Sosyopat Belirtileri

Ahmet

Sosyopat Belirtileri: Sosyopat adını verdiğimiz hastalık psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Bir bireyin sosyopat olduğunu anlamak biraz zor olabilir. Hemen anlaşılmamaktadır. Kişiye sorular yöneltilerek köşeye sıkıştıracak sorular sorularak uzmanlarca anlaşılabilir. Sosyopatlar hayalperest bir yapıya sahiptirler ve anlattıkları olayları abartarak ve olağanüstü olaylar ekleyerek anlatırlar. Anlattığı hikayelerin sorgulanmasına büyük tepkiler gösterirler ve buna sinirlenirler. Üstün olma istekleri bulunur. Kendilerinde bu nedenle olmayan özellikleri de varmış gibi gösterebilirler. Her bireyden daha özel ve üstün bir birey olduklarını anlatmakta ve kanıtlamaya çalışmaktadırlar.

Sosyopat bireylerin tedavileri de zordur. Hatta bazen imkansızdır. Bu tür hastaların alanında uzman kişilerce analiz edilmesi gerekir. Hastalığın neden oluştuğu, nasıl bir travma geçirdiği anlaşılmaya çalışarak gerekli bir tedavi yöntemi aranır. Hastalığın nedenleri arasında madde bağımlılığı, ağır depresyon ya da duygusal değişimler yatabilir. Bu nedenlerde tıbben destek alınmalıdır. Sosyopatların kesinlikle hasta olduklarını kabul etmediklerini de bilmek gerekir. Bu nedenle tedaviye kapalı bir yapıları vardır.

Sosyopat Nedir?
Sosyopat psikolojik temelli sorunlardan birisidir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde hoş karşılanmayan ve rahatsız edici davranışlar bulunur. Kurallara uymaktan kaçarlar ve cezaları yerine getirmez ya da ders almazlar. Sosyopatinin temelinde anti sosyal kişilik bozukluğu ve suç işlemeye yatkınlık vardır. İnsanları dinlemek istemezler, onların tavsiyelerinden büyük rahatsızlık duyarlar. Sosyopatların en büyük zevk aldıkları eylem diğer bireylere ve canlılara zarar vermektir. Sosyopatlarda en çok rastlanan durum ise kanunsuzluk, suç işlemeyi sevmektir.

Sosyopati daha çok ergenlik çağlarında ortaya çıkar. Psikolojik rahatsızlıkların temeli çocukluğa dayanmaktadır ve çocukluk döneminde yaşanan sevgisizlik, ilgisizlik, şiddet ve daha bir çok buna benzer nedenden kaynaklı kötü bir bilinç altı oluşmaya başlar. Bu kişiler büyüdükçe vicdani yoksunluk kazanıyorlar ve acıma duygusundan uzaklaşıyorlar. Başka bireylere karşı da acıma, sevgi, üzülme duygusu gütmemektedirler.

Sosyopatlar yaptıkları hiç bir davranışı kötü olarak görmemektedirler. Tüm eylemlerini doğru kabul etmektedirler. Sosyopatları birisi kızdırmış ise hasta kişi bu durumu uzun zaman unutmaz ve kinlenerek intikam almayı bekler. Değer vermek dediğimiz duyguyu hiç yaşamazlar. İnsanlar onlar için bir araçtır ve bağ kurmazlar. Sosyopatlar ilk tanışma anında oldukça normal davranırlar çünkü oyun oynamayı severler. İlk izlenimde iyi kişi olmayı severler. Zamanla yaşam şartlarına göre gösterdikleri tepkilerde kişiliklerini ortaya koyarlar.

Sosyopat Belirtileri
Sosyopatlar günlük hayatta sergiledikleri tavırlar ile toplumca dışlanmaya maruz kalırlar. Çünkü saldırgan, intikamcı ve samimiyetsiz tavır sergilerler. İstedikleri zaman iyi kişi olurken istedikleri zaman en kötü kişiliğe bürünmekten kaçmazlar. Toplumsal kurallara uymak onlara göre değildir. Toplumda uyulması gereken kuralları delerek alay ederler. Utanma ve pişmanlık duygularını hissetmezler. Yaptıkları ve sergiledikleri tavırlardan hiç bir zaman utanmazlar ve pişmanlık duymazlar. Tehlikeli gördükleri durumlarda inanılmaz soğuk kanlılardır.

Kaza ya da aşırı olumsuz bir durumda tepki vermezler ve acıya karşı da dayanıklılık gösterirler. Diğer insanlar ile olan iletişimlerinde empati kuramazlar. Acımasızca ve bencilce davranırlar. Sevgi bağı kurmazlar. İnsanlara karşı hükmetme emir verme isteği duyarlar. Acımasızca yaklaşırlar. Başka insanlardan emir almaktan hoşlanmazlar. Okul ve iş hayatları bu nedenle hoş geçmez. Riayet etme güdüsüne sahip değildirler. Tek lider kendileridir ve başkaları bu alana giremez. Anlattıkları olaylarda yalan söyleme özellikleri vardır. Abartarak hikaye anlatmayı da oldukça severler. Sosyopatların sosyal yaşamda kurdukları ilişkiler yok denecek kadar azdır. Arkadaş ilişkileri kurmazlar ve sadakat duygusunu benimsemek saçma gelir.

Sosyopat Testi Nasıl Yapılır?
Sosyopat kişilere karşı yapılacak testler somut testlerdir. Gözlem ve analiz gerektirir. Genellikle psikolojik danışmanlarca gerçekleştirilen testlerdir. Hastaların sergiledikleri tavırları normal kabul ettikleri için kendileri Hasta olduklarını kabul etmezler. Bu nedenle bu sorunu fark eden yakınlarınca destek almaya zorlanabilir ya da bir uzmandan yardım alınabilir. Uzman hastaya çeşitli kilit sorular sorarak onu köşeye sıkıştırır ve durumunu gözlemler. Sorulara verdikleri tepkilerin boyutunu inceler. Sosyopatlar genelde sorulara karşı tepkili ve öfkeli olurlar. Uzmanlar hastalar ile sohbet halindedir. Gerçekleşen sohbet sonrasında doktor gerekli teşhisi koyar. Sorduğu sorular ve aldığı cevaplar test yöntemidir.

Sosyopat Ünlüler Kimlerdir?
Sosyopat hastalığına sahip tarihte bir çok kişi bulunmaktadır . Bu kişiler tarihte yaptıkları eylemler ile ünlenmiştir. O kadar ağır eylemlerde bulunmuş ve tarihin en kötü sayfalarına yazılmışlardır. Elizabeth Bathory kanlı kadın olarak bilinir. Kendisinin yaşlı ve çirkin olmasından kaynaklı genç ve güzel kadınlara duyduğu kin ve eylemler ile ünlenmiştir. Bunun gibi diğer bazı örnek isimler de Ted Bundy , Albert Fish gibi isimlerdir.

Sosyopat Tedavisi
Sosyopat kişilerin tedavileri pek mümkün değildir. Hasta kendisinin hasta olmadığını kabul ettiği için tedaviye cevap veremez ve tedaviye olumlu bakmaz. Tedavi de kişinin terapi alması sağlanabilir. Hastaya sorumluluk duygusu yüklenmeye çalışılır. Hastanın davranışlarını sakinleştirmek ve durgunlaştırmak için bazı psikolojik destek verecek ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar sakin bir birey olmasına yardımcı olacaktır. Hasta sürekli terapi görmelidir.

Yorum yapın