Taş Düşürme Belirtileri

Ahmet

Taş Düşürme Belirtileri: İdrar yolu ile bazı maddeler vücuttan atılır. Fakat bazı durumlarda idrarın atamadığı maddeler böbrekte birikmeye başlar. İlk olarak kristal zerrelere benzer ve bu kristaller birleşerek sert bir böbrek taşına dönüşür. Küçük böbrek taşlarında belirti olmadan idrar yardımı ile dışarı atılır. Böbrek taşlarının belirtileri genellikle enfeksiyona neden olmasından kaynaklıdır. Böbrek taşının en fazla görülen belirtileri karnın yan tarafında yani böbreğin bölündüğü kısım da şiddetli ağrılar yaşanmasıdır. Bu ağrılar günlerce sürebilir ve kişinin yaşamını zorlaştıracak kadar da şiddetli olabilmektedir.

Taş Düşürme Nedir?
İdrarın atamadığı maddelerin böbrekte birikmesi ve birleşmeleri sonrasında sert bir nesne oluşturmasına böbrek taşı denmektedir. İlk aşamada kristal bir zerrecik halindedir. Bu zerrecikler her zaman bütünleşip büyümeyebilir. Küçük kalan bu yabancı maddeler idrar ile dışarı da atılabilir. İdrar yolu ile atılamayacak boyutta büyüyen taşlar ise mesanede ve idrar yollarında şiddetli ağrıların oluşmasını sağlar. Böyle bir hastalık ile karşılaşan hastanın bol su tüketmesi gerekmektedir. Gün içerisinde az tuvalete çıkıyorsanız ve 1 litreden daha az idrar boşaltıyor sanız böbrek taşı oluşumu riski artar. Böbrek taşını oluşturan taşlarda farklılık gösterebilmektedirler. Bu taşlardan bir tanesi kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum birikmesinden kaynaklı oluşan böbrek taşlarının bir çeşididir. Genç yaşlarda ve genellikle erkeklerde görülür bu çeşit taşlar. Bu taşın oluşumunda kalsiyum, oksalat, fosfat, karbonat maddeleri bulunur. Yüksek D vitamini Paratiroit bezlerinde aşırı çalışmadan dolayı böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Sistin taşları, metabolik bir hastalık türü olan Sistinüriden meydana gelmektedir. Bu taşlar nedeni ile idrarda bulunan sistin miktarı artış gösterir ve böbrek taşına meydan hazırlar. Genetik bir rahatsızlık yatar temelinde. Stüvit taşlar, Strüvitin birikmesi sonucuna meydana gelir. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kadınlarda sık rastlanır. Ürik asit taşları, gut hastalığı yaşayanlarda ve kemoterapi tedavisi gören kişilerde sık görülmektedir.

Taş Düşürme Belirtileri
Böbrek taşı olan kişide ki taş mesane ve idrar yoluna inmedikçe herhangi bir belirti yaşamaz. Taş bu noktalara iner ise idrar yolunu tıkayabilir ve mesaneye ulaşımı engelleyebilir. Bu şekilde böbrek taşının belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Karın bölgesinde ve böbrek kısmında şiddetli ağrılar yaşanır. Ağrıların ne derecede olacağı ne zaman olacağı belli olmaz. Böbrek taşı ne derece de büyük ise ağrının şiddeti de o kadar büyür. Taşların şekilleri de bu ağrıyı oldukça etkiler. Mesele küçük bir taşın ucu sivri ise büyük bir taşın yarattığı ağrıyı yaratabilir. İdrar rengi normalden daha koyu ve kokulu olur. İdrar da kan bile görülebilir. Hasta da sık idrar çıkma hissi yaşanır fakat bu idrar sancılı olur. Yanma hissi olur. Böbrek taşı idrar yolunu tıkamış ise enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Bu durumda da, sırtın alt kısımlarında ağrı belirtisi oluşur. Yüksek ateş görülebilir. Mide bulantısı kusma, idrar da koku vb. belirtiler yaşanır.

Böbrek Taşı Düşürmek İçin Hareketler
Böbrek taşlarının vücuttan atılması için bazı egzersizler yapmak gerekir. Böbreklerimizi ters çevirmek bu hastalıkta gerekli bir pozisyondur. Böbrekleri ters çevirmek için dizlerimizin üzerine çöktükten sonra secdeye varır gibi alnımızı yere koyuyoruz. Sırtı dik tutmak için de kalçayı yukarıya doğru kaldırılmalıdır. Maddelerin böbrekten çıkması için bu hareketi 10 dakika ve ya daha fazla durmalıyız. Bu egzersizin yapılması mesane doluyken yapılmalıdır. Çünkü mesanenin dolu olduğu zaman idrar yollarında açılma meydana gelir ve daha kolay hareket eder.

Taş Düşürmek İçin Doğal Yöntemler
Böbrek taşı sorunu yaşayan kişiler su tüketimine dikkat etmelidir. Bunun dışında bazı bitkisel tedavi yöntemleri de vardır. Uzmanların araştırmalarına göre bazı bitkiler böbrek taşının tedavisinde oldukça faydalıdır. Mısır püskülü bu hastalık için yararlıdır. 100 gram kadar mısır püskülü 1 lt suyun içinde kaynatılır ve süzülür. Elde edilmiş olan su sabah ve akşam bir su bardağı içilir. Maydanoz, idrar yollarını rahatlatan bir bitkidir. 1 lt kadar su kaynatılır ve bir tutam maydanoz içine atılarak 5 dakika daha kaynatılır. Gün içinde 2 bardak tüketilmesinde fayda vardır. Arpa, arpa ile kaynatılan su da böbreklerim rahatlaması ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. 50 gram kadar ayrık otu da 1 lt su ile kaynatılır ve tüketilir. Avokado yaprağı bir su bardağı kadar su içinde 5 dakika kaynatılır. Akşam yemeklerinden 2 saat sonrası bir kere içilir. Turunçgiller ailesinden olan portakal, limon, mandalina böbrek taşı düşürmekte yardımcı olan faydalı besinler dendir.

Taş Düşürme Ağrısına Ne İyi Gelir?
Böbrek taşı sorunu yaşayan hastalar şiddetli ağrılar çekmektedirler. Bu ağrıların dinmesinde ve geçmesinde bol su tüketmek sizin yapabileceğiniz bir önlemdir. Bu şiddetli ağrıların acısını azaltmak için ağrı kesici ilaçlar tüketilebilir. Bunun dışında da taş düşürmek için düzenli egzersiz yapmak gerekir. Taş düşürmek oldukça zorlu bir işlemdir.

Taş Düşmesine Bira İyi Gelir Mi?
Bira insan vücudunda idrara çıkartmakta oldukça tetikleyici bir içecektir. Fakat uzmanların açıklamalarına göre bira mayalı ve alkollü bir yapıya neden olduğu için taşların oluşumunu tetiklemekte. Bu sebepten dolayı bira tüketimini önermemekteler. Bir sıvı tüketilecek ise bunun su olması gerektiğine dikkat çekmektedirler.

Taş Düşürme Tedavisi
Böbrek taşı düşüren hastalarda izlenecek olan tedavi yöntemi taşın büyüklüğüne göre ve ağrısına göre değişkenlik göstermektedir. Küçük boyutta ki taşlarda bol sıvı tüketimi ile vücuttan atmaya yardım edilmektedir. Taş eğer ki böbrekten çıkar ve üst idrar yollarına ulaşır ise doktorunuzdan ağrı kesici bir ilaç talep edebilirsiniz. Taşın yine türüne bağlı olarak idrara çıkmayı kolaylaştıracak idrar sökücü ilaçlar kullanılabilir. Diğer bir tedavi şekli ise ameliyattır. Eğer taş vücuttan atılamıyor ve devamlı büyüme gösteriyor ise böbrek taşı ameliyatı yapılır.

Yorum yapın