Su Zehirlenmesi Belirtileri

Ahmet

Su Zehirlenmesi Belirtileri: Su zehirlenmesi, mide bulantısına, kusma, baş dönmesi, yoğun baş ağrısı ve bilinç bulanıklığına sebep olmaktadır. Bilinç bulanıklığı yaşanması en ağır su zehirlenmesi belirtilerindendir. Bilinç kaybından sonra kişi koma haline geçebilir. Su zehirlenmesi yaşayan kişiye tuzlu gıdalar verilmelidir. Bu zehirlenen kişinin bilincini korumaya ya da bilincinin açılmasına yardımcı olacaktır.

Kişinin bilinci yerinde değil ve ağızdan bir şey alamayacak durumda ise hastaya damar yolu ile tuzlu bir karışım verilir. Gün içinde çok fazla su tüketimi sonrasında yukarıda ki belirtileri yaşamaya başlamışsanız muhakkak en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi olmalısınız. Fazla alınmış su ile damarlardan geçmekte olan sodyum oranı azalır, vücut bunu güzenlemeye çalışır. Vücut içinde damalar da azalacak olan sodyum hücre dışında artış gösterir. Bununla birlikte fazla su alan vücut şişer ve hücrelerin zamanla ölümü gerçekleşir.

Su Zehirlenmesi Nedir?
Su zehirlenmeleri genellikle yaz aylarında çok terlendiği için tüketilen aşırı sulardan ya da kilo vermek isteyen bireylerin çok fazla sıvı tüketmesi ile vücutta ki toksit durumudur. Su zehirlenmelerinde ani bir müdahale gerekmektedir. Eğer ki zamanında ve en kısa zaman da müdahale edilmez ise hasta aşamını yitirebilir.

Su zehirlenmesi diye bir sorundan birçok kişinin haberi maalesef i yoktur. Su yararlı ve ihtiyacımız olan bir madde olsa da her şeyin fazlası zararlıdır. Suyun da fazla alınması vücut dengesini bozmakta ve hücreleri öldürmektedir. Bu nedenşe kişiler su zehirlenmesinin belirtilerini bilmelidirler. Su zehirlenmesinin belirtileri her hastalıkta olduğu gibi kişiden kişiye çeşitlilik gösterebilir. Ağır belirtiler de yaşayabilirsiniz hafif belirtilerde. Çok fazla su tüketimi su zehirlenmesinin dışında böbreklere ve karaciğere zarar vermektedir.

Su Zehirlenmesi Belirtileri

  • Su zehirlenmesinde görülen ilk belirtiler;
  • Yoğun baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Baş dönmesi ve göz kararması
  • Odaklanma sorunu
  • Yorgunluk ve kaslarda güçsüzlük
  • Sarhoş olmuş gibi bir vücut sarsıntısı
  • Zehirlenmenin şiddetli olduğu durumda ise;
  • Kaslarda kramp yaşanması, hastanın içinin ürpermesi ve titreme yaşaması
  • Sersemlik
  • Akciğerlerin ödem tutması ve kanlı öksürükler
  • Az idrar yapımı ( idrarınız renksizdir.)
  • Zihinsel bulanıklık yaşama, davranışların değişmesi ve huzursuzluk
  • Halüsilasyon görmek, sayıkla
  • Nöbet geçirme
  • Koma

Su Zehirlenmesinde Ne Yapılmalı?
Vücuda çok fazla miktarda su alınması sonucunda vücutta ki diğer bulunan maddelerin azalma göstermesi durumuna su zehirlenmesi demekteyiz. Birçoğumuz hastanede ya da bir sağlık kuruluşunda kan vermişizdir. Kan testlerinde sodyum yani Na, potasyum K gibi vücudumuzda bulunan maddelerin oranları ölçülür. Bu maddeler kontrol edildiğinde elektrolitlerin içecek maddelerin üzerinde de (hazır içeceklerin açıklama kısımlarında) miktarı yazıldığı görülür.

Bu elektrolitlerin görevleri asıl olarak vücutta ki sıvıyı dengeleyerek düzenli hal almasını sağlamak ve sinir iletiminde grev almaktadır. Su zehirlenmesi ile bu elektrolitler de vücutta ki görevlerini tam olarak yerine getirememektedir. Sodyum oranı ve diğer elektrolitlerin de düşüş göstermesi ile ölümlere varacak kadar ciddi sorunlar kendilerini göstermeye başar. Aşırı sodyum düşmesi ile koma hali yaşanabilir. Erken tanı söz konusu ise hemen damardan sıvı ve ilaç takviyesi yapılır. Su zehirlenmesi yaşayan kişiye tuzlu su içirebilirsiniz bu nedenle sizin yapabileceğiniz ilk yardım bu olabilir.

Su Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Su zehirlenmesine iyi gelebilecek ilk şey tuzlu sudur. Vücutta su oranı zaten yüksek biz neden tuzlu su veriyoruz derseniz. Tuz sodyum oranını artıracaktır ve kişinin bilincinin açılmasına yardımcı olacaktır. Tuzlu su yerine tuzlu bir besinde verebilirsiniz.

Su Zehirlenmesi Nasıl Geçer?
Su zehirlenmesinin geçmesi için öncelikle acil şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Acil bir müdahale gerektirmektedir. Hemen damar yolundan serum verilecektir. Serumun içinde sodyum destekleyici ilaçlar eklenmesi muhtemeldir. Hastanede bilinci korunmaya çalışılır. Eğer ki zamanında yapılmış bir müdahale söz konusu ise hasta kıs sürede kendisini toparlayacaktır. Fakat geç bir müdahale ise hastanın böbrekleri ve karaciğeri zarar görmüş olabilir. Zehirlenme tedavisinden sonra böbrek ve karaciğerin tedavi edilmesi de aksatılmadan yapılmalıdır.

Su Zehirlenmesi Tedavisi
Su zehirlenmeleri yaşayan kişileri paniğe yol açacak şekilde yönlendirmemelisiniz. Hasta yeterince hassas bir vücuda sahip olduğu için sakinlik önemlidir. Bunun dışında hasta uzanmalıdır. Acil olarak ambulans çağrılarak hastaneye kaldırılır. Hastanede uygulanacak ilk şey serum tedavisi olacaktır.

Su miktarının azaltılması ve tuz takviyesi yapılması önerilir. Yüksek protein içeren besinler verilebilir. Bir süre de yüksek proteinli besin diyeti yaptırılacaktır. İdrar sökücü verilecektirç Çünkü kişi vücutta ki sıvıyı atamaz. Su tutmaya yarayan hormona karşı bir ilaç verilmelidir. Kişinin nöbet geçirmemesi için nöbet önleyici ilaç verilir. Su zehirlenmesi yaşayan kişiler yavaşça tedavi edilir.

Sodyum seviyesinde ki düşüş daha da artar ise sinirsel sorunlar oluşmaya başlar. Uzun süre spor yapılmış kişilerde ise durum sadece susandığında su içilmelidir. Tuzlu bisküvi, kraker tarzında atıştırmalıklar tüketmelidir. Spordan 1 gün önce ve sopardan 6 saat sonrasına kadar iltihap giderici olmayan ağrı kesici ilaçların alınmaması gerekir. Kişinin günlük yaşamında tüketeceği güvenli su miktarı vardır. Günlük tuzlu gıda tüketimi yapan kişiler 11 litreye kadar su içebilir. Oruç, diyet gibi nedenler ile tuz takviyesi alamamış kişiler 5 litreye kadar su tüketebilir. Bir saat içinde 1,5 litreden fazla su tületilir ise bu da kişiye zarar verebilir.

Yorum yapın