Ritim Bozuklugu Belirtileri

Ahmet

Ritim bozukluğu belirtileri: Kalbin ritminin normal düzeyde olmaması yada düzensiz olarak çalışması ritim bozukluğu olarak bilimektedir. Normal bir yetişkinin kalp ritim sayısı 60 ila 100 arsasında olmalıdır. Fakat ritm bozukluğunun olduğu durumlarda genellikle 60 dan düşük yada 100 den yüksek bir değer elde edilmektedir. Bu durum sürekli olarak meydana geldiğinde ise hayati tehlikeye yol açabilmektedir.

Kalp atımı 60 dan düşük olduğu durumlarda bradikardi meydana gelmektedir ve nabız düşüklüğü olarak da bilinmektedir. Genellikle hayati tehlikesi olmayan bir durumdur fakat son basamaklara doğru ciddi belirtileri ve etkileri olmaktadır. Bu durumda ritim düzenleyici kalp pilleri kullanılabilmektedir.

Kalp ritminde görülen diğer bir bozukluk ise kalp atışının yani nabzın 100 den fazla olmasıdır ve bu durum tıp dilinde taşikardi olarak bilinmektedir. Taşikardi durumda hastanın nabzı, olması gerekenden oldukça fazla atar ve bu durum genellikle; stres, fazla yapılan spor ve egzersiz, adranelin, sigara, ve kafein kaynaklı olabilmektedir. Taşikardinin görülmeye başladığı ilk zamanlarda herhangi bir hayati tehlike bulunmaz fakat bu durumun sürekli olarak görülmesi kan basıncının azalmasına yol açabilmektedir. Bu durumda hayati tehlike de başlamaktadır.

Fibrilasyon ise kalp ritim bozukluğunda bilinen en ağır basamaktır ve kalbin normalin çok daha üst düzeyde atmasıyla oluşmaktadır. Bu problem kalbin kulakçık ve karıncığını etkilemektedir. Kulakçık fibrilasyonu dolaşımın üst kısmını etkiler ve kulakçıkların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu durum ilk başlangıçta hayati tehlikesi olan bir durum değildir fakat daha sonraki zamanlarda hayati tehlikesi olabilmektedir. Dolasıyla bu durumda bir uzmanın müdahale etmesi gerekebilmektedir.

Karıncık fibrilasyonu ise kalbin alt bölümlerini etkileyebilen bir durumdur. Böyle bir durumun gelişmesi ise anlık olarak ölüm riski yaratabilmektedir ve kalbin durması muhtemel bir gelişmedir. Kişiye gereken müdahalenin acil olarak yapılması çok önemlidir ve CPR yada defibrilatör kullanılarak hastanın kalp ritmi düzeltilmeye çalışılmaktadır.

Kalp ritim bozuklukları genellikle hayati tehlike yaratmayan durumlar olarak da bilinse bazı ileri aşamalı durumlarda acil müdahale yapılması şarttır çünkü başlangıçta geçici ve kısa süreli olarak görülen ritim bozuklukları ileriki zamanlarda ağır süreçler yaşanmasına neden olabilmektedir.Ritim bozukluğunu anlamak için kullanılan ilk yol, nabız sayımının gerçekleştirilmesi ve olması gereken atım sayısıyla karşılaştırılmasıdır. Fazla yada az çıkan değerlere göre diğer testlerde yapılabilmektedir. ECG ve EKG yapılan ana testlerdir.

Ritim Bozukluğu Belirtileri
Genel olarak ritim bozukluğu belirtileri aşağıda verilmiştir;

  • Bayılma : Çarpıntıdan kaynaklanan bayılma , ritim bozukluğu dışında başka nedenlerden de olabileceği için ayrı değerlendirilemez.
  • Görme kayıpları: Baş dönmesinden kaynaklabilen bir durum olabilmektedir.
  • Kalbin çok fazla atması: Kişinin kalbinin her an çıkcakmış gibi hissetmesinden kaynaklanmaktadır.
  • Baş dönmesi : Ritim bozukluğunda ve panik atak gibi rahatsızlıklarda yaygın olarak görülen bir belirti olmaktadır.
  • Çarpıntı: Kalbin , göğüste fazla basınç yapması sonucu oluşmaktadır.

Yukarıda verilen belirtiler bir bütün olarak değerlendirilmektedir çünkü başka hastalıklarla ortak olarak görülen belirtiler de bulunmaktadır. Bu belirtilere rastlanılan kişilerin bu konuda uzman bir kardiyoloji doktoruna gitmeleri gerekmektedir.

Ritim Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Ritim bozukluğnun oluğ olmadığını anlamak için genellikle birden fazla test uygulanmaktadır. Bu testler ve kısaca açıklamaları aşağıda verilmiştir;

Elektrokardiyogram(EKG) yada Ritim Holter: Kalp ritminin düzenli olup olmadığını anlamak için yapılan bir testtir ve vücutta herhangi bir zarar bırakmamaktadır.

Anlık Ritim Kaydı: Bir gün içerisinde nabız sayısını anlık olarak kontrol eder ve 24 saat boyunca kişinin nabız sayımı yapılmaktadır.

Ultrason: Ritim dalgalarının tesbiti için yapılan bir testtir ve vücuda zarar vermeyen bir uygulamadır.

Efor Testi: Kişinin hareket esnasındaki ritim değerlerini kaydetmek için yapılan bir testtir ve kişinin koşu bandında , değişik hızlarda sergilediği nabız , tansiyon değerleri elde edilir.

Ekokardiyogram: Kalbin kanı pompalama , kapakçık ve kulakçıklara giren kanın performansını ölçmek için yapılan bir testtir.

Kardiyak Kateterizasyon: Kalpte bulunan boşluk ve damarlar içine katarter takılır. Genellikle tedavi için kullanılan bir yöntem olmakla birlikte teşhis için de kullanılmaktadır.

Elektrofizyolojik Çalışma(EPS): Kasıktan konulan katarter ile kalpte olan elektriksel sinyaller tespit edilmektedir.

Ritim Bozukluğu Nelere Yol Açar?
Ritim bozukluğu ilk basamaklarda çok fazla etki yaratmayan ve geçici olduğu düşünülen bir hastalıktır fakat ileriki süreçte ciddi kalp rahatsızlıklarına da yol açabilen bir durumdur. Kalp krizi taşikardiden meydana gelebilen bir durumdur.

Ritim Bozukluğu İçin Şifalı Bitkiler
Birçok bitki vücudun rahatlaması için kullanılabilmektedir. Bu bitkilerin başında kalsiyum kanallarını bloke eden bitkiler yer almaktadır.

Aynı zamanda melek otu ve sarımsak da kalsiyum kanallarını kapattığı için ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan bitkiler olmaktadır. Kerevizin içinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve potasyum kalp ritminin düzenlenmesi için tüketilmesi gereken bir bitkidir. Ayrıca kan basıncını ve kolestrolü de düzenleme gibi ek olan işlevleri de bulunmaktadır.

Sinkona ise kalbin daha güçlü olmasına yardımcı olur ve kan dolaşımının düzenlenmesini sağlamaktadır çünnkü kalbin güçlü olması, kalbin kanı pompalarken daha az güç sarfetmesine neden olucaktır.

Kanola yağı ise son zamanlarda ülkemizde kullanılmaya başlayan bir yağ olmasına karşın Avusturya gibi ülkelerde daha önceden kullanılan bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

Aynı zamanda az yağlı yemeklerin tercih edilmesi ve her türlü bitkisel yöntemi uygulamadan önce mutlaka doktora danışılması hassasiyet gerektiren bir konudur. Fazla uygulanan besin yararlı olsa da kalbe yada direkt olarak vücuda zarar verebilmektedir.

Ritim Bozukluğuna Ne İyi Gelir?
Ritim bozukluğu diğer kalp hastalıklarına sebebiyet verdiği için önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi yöntemi olarak tıbbi ve bitkisel yöntemler uygulanmaktadır. Ritim bozukluğu olduğunu düşünen kişilerin mutlaka doktora görünmeleri şarttır ve diyetlerini de doktor tavsiyesine göre düzenlemeleri gereklidir.

Üzüm çekirdeği dolaşıma hızlandırıcı olarak etki etmektedir ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca çörek otu ve zencefil de dolaşımı ve kalp atım hızını düzenlemek için kullanılan besinler olmaktadır.

Ritim Bozukluğu Tehlikeli Midir?
Ritim bozukluğunun da diğer hastalıklara benzer olarak basamakları vardır ve ilk aşamalarda fark edilen ritim bozukluğunda herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Genellikle ilaç tedavisiyle tedavi edilen bir hastalıktır ve ilaçlar düzenli kullanıldığı sürece herhangi bir komplikasyon oluşmamaktadır. İleriki aşamalarda ilerlemekte olan ritim bozuklukları  ise tehlike yaratabilecek durumlardır ve genellikle katarter gibi daha ileri düzeyde tedavi gerektirmektedirler. Ritim bozukluğunda ihtimal az da olsa hayati durumlar mevcuttur.

Ritim Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ritim bozukluğu tedavisi kişinin sağlık durumuna göre değişebilen bir süreçtir ve ne kadar süreceği tedavinin olumlu yada olumsuz şekilde devam etmesiyle değişmektedir. Uygulanan tedavi şekli, yaş ve birçok fiziksel özellik ritim bozukluğu tedavi sürecini belirleyebilmektedir.

Ritim Bozukluğu Tedavisi
Ritim Bozukluğu tedavisi , ritim bozukluğunun neden kaynaklandığına bağlı olarak değişmektedir. Bazı kişilerde ritim bozukluğu için tedavi gerekmemektedir. Diğer kişilerde ise tedavi, hayat koşullarının değiştirilmesi ve cerrahi müdahale gerekebilmektedir

Ritim bozukluğunda kullanılan ilaçların içerdikleri aşağıda verilmiştir:

Anti ritim bozukluğu ilaçları: Genellikle kalp ritmini kontrol etmek için kullanılırlar ve beta engelleyiciler ve kalsiyum kanal engelleyicileri içermektedirler.

Pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar: Bu türdeki ilaçlar kan pıhtılaşmasını ve kalp krizini önleyici ilaçlar olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçların arasında en yaygın olanı ise aspirindir. Ayrıca, Eliquis, Pradaxa , Savaysa ve Xarelto kullanılan ilaçlardandır ve kalp krizini önlemek için kullanılmaktadırlar.

Her kişinin alması gereken tedavi farklıdır ve en iyi tedaviyi bulmak zaman alabilmektedir.

Kalbinin hızlı attığını hisseden bir insanın yapması gerekenler aşağıda verilmiştir;

  1. Yüksek eforlu aktivite sergileyen birinin , bu durumu hissettiğinde yaptığı aktiviteyi bırakması gereklidir.
  2. Sigara içiyorsa, sigarayı içmeyi bırakmalıdır.
  3. Alkol sınırına dikkat etmesi gereklidir; kadın için bir ve erkek için bir içkidir.
  4. Kafein kullanımını bırakmalıdır.
  5. Eğer başka hastalık için ilaç kullanıyorsa , yan etkilerini inceledikten sonra kullanmalıdır.

Elektroşok Nedir?
Genellikle ilaçla tedaviden cevap alınamayan tedavilerde kullanılmaktadır. Verilen kısa süreli anesteziden sonra, göğse uygulanan ve kalp ritmini düzenlemek için kullanılan bir yöntemdir.

Kalp Pili Nedir?
Küçük elektriksel uyarılarla kalbin ritmini korumak için kullanılan bir cihazdır. Nabız üreticisi ve kablolardan oluşan bir sistemdir. Nabız üreticiden gönderilen sinyaller kalp kasına gelir ve nabız atımı düzenli olarak devam eder.

Durumun daha da ağır olduğu durumlarda Defibilatör kullanılabilmektedir ve bu cihazda kalp ritmini düzenlemek için kullanılmaktadır.

Yorum yapın