Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtleri

Ahmet

Sindirim sistemi vücudumuz için önemli olan bir sistemdir. Ağızdan alınan besinlerin parçalanıp enerji kaynağı için kullanılması da sindirim sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Sindirim sisteminin diğer görevleri ise vücudun diğer sistemlerinin de düzenli olarak çalışması için gerekli olan bir sistem olmaktadır. Dolayısıyla sindirim sisteminin herhangi bir şekilde hasar görmesi vücut için oldukça büyük tehlikeler yaratabilmektedir.

Sindirim sistemi hastalıklarının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların başında ise suyun yetersiz alınması, kişinin yeterince ve düzenli beslenememesi, sigara kullanımının olması, çok soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sindirim sistemi hastalıklarının başlıca nedenleri olmaktadır. Sindirim sistemi hastalıkları genellikle önemsenmeyen hastalıklar olmasına rağmen hayati riski bulunan birçok durum bulunmaktadır.

Başlıca sindirim sistemi hastalıkları  nedenleri ve korunma yolları  aşağıda verilmiştir;

Gastrit: Mukoza adını verdiğimiz yapı bulunan bölgenin iltihaplar dan korunmasına yardımcı olmaktadır. Midedeki mukoza yapısı hasar gördüğü takdirde gastrit dediğimiz hastalık oluşur. Dolayısıyla mide öz suyunun asitliği mideyi rahatsız etmeye başlar. Kişinin acı, yağlı yemek yemesi, sigara içmesi ise bu hastalığın artmasına neden olmaktadır.  Dolaysıyla bu tür beslenme şeklinden kaçınılması gereklidir.

Ülser: Ülser ise gastrite benzer özellikler taşır. Fakat midede yaralar bulunmaktadır ve genellikle stres, karaciğer hastalıkları, safra sıvısının gereğinden az olması , kalp hastalıklarının olması ülseri tetikleyen nedenler olmaktadır. Ayrıca kahve, çay ve sigara da ülseri tetikleyen sebepler olmaktadır. Sigara, alkol ve kafeinden kaçınılmalıdır.

Dizanteri: Bir kalınbağırsak hastalığıdır ve parazitler neden olmaktadır. Aynı zamanda karaciğeri de etkileyen bir hastalıktır.

İshal: Oldukça sık olarak rastlanılan bir durumdur ve suyun emiliminin tam olarak yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bakterilerde ishale neden olabilmektedir. Yeteri kadar su içilmesi ve temiz yiyeceklerin tüketilmesi bu hastalığı önlemek için önemli olmaktadır.

Basur: Genellikle kabızlığın neden olduğu bir durumdur ve makattaki damar yolları geniş bir hal almıştır. Bol miktarda su içmek kabızlığı gidermeye yardımcı olmaktadır.

Apandisit: Bağırsak bölgesinde kör bağırsak dediğimiz bir kısım bulunur ve buradaki kör bağırsağın üzerinde de apandis bulunur. Apandisin iltihaplanması ise apandisite neden olmaktadır.

Kolera: Bakteri nedenli olan bir hastalıktır ve neden olan bakteri Vibrio Cholorae olarak bilinmektedir. Ateş ve ishal ise bu hastalığın belirtilerinden olmaktadır. Dolayısıyla yenilen ve içilen her şeyin temiz ve güvenilir olması önemlidir.

Tifo:  Mikropların neden olduğu bir hastalık olmaktadır ve genellikle içme suyundan bulaşmaktadır. Kalp, beyin, karaciğer akciğer ,kulak ve göz üzerindeki sinirleri etkileyen bir durum olmaktadır. İçilen suların ve yenilen yiyeceklerin temiz olması önemli olmaktadır.

Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri
Aşağıda yaygın olarak görülen belirtiler verilmiştir;

  • Yutkunurken zorlanma
  • İştahın azalması
  • Nefesin kokması
  • Geğirme
  • Midede yanma olması
  • Yemeklerin hazmedilememesi
  • İshal
  • Kabızlık
  • Gaz sancılarının olması
  • Bulantı
  • Kusma
  • Karın Ağrısı

Sindirim Sistemi Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Düzenli olarak ve dengeli beslenilmelidir.
  2. Çok sıcak olan ya da çok soğuk olan içeceklerin ve yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  3. Oldukça yavaş yemek yenmelidir.
  4. Beyne doyma hissi yaklaşık olarak yirmi dakika içinde gideceği için tam olarak tokluk hissine ulaşmayı beklememeliyiz.
  5. Yemeklerde ve öncesinde su tüketimi yeterince olmalıdır.
  6. Yemeklere başlangıç olarak genellikle çiğ olan sebzeler tercih edilmelidir.
  7. Fazla kafeinden kaçınılmalıdır.
  8. Asit içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  9. Dişlerin günde en az iki defa fırçalanması gereklidir.
  10. Temiz olan yiyecekler yenilmelidir.
  11. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
  12. Stresten kaçınılmalıdır.

Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Aşağıda hastalıkların tedavi yöntemleri verilmiştir;

Dizanteri: Genellikle amaç nedenlerini yok etmektir. Ayrıca antibiyotik kullanılabilmektedir. Ayrıca küçük yaştaki çocuklarda ve yaşlılarda sıvı ve mineral takviyesi yapılmaktadır.

Gastrit: Kişinin beslenme alışkanlıkları düzeltilir. Yiyeceklerin daha yavaş yenilmesine dikkat edilmelidir. Bazı ilaçların kullanımı kısıtlanır.

İshal: Bol sıvı  takviyesi yapılmaktadır.

Kabızlık: Bazı durumlarda müshil ilaçlar kullanılabilmektedir ve bu durum kabızlığın neden kaynaklandığına bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca kişinin beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Daha lifli gıdalar tercih edilmelidir.

Kolit: Öncelikle sigara ve alkol tüketimi varsa sonlandırılmadır. Ayrıca doktorun önerdiği bir beslenme programı yapılmalıdır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi ya da ameliyat gerebilmektedir.

Reflü: Kişinin yaşam ve yeme biçimine dikkat etmesi oldukça önemlidir. BU yüzden beslenme düzenine dikkat etmelidir. Yatmadan 3 saat önce yeme işlemi sonlandırılmalıdır. Bunun yanı sıra kafein, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Kıyafet seçiminde daha çok bol kıyafetler tercih edilmelidir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi operasyonlar olunabilmektedir.

Yorum yapın