Süt Alerjisi Belirtileri

Ahmet

Süt Alerjisi Belirtileri: Bağışıklık sisteminde ki proteinleri yabancı bir madde olarak algılayarak vücudumuz proteinlere karşı savaş açabilir. Bu durum alerji olarak tanımlanır. Süt alerjisinde de kişinin vücudu inek sütüne karşı tepki vermektedir. Bu sorunun bir diğer adı inek sürü proteini alerjisi olarak bilinir. İnek sütüne karşı alerjik reaksiyon gösteren bünyeler koyun sütü ve ya soyalı maya ve sütlere karşı da alerjik tepkime gösterebilmektedir.

Süt Alerjisi Nedir?
Anne sütü bebeğin doğumundan itibaren oldukça geliştirici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Anne sütünün bir çok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Anne sütü mamaya oranla inek sütü alerjisine karşı daha fazla koruyucudur. Bazı bebeklerde ise durum anne sütü almasına rağmen inek sütü alerjisi oluşmasıdır. Bunun sebebi genetik faktörler olabilir. İnek sütü alerjisi çoğunlukla  5 yaşına kadar iyileşme gösterse de bazı çocuklarda bu iyileşme oluşmayabilir.

Süt Alerjisi Belirtileri
İnek sütü alerjisinin bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler çoğu zaman doğumdan sonra ki ilk aylarda oluşur. Bebekler sadece anne sütü almış olursa olsun şiddetli gelişen alerjilerde annenin yemiş olduğu süt ve süt ürünleri bebekte etki edebilir. Erken bir başlangıç söz konusu ise o zaman belirtiler süt ve süt ürününü tükettikten hemen sonra meydana gelir. Huzursuzluk, karın ağrısı, şiddetli gaz, şişkinlik, kusma ve kanlı ishal görülebilir. Solunum sistemine ait belirtilerde ise öksürük ve hırıltılı solunum belirtileri kendisini gösterir. Cilt üzerinde de bazı döküntüler yaşandığı olur. Kızarık şeklinde yaralar oluşur ve dökülmeye başlar.

Süt Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler için hastanede belirli testler yapılır. Kanlı ishal var ise dıçkı testide yapılarak parazit oluşumuna karşı bir önlem alınır. Kan testlerinde de IgE varlığına bakılır. IgE yapısı inek sütüne karşı artmış antikorlardır. Bebeğin yaşı teti yapmak için uygun ise o zaman cilt testi de istenebilir. Cilt testinde cilde udak bir çizik atılır ve inek sütü damlatılır. İnek sütüne karşı kabarma ya da kızarma yaşanıp yaşanmadığına göre test sonuçlandırılır. Bir diğer test yöntemi ise eliminasyon testidir. Eliminasyon testine göre inek sütü diyeti uygulanır. Uygulanan diyette 1 ay süt ve süt ürünleri tüketilmez. Eğer ki bu süreçte şikayetler son bulduysa 1 ay sonra tekrar inek sütü kullanılır. Alerji tekrarlar ise o zaman inek sütü alerjisi teşhisi konulur.

Anne Sütü Alan Bebeklerde Süt Alerjisi
Bebeklik döneminde bebeklerin en sık yaşadığı sorunlardan birisi inek sütü alerjisidir. İnek sütü proteinlerinin vücutta yarattığı bir reaksiyon türüdür. İnek sütü bebeğe direk verildiği zaman da reaksiyon oluşumuna neden olabilir. Anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerde annenin tüketmiş olduğu inek sütü proteini içeren besinler yolu ile bebeğe geçebilir. Hazır mama tüketen bebeklerde de hu sorun görülebilir. Çünkü hazır mamaların içerisinde de inek sütü proteinleri bulunmaktadır. İnek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin genellikle koyun sütüne karşı da alerjileri gelişme gösterir. Bebeklerde alerjik reaksiyonun boyutları da farklılık gösterir.

Bazı bebeklerde tek belirti yaşanırken bazı bebeklerde çeşitli belirtiler bir an da görülebilir. Yapılan araştırmalara göre alerjik reaksiyon 6 aya kadar görülürken bazı nadir durumlarda daha ileri ki zamanlarda da görüldüğü olur. İnek sütü alerjisi alerjisi yaşayan bebeklerde ilk aylarda aşırı ağlama sorunu yaşanırken, önemli gaz sancıları yaşar. Bebekte anneyi emdikten sonra ya da mama tükettikten sonra kusabilir. Kanlı ya da sümüklü dışkılama bazen de kabızlık gözlemlenebilir. Cilt üzerinde kızarıklıklar ve döküntüler yaşanabilir. Çok nadir de olsa inek sütü proteinine maruz kalan bebekte yüz, dil ve ağız bölgesinde şişlikler yaşanır. Solunum yollarında ödem oluşumu da görülebilir. Alerjik reaksiyonun boyutu çok şiddetlenir ise nefes alıp verme de ciddi zorluk yaşanırken ölümle bile sonuçlanabilir.

Süt Alerjisi Olan Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
İnek sütü içerikli besinler tükettirilmemelidir. Annelerin tükettikleri besinler de direkt olarak bebeği etkileyeceği için annenin süt ve süt ürünlerini tüketmemesi gerekir. Bol vitamin desteği ve mineral desteği sağlanmalıdır.

İnek Sütü Alerjisi Diyeti Nasıl Yapılır?
İnek sütü alerjisi genellikle bebeklerde yaşanan bir sorundur. Bu nedenle diyeti annelerin yapması gerekir. Annelerin vitamin ve mineral desteği almaları önerilmektedir. Yeşil ve kırmızı renkli meyve sebzelerin tüketilmesi önerilirken, baklagillerin tüketimi de gerekir. Anne doğul olarak besinlerden destekleyemediği vitamin, mineral gibi vücudun gereklerini ilaç yolu ile alması gerekir. İnek sütü diyeti yapılması gerektiğinde bir diyetisyenden ya da doktordan yardım alınması gerekir. Anne bu dönemde dengeli beslenmelidir.

Karbonhidrat ve yağ içerikli besinleri tüketmemelidir. Karbonhidrat yerken bal, reçel, pekmez türünden basit şekerler tüketilmelidir. Pilav, makarna, ekmek gibi kompleks karbonhidratlar tüketilmemelidir. Bol sıvı tüketimi yapılmalıdır. Tüketilen besinlerin sindirilmesinin yanında vücutta ki toksinleri atmak içinde oldukça yararlıdır. Su tüketmek kan dolaşımını artırdığı gibi süt yapımında da yardımcı bir destektir. Sütünüzün miktarını artırmak için sıvı tüketimini artırmalıdır. Annenin yasak gıdaları tüketmesinin dışında kendisine gaz yapan ya da şişkinlik oluşturup rahatsız eden yiyecekleri de tüketmemelidir.

Yorum yapın