Talasemi Belirtileri

Ahmet

Talasemi Belirtileri: Talesemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinmektedir ve genellikle daha sık olarak görülen bir hastalıktır. Hemoglobin yapısının anormal olması durumudur(orak). Normal şartlarda oksijen solunum ile dışarıdan alınır ve akciğerlere taşınır. Daha sonra ise alyuvarlar bulunmaktadır. Alyuvarların görevi ise bu oksijeni hemoglobine bağlayıp vücutta dolaşmasını sağlamaktır. Hemoglobin normal bir kişide HbA şeklindedir fakat talesemi hastalarında HbS şeklinde bulunurlar. Dolayısıyla oksijenin alınması ve kullanılması konusunda birçok problemle karşılaşılır. Bu problemler ise direkt olarak kalbi etkileyebilecek durumlardır.

Kalp yetmezlikleri ve kansızlık yoğun olarak gözlenmektedir. Alyuvarların içinde bulunan hemoglobin ise 4 farklı protein ile oluşmaktadır. A proteini ise iki farklı globülin zinciri içermekte olu bu zincirlerden a globülinin zarar görmesi durumda hemoglobin görevini yapamamaktadır ve talesemi oluşmaktadır. Talesiminin iki türü bulunmaktadır ve bu türlerden iri talesemi minör olup taşıyıcı durumunda olan hastadır fakat bu hastalık çocuğuna geçtiğinde talesemi majör oluşmaktadır.

Talesemi minör hastalarında genellikle sağlıklı bireylerdir ve hemoglobin değerleri çok düşük olmamaktadır. Bu kişiler talesemi hastalığı olduğunu genellikle çocuk doğduktan sonra öğrenmektedirler. Bu hastalarda kan testi yapılır ve alyuvar boyutunun nasıl olduğu saptanmaya çalışılır.

Talasimi Majör Nedir?
Talesemi majör talesemi minörden daha zor olan bir hastalıktır çünkü kişi taşıyıcı değil, hastalık sahibi olandır. Hastalığın görülme nedeni kişinin hem anne hem de babasında taşıyıcılık olması durumudur.  Taleseminin bir diğer adı ise Cooley anemisidir. Genellikle bebekliğin ortalarında gözlemlenmeye başlanır. Belirtilerinden en yaygın olanı kişide kansızlık olmasıdır ve genellikle aylık kan nakilleriyle tedavisi yapılır. Dolayısıyla kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Vücutta artan demir ise kişi için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu durum birçok organ için tehlike yaratabilmektedir.

Kişinin tedavi süreci ve belirtileri ise beta globülin ile alakalı olarak gelişmektedir.  Majör talesemide görülen bir diğer belirti ise kişide oluşan sarılık durumu olmaktadır. Çocuklarda iştahsızlık ve kusma şikayetleri de sıklıkla karşılaşılabilecek durumlardan olmaktadır. Aynı zamanda fiziksel olarak da görülen belirtiler bulunmaktadır.  Yüz kemiklerinde farklılıklar gözlemlenebilmektedir.

Talesemi Belirtileri
Talesemi hastalarında genellikle ilk olarak fark edilen belirti kansızlık olmaktadır ve bu durum genellikle bebeklik çağından itibaren görülen bir belirti olmaktadır. Ayrıca çocukta bir süre sonra sarılık ve halsizlik  de gözlemlenmeye başlar. Kişi devamlı olarak yorgunluktan şikayet eder. Hemoglobin değerleri ise olması gereken değerin oldukça altında olduğu için devamlı olarak kan nakli söz konusudur. Ayrıca fiziksel olarak da belirtiler oluşmaktadır. Bunlardan en belirgin olanı ise yüz kemiklerinde meydana gelen şekil değişmeleridir. Çocuk ta genellikle boy uzaması çok yavaş görülür ya da belli bir süre sonra durur.

Talesemi Taşıyıcılığı Nasıl Anlaşılır?
Talesemi taşıyıcılığını anlamak oldukça zor olabilmektedir. Bunun nedeni ise taşıyıcı olan kişilerin oldukça normal bir hayat sürmesi ve hastalığın taşıyıcılarda fiziksel  belirti vermemesidir. Dolayısıyla kişiler taşıyıcı olduğunu genetik test yaptırmadığı sürece anlayamazlar.

Talesemi Testi Nasıl Yapılır?
Talesemi hastalığı aynı zamanda Akdeniz anemisi olarak da bilinen genetik bir hastalıktır ve iki şekilde sınıflandırılmaktadır; Akdeniz anemisi taşıyıcısı ve Akdeniz anemisi hastası şeklinde olmaktadır. Akdeniz anemisi hastalığı kişinin alyuvarlarında bozukluk yaratan bir hastalıktır ve direkt olarak hemoglobin yapısını etkilemektedir. Akdeniz anemisi testi evlilik olmadan önce yapılmaktadır. Böylelikle fiziksel olarak belirti vermese de kandan anlaşılabilmektedir.

Talesemi Hastalığı Taşıyıcı Nasıl Beslenmelidir?
 Talesemi taşıyıcısı olduğu bilinen bir kişinin nasıl beslenmesi konusunda mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz. Ayrıca doktorların genel olarak verdiği ilaçlara bakıldığında genellikle alyuvar üretimini artırmaya yönelik olan ilaçlardır. Bunun yanında D vitamini alınması da önerilebilmektedir. Bunun amacı ise kemiklerin güçlü olmasını sağlamaktır.

Talesemi Hastalığı Tedavisi
Talesemi hastalığı tedavisinde genellikle sınıflandırılma yapıldıktan sonra uygulama aşamasına geçilmektedir. Aşağıda sınıflandırılmalara göre tedavi şekilleri verilmiştir.

Hafif Talesemi Tedavisi: Hafif olarak seyreden talesemi tedavisinde genellikle cerrahi müdahale yapılmaktadır. Tedavi uygulanmayan hastalar da bulunmaktadır.

Ağır Talesemi Tedavisi: Genellikle ilik nakli ya da kan nakli ile tedavi edilebilen talesemi türü olmaktadır.

Kan nakillerinin çok sık olarak yapılması vücutta fazla demir depolanmasına , dolayısıyla diğer sistemlere de zarar verilmesine sebep olabilmektedir. Doktorların önerisi doğrultusunda genellikle fazla demir için de ilaçlar da kullanılabilmektedir.

İlik nakilleri ise genellikle tüm tedavi yöntemleri uygulanıp, cevap alınamadıktan sonra uygulanan tedavi olmaktadır. Çünkü hayati tehlike yaratabilecek olan bir durumdur.

Yorum yapın