Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri

Ahmet

Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri: Şah damarı olarak bildiğimiz karotis damarlarında meydana gelen bir daralma söz konusudur. Bu rahatsızlık özellikle 40 yaşından sonra görülmesi daha sık yaşanmaktadır. Şah damarda yaşanan bir damar tıkanıklığı sorunu ileri ki aşamalarında diğer damarlarında tıkanmasına neden olur. Damarların sertleşmesi bu sorunun en temel nedenidir.

Damarda yaşanan bir sorun ya da dış darbe de bu sorunun oluşmasına neden olabilir. Şah damarı tıkanıklığında yaşanan bazı belirtiler yaşanır; görme kaybı, konuşma da bozukluk, algılama zorluğu, hareket noktalarında his kaybı yaşanabilir. Yaşanan damar tıkanıklığı kişinin felç geçirmeye meydan hazırlar.

Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir?
Şah damarının ya da diğer adı ile Karotis damarının tıkanması damarda meydana gelen belli nedenlerden kaynaklı ve sertleşmeye bağlı yaşanan damar yolu tıkanmasıdır. Şah damar beyni beslemeye yarar. Bu noktada meydana gelen tıkanmalar 40 yaşın üzerinde ki kişilerde görülür. Şah damarda yaşanmaya başlayan darlık zamanla yerini damar tıkanıklığına bırakır. Damar sertleşmesi damarın daralmasının temel nedenidir. Damar tıkanıklığı bir darbeden kaynaklanacağı gibi bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı, kan yağ oranı yüksek olan kişilerde ve böbrek hastalarında damar tıkanıklığı yaşanması olasıdır.

Damar tıkanıklığı sorunu erkek hastalarda daha fazla yaşanmaktadır ve bu nedenle şah damar tıkanıklığı da erkeklerde daha sık görülür. Sigara ve türevi ürünler kullanan kişilerde damar sertleşmesi sorunu yaşanır. Bu durum zamanla damar tıkanıklığına dönüşür. Şah damar tıkanıklığına neden olan bazı unsurlar bulunmaktadır. Kanda yüksek oranda yağ ve kolesterol olması, yüksek kan basıncı, metabolizmaya bağlı etkenler, egzersiz ya da hareket azlığı, aileden gelen gensel faktörler, diyabet hastalarında ki şeker düzeyi de bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Şah damarında tıkanıklık olan ya da olma riski taşıyan kişiler vücutta ateroskleroz gelişmesine bağlı olarak koroner arter damar hastalığı ve kalp hastalıklarının oluşma riski artmaktadır.

Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri
Şah damarı tıkanıklığı olması durumunda hastaların görme sorunu yaşaması, konuşulan sözleri algılayamaması ya da geç algılaması, konuşmada bozulma, bayılma, kal ve bacaklarda hareket hissi kaybı görülebilecek belirtiler arasındadır. Bazı hastalarda şah damar tıkanıklığına bağlı yüz felci oluşabilir. Boyun damarlarında meydana gelen damar tıkanıklıklarında ise iki faktör bulunur. Bir tanesi beynin bir bölgesine yeterli kanın gitmemesi bölgede ki işlevi azaltır. İkincisi ise damarın daralması ile bölgenin kan akışı rahat değildir bu da küçük pıhtılaşmalar meydana getirir. Bu pıhtılar beyne ulaşabilir ve bu da felç riskini ortaya atar. Beyinde hasar oluştuğu içi bu hastalarda görme, konuşma gibi duyusal güdülerde azalma görülebilir.

Şah Damarı Tıkanıklığı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Şah damarının tıkanmasını engellemek amacı ile en çok önerilen bitkisel bir kür bulunmaktadır. Bu kür için gereken malzemeler 16 tane maydanoz, limon ve 1 diş sarımsaktır. Bu kürü hazırlaması oldukça kolaydır. Evinizde bulunan blender bir bardak su eklenerek üzerine maydanozlar,  sarımsak ve ili yemek kaşığı kadar limon ilave edilir. Bu malzemeleri blenderde yaklaşık 2 dakika kadar karıştırınız. Bu kür günlük taze olarak hazırlanılıp öyle tüketilmelidir. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapmadan 15 dakika kadar önce tüketilmeye başlanır.

Hazırlayacağınız şah damarı tıkanıklığı kürü için 3 gün sarımsaklı hazırlayıp 3 gün de sarımsak koymadan hazırlayınız. 9 gün bu şekilde uygulanıyor. Arkasından üç gün ara veriliyor. Üç gün sonra tekrar üçer gün ara ile sarımsaklı ve sarımsak olmadan hazırlıyoruz. Bir dokuz gün de ikinci turda yapıyoruz.

Boyun Damarı Tıkanıklığına Hangi Bölüm Bakar?
Boyun damarlarında ki tıkanıklıkla ilgili olarak kalp ve damar uzmanları ilgilenmektedir. Eğer ki şah damarı tıkanıklığı sorunu yaşıyorsanız ve bunun belirtilerini gözlemliyorsanız bir kalp ve damar uzmanına başvurmanız gerekecektir.

Boyun Damarı Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun damarı tıkanıklığı yaşayan hastaların kalp ve damar hastalıkları uzmanına görünmesi gerekmektedir. Uzman doktor tarafından gerekli muayeneler yapıldıktan sonra küçük operasyonlar ile bu hastalığa tedavi uygulanabilir. MR anjiyo, renkli doppler, BT anjiyo ve kataterle anjiyo gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hastaların durumuna göre kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Eğer ki hastanın şikayetlerinde bir geçme yok ise damar açma operasyonu gerçekleştirilir. Bu tedavi sürecinde iki yol izlenmektedir.

Birinci yönteme göre açık ameliyat yöntemi ile damar yolu temizlenir. İkinci yöntem ise damar yoluna kasıktan giriş yapılara bölgeye stent yerleştirilir. Damarın yapısı da bu noktada oldukça önemlidir. Eğer damar da bükülme, kıvrılma söz konusu ise hastaya stent uygulaması yapılamayabilir. Boyun damarı tıkanıklığı operasyonu yapıldıktan sonra hastanın damar genişletici ve kan cıvıltıcı ilaç kullanması gerekmektedir.

Yorum yapın