Raşitizim Belirtileri

Ahmet

Raşitizim Belirtileri: Raşitizmin her yaşta ki belirtisi farklıdır. Bebeklerde D vitamini eksikliğine bağlı gelişen raşitizm kalsiyum ve fosfor miktarı daha azdır. Nedenleri ise çeşitli faktörlere bağlıdır. Vücut yapısında farklılıklar ile belirtileri ortaya çıkar. Çocuklarda dişler daha geç dönemlerde çıkar. El ve ayak bilekleri normal boyutlardan daha da geniş yapıdadır. Yalnızca bunun nedeni D vitamini eksikliği değildir. Göğüs bölgesinde küçük şişlikler ve çökümler oluşabilir. Raşitizm ilerledikçe kişilerde büyüme sorunu yaşanır. Yaşıtlarına oranla boyları daha kısadır. Raşitizim hastası olan bebeklerde yürüme ve emekleme eylemleri daha geç görülür. Kaslarda zayıflık söz konusudur. Raşitizim genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Raşitizim Nedir?
Kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde ana unsur olan bu minerallerin eksikliği ile kemikler gerektiği kadar gelişemez ise raşitizim hastalığı kendisini göstermeye başlar. Raşitizim her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Genellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı raşitizm gelişme gösterir. Sıklıkla 3 ay ve 2 yaş arasında ki çocuklarda meydana gelir. Türkiye’de görülme durumu 100 kişiden 5 tanedir. D vitamini raşitizim oluşumunda önemli bir husustur. D vitamini çocuklarda gelişim açısından oldukça etkili bir vitamindir. Bebeklerde doğumdan itibaren bu vitamin takviye olarak verilir. Çünkü gelişim desteklenmek istenir. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin de dengelenmesinde yardımcı olur.

Besinlerden ve güneş ışığından da D vitamini alınır. Özellikle güneşten alınan D vitamini kadar hiçbir besinden karşılanamaz. Bebeklik döneminden itibaren kişi her gün 20 dakika kadar güneş ışığı almalıdır. Güneş ışığı alınırken koruyucu sürülmesi gerekmektedir. Bu güneşin vücudunuza ulaşmadığı anlamına gelmez sadece zararlı ışınlardan korunmanıza yardımcı olur. Besinlerden D vitamini alınması ise yüksek değerli besinler olmalıdır. Bu besinler balık ürünleri ya da balık yağı önde gelir. Özellikle anne sütü alan bebeklerde D vitamini ek besin olarak verilmelidir. Sütte bu miktar yeterli değildir. Anne D vitaminini doğumdan önce de kullanabilir.

Raşitizm Belirtileri
Raşitizim kemiklerde yumuşamaya sebep olur. Raşitizim hastalarında birçok belirti ortaya çıkabilir fakat bu belirtiler kişisel olarak farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun günlük ya da belirli bir dönemde raşitizim belirtisi yaşaması mümkündür. Bazen bu belirtiler ağır seyredebilir. Kişinin bacaklarında eğrilik gibi kemik yapısı bozuklukları görülür. Kafatası normalden farklı olur, omurga eğrilikleri ya da göğüs kafesinde eğrilikler meydana gelir, dişlerde yapısal bozukluklar ve eğrilikler görülür. Bebeklerde ve çocuklarda büyüme geriliği ve geç gelişim kendisini gösterir. Kaslar daha zayıftır. Özellikle kalça kemiklerinde eğrilikler ve ağrılar bulunur. Kişi nöbet geçirebilir, alışılmışın dışında bir boy kısalığı da görülebilir. Kemikler daha da kırılgan olabilir. Bunun dışında ki daha ciddi sorunlar da bulunmaktadır. Geniş boyutlarda şişlikler, vücudun bir bölümünü hareket ettirememek, kırılan alanda uyuşma, kırılan kemiklerde geç iyileşme, etkilenen eklemlerin şekilsel bozuklukları söz konusudur.

Raşitizm Hastalığı Nasıl Meydana Gelir?
Raşitizim hastalığında bebeklik döneminden itibaren kemik yapısının gelişiminde meydana gelmiş bir fonksiyon hasarıdır. D vitamini kemiklerin gelişiminde etki ettiği düşünüldüğü zaman D vitamini ile ilgili bir sorun raşitizimi tetikler. Çevresel nedenlerden birisi de yeterli oranda güneş ışığının alınmamış olmasıdır. Güneş ışığı D vitamini bakımından en etkili unsurdur. Bunun dışında her birey bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak beslenmeli ve vitamin almalıdır. Süt ve süt ürünlerinin yeterli şekilde tüketilmemesi, D vitamini, kalsiyum ve fosfor eksikliği kemiklerin yapısını etkiler. Bu unsurlar ile birlikte de raşitizim hastalığı meydana gelir.

Raşitizm İçin Hangi Vitamin Kullanılabilir?
Raşitizim hastalığında D vitamini eksikliği söz konusudur. Bir tür kemik yapısı hastalığıdır. Gerekli miktarda D vitamini takviyesi almayan bireyler ya da çocuklar bu hastalığa yakalanabilirler. Kadınlar gebelik dönemlerinden itibaren D vitamini almalıdır. D vitamini hem bebeğinizin gelişiminde hem de hamilelik döneminde oluşabilecek kemik erimesine engel olmaktadır. Doğum sonrasında da bebeğinize anne sütü yanında D vitamini vermelisiniz. Bu bebeğin gelişiminde ve büyümesinde oldukça etkilidir. Besinler de yeterli miktarda D vitamini bulunmamaktadır. En yoğun D vitamini barındıran besinin balık olmasına rağmen yeterli değildir. Bu nedenle kişi günlük 25 dakika kadar güneşte dolaşmalıdır. Güneş ışığı günlük 10 dakika kadar almak bile yüksek oranda bir D vitamini depolamaya yetmektedir.

Raşitizm Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Raşitizim hastalarında D vitamini eksikliği söz konusudur. Her insan D vitaminine ciddi oranda ihtiyaç duyar. Kemik ve iskelet yapısının gelişimi için önemlidir. Fosfor ve kalsiyumu dengelemek içinde vücudun ihtiyacı vardır. Raşitizim hastalığı için 2 ya da 3 ay kadar D vitamini tüketilmelidir.

Raşitizm Tedavisi
Hastalığın teşhis aşamasında ailenin belirtilere uygun olarak doktor desteği alması çok önemlidir. Kemik filmi çekilmesi ve kan tahlili ile kalsiyum, fosfor ve Alkalen Fosfataz düzeylerinin ölçümü teşhis için yeterlidir. Bu noktada çocuğun hasta olup olmadığı ve kemiklerindeki zayıflık ortaya çıkacaktır. Tedavi noktasında, hastalığın ve hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır, eğer hastalık ileri boyuttaysa yüksek doz D vitamini bir seferde ağızdan verilir, hastalık başlangıç sürecindeyse D vitamini günlük olarak 2-3 ay gibi bir süre boyunca devamlı olarak ağızdan verilir. Tedavi sürecine doktor karar verir iki yöntemde kesin sonuca ulaştırır fakat yan etkileri de mümkündür. Bir anda yüksek doz D vitamini alan bünye buna olumsuz tepki de verebilir. Çocuklarda görülen tedavi, yaşlı bünyeye de aynı şekilde uygulanmaktadır. Belli bir yaşa ulaştıktan sonra raşitizm ortaya çıkmaktadır. Yine ilaç tedavisi uygulanmaktadır ancak vücut dirençsiz olduğu için iyileşme süreci daha fazla zaman almaktadır.

Yorum yapın