Takıntı Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Takıntı Hastalığı Belirtileri: Aksiyete ye benzeyen fakat daha farklı belirtilerin de görüldüğü bir hastalıktır. EN belirgin özellikleri ise kişinin benzer yada aynı davranışları tekrarlayarak sergilemesidir ve oldukça önemsenmesi gereken bir durum olmaktadır. Kişide oldukça fazla kaygı, korku ve olumsuz düşünce bulunmaktadır. Bu ise kişinin gittikçe huzursuz olmasına yol açmaktadır ve bu durum da çevresine yansımaktadır. Kişi yaptığı tekrarlı hareketleri ve davranışları çevresine belli etmemeye çabalar. Bu durumun kendisinden kaynaklı olduğunun farkındadır fakat otokontrol yetenekleri yoktur. İstemeyerek de olsa davranışları sergilemeye devam etmektedirler.

Kişi yaptığı bazı davranışlardan uzak durmak için ise kendi görevlerini yerine getirmemeye başlar. Genel olarak 20li yaşlarda başlayan ve daha sonrasında da artarak devam eden bir hastalık olmaktadır. Kişinin psikolojisi ise hastalığın şiddetini etkilemektedir. Psikolojinin daha iyi olduğu durumlarda hastalıkta azalmalar, kötü olduğu durumlarda ise artmalar gözlenmektedir. Genellikle temizlik hastalığıyla karıştırılabilen bir durumdur. Farkları ise temizlik hastalığında yapınla davranışların tekrarsız ve normal olmasıdır. Fakat takıntı hastalığında yapılan işler belli tekrarlar şeklinde olmaktadır. Takıntı hastalığının belli başlı türlerinden biri kirlenmedir ve bu durumda kişi kendini sosyal çevreden soyutlanıp, devamlı olarak ellerini yıkama, bulunduğu yeri temizleme ve kendini temizleme davranışları göstermektedir.

Diğer bir takıntı hastalığı ise kontrol hastalığıdır ve bu durumda kişi yaptığı her işi gereksiz olarak sayısız kere kontrol eder. Bu ise sosyal hayatını etkileyebilmektedir. Ayrıca yakın olduğu insanları da kontrol altında tutmaya çalışan ve onlara zarar verebileceğini düşünen bir takıntı hastalığı da vardır. Bu kişi devamlı olarak zarar verebilecek unsurları düşünür ve bunları uzaklaştırma yoluna gider. Bu konuda yaptığı her davranış ise oldukça olağan dışı olabilmektedir.

Takıntı Hastalığı Belirtileri
Genel olarak belirtilere bakıldığında kişide simetri hassasiyeti, kirlenme korkusu, yakınlarına zarar vermeyle ilgili düşünceler ve bazı konular hakkındaki mantıksal olmayan düşüncelerdir.

Kişiler oldukça korku ve düşünce içindedirler. Bu durumda ise kendilerini sosyal yaşantıdan soyutlama yoluna giderler.

Ayrıca kişide mikrop kaparım tarzındaki düşüncelerden dolayı titremeler görülebilir, devamlı olarak yaptığı görevlerden şüphe duyarlar ve yakınlarına zarar verme endişesi taşımaktadırlar.  Ayrıca bahsedilen takıntılı düşünceler dini konular için de olabilmektedir ve bu durumda da etrafındaki insanları rahatsız edebilmektedirler.

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?
Takıntı hastalığı olduğunu düşünen ve bu konudan rahatsız olan kişilerin Psiko terapi ve ilaç tedavisi alması gereklidir. Genellikle kesin bir iyileşme söz konusu olmamaktadır fakat kişinin sosyal yaşamı daha kolay olmaktadır. Kişinin psikolojik durumuna ve davranışlarına göre tedavi süresi de değişmektedir.

 Takıntı Hastalığı İlaçsız Tedavi Edilir Mi?
Takıntı hastalığı oldukça ciddi olan bir hastalıktır ve genellikle Psikiyatrik ve ilaç tedavisinin bir arada uygulanmasını gerektirir. Fakat ağır olmayan ve doktorun ön gördüğü hastalarda sadece Psikiyatrik tedavilerle sonuç alınabilmektedir. Dolayısıyla tedavi kişiye ve doktora bağlı olarak karar verilmektedir.

Takıntı Hastalığı Testi Nasıl Olur?
Takıntı hastalığı testi anket şeklinde yapılan bir testtir ve bu test genellikle rehabilitasyon kurumları ya da psikologlar uygulamaktadır. Kişiye takıntı hastalığını anlamaya yönelik sorular sorulur ve belli bir puanlama çerçevesinde hastalığın olup olmadığı ya da hangi boyutta olduğu anlaşılmaya çalışılır. Eğer takıntı hastalığından şüpheleniyorsanız oldukça basit olan bu testin uygulanması şarttır.

Takıntı Hastalığı İçin Tedavi Yöntemleri
Takıntı hastalığının olup olmadığını anlamanın en iyi yolu kişinin bir psikiyatri uzmanına danışmasıdır ve burada yapılan testler , konuşmalar neticesinde tedavinin nasıl olması gerektiğine karar verilir. Genellikle Psikiyatrik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç içeriği ise Antiobsesif olmaktadır. Fakat ilaç kullanımı ve dozaj artırımı mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. İlaç kullanımının düzenli olarak yapılması ve doktor kontrollerinin aksatılmaması da tedavi sürecinde önemli olmaktadır.

 

Yorum yapın