Susuzluk Belirtileri

Ahmet

Susuzluk Belirtileri: İnsan vücudunun yaklaşık olarak %70’i sudur. Vücudumuzda su birçok noktada da önemli rol oynamaktadır. Vücudun su oranı enerji vermekten kanın yapısına kadar birçok noktada önemli göreve sahiptir. İnsanların yemek yemek ya da içecek tüketmesinden su tüketmek daha önemlidir. İnsan yaşamında 1 hafta boyunca yemek yemeden yaşayabilir. Fakat su içmeden bir insan 1 gün anca yaşayabilir.

Vücudumuzda gün içinde terleme, idrar, dışkı gibi benzeri yollarla su vücuttan atılmaktadır. Vücuttan atılan sıvının yerine gün aşırı konulması gerekir. Bir kişi günlük 2,5 litre kadar su tüketmelidir. Eğer ki insan vücudu susuz kalmış ise ağız ve dudak kuruluğu boy göstermeye başlar. Göz yaşı sıvısında azalma yaşandığı için gözlerde batma sorunu yaşanır.

Susuzluk Nedir?
İnsanlar günlük olarak 10 su bardağı kadar ya da 2,5 litreye yakın su tüketmelidirler. Su tüketimi insanların metabolizmalarını temizlerken aynı zamanda vücudun işleyişine büyük katkı sağlamaktadır. Susuzluk dediğimiz durumda kişinin yeteri kadar su tüketmemesin den kaynaklanan bir sorundur.

Yeteri kadar su tüketmeyen kişi susuzluğa bağlı sorunlar yaşamaya başlayacaktır. Susuz kalan kişinin vücudunda birçok komplikasyon oluşumu da söz konusudur. Kişinin vücudu çok susuz kalıyor ise böbrek rahatsızlıkları oluşmaya başlayabilir. Tansiyon düşmesi sorunu daha sık rastlanabilir ve kan basıncında azalmalar yaşanabilir. Kişinin vücudunda ki kanın dokusunda bile suyun önemi vardır. Bu nedenle kişi vücudunu susuz bırakmamak için düzenli su ve bitkisel içecekler tüketmelidir.

Susuzluk Belirtileri
Su kaybı eğer ki kişinin vücudunda hafif ya da orta derecede ise belirtilerde ona göre olur. Kişinin dudakları kurumaya başlar. Uyuma ve aşırı yorgunluk hissi boy gösterir. Kişi su ihtiyacı duymaya başlar. Kişinin normalde idrar miktarından daha az idrar yaptığı görülür. Susuz kalmış bir vücutta göz yaşı bile akmaz. Ciltte kuruma yaşanmaya başlar ve kabızlık oluşmaktadır. Susuz kalan kişinin bayılması da oldukça sık görülür.

Ağır su kaybı söz konusu ise asabiyet ve dalgınlık, terlememe, hiç idrar yapamama ya da yapılan idrarın turuncuya dönük olması ve gözlerin altlarında çökme görülür. Kan basıncında düşme yaşanır, insan cildi buruşmaya başlar, hızlı soluk alıp verme görülürken ateş problemi de kendisini göstermeye başlar. Eğer ki su kaybı çok ciddi bir boyutta ise kişinin bilincini kaybetmesi de görülebilir.

Susuzluk Sorunu Neden Olur?
Susuzluk şiddetli gelen ishal ve kusmadan kaynaklı olaran gelişebilir. Ani kaybedilen sıvı kaybı ile mineral ve su oranı azalır. Bu tür durumlarda tuzlu ve şekerli su içimine önem verilmesi gerekir. Bir diğer neden ise yüksek ateştir. Yüksek ateş ile birlikte kişinin vücudu hızla su kaybı yaşar.

Aşırı oranda terleme de su kaybının en büyük nedenlerindendir. Terleme ile vücutta ki su dışarı atılır. Belli bir hareketlilik sonrasında ya da egzersizden sonra ya da yüksek sıcaklıklar neticesinde terleme yaşanır. Terleme sonrasında da kaybedilen su yerine alınması gerekir. Terleme ile atılmış su yerine konulmaz ise dehidrasyon denilen sorun yaşanabilir.

Özellikle dehidrasyon yaz aylarında olmasına rağmen sıvı tüketimi yetersiz olunca kış aylarında da yaşanması mümkündür. Kişi çok sık idrara çıkıyorsa da sıvı kaybı söz konusudur. Çok sık idrara çıkmak metabolik bir bozukluk olabileceği gibi fark edilemeyen bir diyabet sorunu da olabilir. Diyabet hastalığı da çok sıvı kaybına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Böbreklerde su tutumunu engelleyen hormonsal bir bozukluk sonucunda da bu sorun yaşanıyor olabilir. Eğer ki bir hastalık sonucunda kullanılan ilaçlar çok sıvı tüketimi gerektiriyor ya da sıvı kaybettiriyor ise bunlara dikkat edilmelidir. Özellikle idrar söktürücü olarak bilinen ilaçlar kullanılıyor ise hasta çok çabuk bir sıvı kaybı yaşar. Hastanın sıvı kaybı da su tüketimi ile telafi edilmelidir.

Susuzluk Nasıl Giderilir?
Sıvı kaybı dediğimiz durum vücudumuzun çeşitli nedenlere bağlı olarak su kaybetmesidir. Baş ağrısı ya da baş dönmesi gibi sorunların yanında tansiyon düşüklüğü sorunu da yaratabilir. Canlının yaşamını sürdürebilmesi için suya oldukça çok ihtiyacı vardır. Bir insanın temel besin maddesidir dersek doğru olacaktır. Sağlıklı bir insan aksi gerekmedikçe gün içinde 2,5 litreye kadar su tüketmelidir. Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin yanında tüketilen çaylarla da sıvı girişi sağlanmaktadır. Fakat suyun verdiği katkı ile bir değildir.

Bazı durumlarda çeşitli sorunlara bağlı olarak gelişen yeterli su tüketilse de susuzluk sorunu yaşanması durumu söz konusu olabilir. Bu duruma dehidrasyon oluşumu denilir. Dehidrasyon yaşayan kişinin hayati riski bulunabilir hatta hayatını kaybedebilir. Bu nedenle kaybedilen sıvı gün içinde yerine koyulmalıdır. Sıvı kaybını önlemek için bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır.

Susuzluğa ve sıvı kaybedilmesini engellemek için çeşitli vitaminli ve mineralli içeceklerde içilmelidir. Bitkisel çaylar, taze meyve suları ve mineralli sular olabilir. Şekerli içecekler vücudun susuz kalmasını engellemeye yardımcı olır. Limon suyu, tuz ve şeker karıştırılarak içilir ise hem enerji verecektir hem de kaybedilen sıvı için oldukça etkin bir takviye olacaktır. Gazlı içecek tüketimine ve çaya, kahve içimine ara verilmesi de gerekebilir. Kişi bunun dışında güneş ışığından da korunması gerekebilir. Fazla güneşe maruz kalmak sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle gölgede durmak daha sağlıklı olacaktır.

Yorum yapın