Taban Çökmesi Belirtileri

Ahmet

Taban Çökmesi Belirtileri: Taban çökmesinin yaşanmasında ki ana neden ayak kavisinin üst noktasında bulunan tendonlarının çalışmamasıdır. Bu tendonların çalışmaması sonucunda ayakta bulunan kavis düşmeye başlar ve ayak tabanı düzleşmeye başlar. Bu durumu bir arabanın ya da evin damanın çökmesi gibi görebilirsiniz. Ayak tabanının çökmesinin sonucunda ilk aşamalarda ağrı yaşanmaya başlar.

Sürekli ve geçmeyen bir ağrı yaşanıyor ise bir ortopedi uzmanına danışılması gerekmektedir. Eğer ki zamanında alınmaz ise önemler daha ileri boyutlarda tedavisi mümkün olmayabilir. Taban çökmesi belirtilerinde, topuk dışarı doğru kaymaya başlar ve iç kavisi yere doğru eğilim gösterir. Bu kavisin yok olmaya başlaması ile ayakta ağrı oluşmaya başlar. Ayağın arka kısmında bir gerilme ve bu gerilmeye bağlı ağrı da oluşur. Temel hastalık belirtileri bunlardır.

Taban Çökmesi Nedir?
Ayak tabanının çökmesi yani kavisli yapısının yok olmaya başlaması taban düşüklüğü olarak adlandırılır. Bu duruma halk arasında düz taban sendromu da denilmektedir. Düz taban yani ayak tabanı düşüklüğü sadece doğuştan gelen bir sorun değildir yetişkinlik döneminde de oldukça sık rastlanır. Ayaklarda bunanan kemikler ve eklemler bazı nedenlere bağlı değişmeye başlar. Bunun sonucunda ayak düzleşir.

Ayağın arka kısmında gerilmelere bağlı olarak ağrılar yaşanması ile oluşmaya başlar. Fakat her birey bu durumu fark etmeyebilir. Kullanılan ayakkabılara bağlı, ayak duruşuna bağlı gelişen nedenlere bağlı bir sorun olabilir. Hastaların bu tür bir sorun ile karşılaşmaları durumunda hekime başvurması gerekmektedir. Doğru zamanda tedavi edilmeye başlanmaz ise hasta da bu sorun ileri ki dönemlerde çözülemez. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleri ve fiziksel tedavi süreçleri başlatılabilir. Kişilerin belli aralıklar ile ayak ölçümü yaptırması da böyle bir sorunun yaşanmasına en kısa sürede müdahale edilmesini sağlar.

Taban Çökmesi Belirtileri
Taban çökmesi sonucunda hastanın ayak yapısı bozulmaya başlar. Kişinin ayak yapısında bozulmaya bağlı olarak öncelikle şekilsel bir değişiklik yaşanır. Hasta bunu kendi gözlemleri ile anlayabilir. Bir diğer gözlemlenen belirti ise hastanın topuk kısmından bağlayan bir ağrı oluşumudur. Bu ağrı eklem ve kemik ağrısı şeklinde olacaktır. Çünkü eklemlerin ve kemiklerin yapısına yaşanacak olan bir değişikliğe bağlı taban çökmesi rahatsızlığı yaşanır.

Taban Çökmesi Egzersizleri
Taban çökmesine bağlı yaşanan sorunlarda çeşitli egzersizler tedavi için gereklidir. Ayak parmakları ile yerden bir cisim almak ve bir süre tutmak etkili bir yöntemdir. Ayak parmakları ile kağıt yırtmak ve ya parçalamak, yumuşak zeminde yürüyüşler yapmak, yumuşak zeminde ( bu toprak ya da çim olabilir ) topuk üstünde ve parmak üstünde yürümek, ayağın orta kısmına şişe yerleştirerek ileri geri hareketler yapmak, ayağı içe doğru zorlarken ayağı kendinize doğru çekmek, ayak bileği ile dairesel hareketler yapmak bu sorunun çözülmesi için gerekli egzersizlerdendir. Yaptığınız egzersizler ayak tabanında yaşanan taban düşüklüğünün azalmasını sağlayacaktır. Yapılacak olan egzersizler doktor tavsiyelerine göre şekilllendirilmelidir.

Taban Çökmesi Bitkisel Tedavi
Taban çöküklüğü sorununun yaşanmasında çeşitli uygulancak bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Katoron yağı, papatya yağı ve çörek otu yapı karıştırılarak ayağa masaj şeklinde uygulanmalıdır. Bu ayak kaslarını yumuşatmaya ve rahatlatmasına yardımcı olacaktır. Eğer ki gün içinde ayakta çok durmuşsanız ve ayak ağrısı çekiyorsanız evde kendinize hazırlamış olduğunuz bir ayak banyosu ile rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Evde ki bir kabın içine ılık su koyunuz, suyun içerisine lavanta gibi rahatlatıcı etkiye sahip yağlar koyabilirsiniz, suya ekstra tuz da ekleyiniz, bir tutam kuru papatya, kekik atınız ve suyun içinde bir süre bekletiniz. Ayaklarınızı da içine koyup su soyuğana kadar ayaklarınızı içinde dinlendiriniz. Ayaklarınızı suyun içinden çıkarttıktan sonra ayağınıza hafif masaj haeketleri uygulayınız. Taban Çökmesi sorunu hastaların ağrılı ve yorgun ayaklara sahip olmasına neden olacaktır. Bu yöntemler ile ayaklarınızı rahatlatıp kasların yumuşamasına imkan tanıyabilirsiniz.

Taban Çökmesi Fizik Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Taban düşüklüğü fazla kilolu olan kişilerde sürekli düze tabanlı ayakkabıların giyilmesi ile ya da genetiksel nedenler ile oluşmuş olabilir. Siz de bu sorunlara engel olabilmek için de taban düşüklüğünü bir nebze engelleyebilmek için egzersizler uygulayabilirsiniz. Ayağınızın tabanına masajlar yapabilir. Kavisli kısmına bir top koyup ileri geri hareketler yapabilirsiniz. Yaptığınız bu hareet kavisli bölgenin çökmesini engellemiş olacaktır.

Taban Çökmesi Tedavisi
Taban düşüklüğü tedavisi kişisel bir süreç gerektirir. Kimin ne derece bir taban düşüklüğü sorunu yaşadığı hangi nedene bağlı bu sorunu yaşadığı tespit edilir ve ona göre tedavi süreci başlatılır. İlk olarak hastanın ayak ölçümleri yapılması gerekir. Bunu siz kendiniz de ufa ve pratik yöntemler ile test ederek yapabilirsiniz. Ayağınızı ıslatarak düz bir kuma basınız. Ayağın kavisli kısmının izi kumda çıkmayacaktır. Eğer siz de o kavis kısmı yoksa ve düz bir ayak yapısı izi görüyorsanız taban çökmesi problemi yaşadığınızı gösterir.

Bu olayı test ettikten sonra bir ortopedi uzmanına danışmanız gerekir. Eğer ki taban düşüklüğü ilk evrelerinde ise tabanlık kullanılarak tedavi edilebilir. Fazla kilolu kişilerde de düz taban olma sorunu görülür. Bu kişilerin öncelikle kilo vermesi ve ayakkabıların içine tabanlık koyması gerekecektir. Bunun dışında 5 noktalı olarak bilinen ortopedik ayakkabılarda bulunmaktadır. Bu da tedaviniz için gerekli olabilir. Fakat hastalık ileri bir seviyeye ilerlemiş ise o zaman cerrahi bir operasyon gerekebilir. Bu operasyonda eklemlerin sabitlenmesi sağlanacaktır.

“Taban Çökmesi Belirtileri” üzerine 3 yorum

  1. bu bilgiler icin tskr ederim Ahmet bey, bana isik tuttu,en kisa zamanda bir ortapedist ile gorusmem sart oldu .

    Cevapla

Yorum yapın