyin tümörü tanısı için MR çekimleri yapılır. Bir görüntüleme cihazı olan MR ile beyin filmi çekilir. Beyinde kitle tespit edildikten sonra beyinden parça alımı yapılarak patolojik incelemeye yollanılır. Patolojik incelemeler sonucunda hastanın beyininde ki kitlenin tümör olup olmadığı tanısı koyulmuş olur.

Tıp alanında gelişen teknoloji hastalıklarının tanınmasında ve patolojik incelemelerin yapılmasında oldukça büyük yer tutmaktadır. Hastaya yapılacak bir diğer uygulama ise BT anjiyosudur. Beyin damarlarını bu sayede görüntüleye bilirler.  Beyin dokusunun ve hastalığın değerlendirilmesi açısından çekilen MR sayesinde beynin yapısını ve anatomisini görmüş oluruz. Yeni geliştirilen teknolojik cihazlar ile beynin biyokimyasal, metabolik türünü ve yapısı da kontrol edilebilmektedir.

Hastanın beynine biyopsi yapmak oldukça zor ve risklidir. Biyopsi yöntemi beyinde var olan leyzonlar hakkında ki bilgileri edinmek için kullanılmaktadır. Yapılacak olan çeşitli görüntüleme ve test yöntemleri ile hastanın görme, duyma gibi duyu hisleri, el ve ayak koordinasyonları incelenmektedir. Bu sayede hastalık ile ilişkili komplikasyonların oluşup oluşmadığı ya da oluşma riski anlaşılarak gerekli tedavi süreci başlatılmaktadır.

Beyin Tümörü Çeşitleri
Beyin tümörleri birincil ve ikincil olarak iki gruba ayrıldığı bilinmektedir. Beyinin kendi hücresinden oluşmuş olan birincil beyin tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olarak gruplanır. İkincil beyin tümörlerinde ise vücudun bir noktasında oluşmuş olan kanser hücresinin beyne sıçrayarak beyin tümörü oluşumudur. İyi huylu beyin tümörlerinde beyin hücresinden kaynaklanan bir beyin tümörü değildir. Üremesi oldukça yavaş olur ve beyin dokusundan kolayca ayrılabilme kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle iyi huyku oluşan beyin tümerlerinin birçoğu ya da bir kısmı kolaylıkla bölgeden temizlenebilir.

Yapılan cerrahi operasyonlar sonrasında sonuç oldukça başarılıdır. Bazı durumlarda bu iyi huylu tümör kendisini yenileyebilir fakat başka bölgelere yayılma göstermez. Vücudun başka bölgelerinde oluşan iyi huylu tümörlerin temizlenmesi ve tedavisi oldukça kolay ve zararsızdır. Fakat beyinde oluşan iyi huylu beyin tümörü belli bir boyuta ulaştıktan sonra beyinde ki hassas noktalar üzerine baskı kuarar ve kişinin hayatında ciddi sağlık sorunları oluşturur.

İyi huylu beyin tümörü de zamanla yerini zararlı bir beyin tümörüne bırakabilir. Kötü huylu beyin tümöründe, iyi huylu beyin tümörüne nazaran daha hızlı büyüdüğüdür. Kötü huylu beyin tümörlerinde beyin dokuları daha fazla zarar görebilir ve bölgede ki zarar verme gücü daha fazladır. Kötü huylu beyin tümörleri ameliyat ile temizlenmesi çok zor olabilir çünkü dokulara zarar vermiş olabilir. Yapılan ameliyat ile alınmış olan kötü huylu tümör bölgedeki dokuların zarar görmesine bağlı olarak işlevini kaybetmesine neden olabilir. Ameliyat sonrasında yeniden oluşumu ve büyümesi görülebilir.

Beyin Tümörü Tedavisi
Beyin tümörün de genellikle cerrahi müdahale ilk uygulanan tedavi yöntemidir. Beyin tümörleri iyi ya da kötü huylu olsun cerrahi müdahale yapılır. Operasyon kafatasının açılması ile gerçekleştirilir. Radyoterapi yüksek enerji ışınları ile bölgede oluşan kanser hücresine zarar vererek yol olmasını sağlar. Radyoterapide X ışınları ve gamma ışınları kullanılır. Tümöre ve tümörün bulunduğu bölgenin çevresinde ki dokuların bu ışınları almasına ve zararlı dokuların ölmesini sağlar. Bazı durumlar da radyasyon ışınları beynin tüm noktalarına verilebileceği gibi omuriliğe de verilir.

Radyocerrahi ile iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin tedavisinde kullanılmakta olan bir yöntemdir. Bu cerrahi yöntemi ile beyinde bulunan leyyonların tedavi edilmesinde kullanılan yöntem stereotaktik radyoterapisi olarak da adlandırılır. Radyocerrahi yöntemi ile kafatası içinde ve kafatası dışında lezyonlar büyük dozda doz verilmeye başlanır. Bazı cerrahi yöntemlerinde atardamarlar, sinir dokularu ve bazı beyinde ki hayati noktaların zarar görmesini engellemek açısından radyocerrahi yöntemi denenmektedir. Bir seans içinde cerrahi operasyonun veremediği etkiyi verebilir. Üç boyutlu ve bilgisayar destekli bir teknoloji sayesinde sağlıklı olan beyin dokularının radyasyon görme oranı en aza indirilir.

Kemoterapi yöntemi de her kanser tedavisinde olduğu gibi beyin tümöründe de kullanılan bir yöntemdir. Kemoterapi yöntemi ile hastalıklı dokular ilaç ile yok edilmeye çalışılır. İlaç ağız yolu ya da damar yolu ile verilir. Verilen ilaç kana karışarak bölgeye nüfuz eder. Bu tedavi yöntemlerinin dışında hastanın beyin dokuları zarar görmüş ve el ayak koordinasyonu bozulmuş ya da duyuları zedelenmiş olabilir. Bunun için de fizik tedavi ve konuşma terapisi yöntemleri uygulanmaktadır.

Yorum yapın