Spina Bifida Belirtileri

Ahmet

Spina Bifida Belirtileri: Spina Bifidalı dediğimiz sendrom bebeklerin doğumları ile yaşanan bir durumdur. Bebekler sırtlarında kese ile dünyaya gelirler ve bu kesenin içerisinde omurların bazıları bulunur. Bel kemiğinde yer alan bu açık alan doğumdan 36 saat geçtikten sonra cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.

Spina Bifidalı doğan bebeklerin beyninde su birikmesi yaşanmasından kaynaklı kafalarında büyüme yani hidrosefali denilen durumda oluşabilir. Bu durumda Şant adı verilen bir aletin beyine yerleştirilmesi ile düzeltilebilmektedir. Beyinde birikmiş olan sıvı tedavi edilmez ise çocukların iler ki yaşlarında zeka geriliği yaşaması ya da epilepsi hastası olma ihtimalleri yüksektir. Beyinin zarar görmesine bağlı olarak bacak sinirleri zarar görebilir ve yürüme yetisinde bozulmalar yaşanabilir. Spina bifida da idrar ve dışkı tutmaya yarayan inirler de zarar görebileceği için hasta dışkı ve idrarını tutamama sorunu yaşar.

Spina Bifida Nedir?
Spina bifida nöral tip defektleri olarak isimlendirilmekte olan doğum kusuru olarak nitelendirilen bir gruba ait rahatsızlıktır. Nöral tüp denilen sorun ise bebeklerin beyinlerinde, omurilik ve içinde yer alan dokularda meydana gelen embriyotik temelli bir yapıdır. Normal bebeklerde nöral tüp gebeliğin erken dönemlerinde oluşma gösterir. Gebelik oluştuktan sonra 28. Günden sonra kapanmış olur. Spina bifida bebeklerde ise nöral tüp gelişmez ya da tam kapanmaz. Buna bağlı olarak da omurilik ve omurilik kemiklerinde bazı hasarlar meydana gelmiş olur. Spina bifida şiddetine göre değişik boyutlarda ortaya çıkabilir.

Spina bifidanın tedavisinde çoğunlukla cerrahi bir müdahale gerektirir. Fakat sorun çoğunlukla kesin çözüme kavuşamamaktadır. Spina bifida neye bağlı ve neden oluştuğu kesin net bir bilgiye sahip değildir. Genetik yapılara bağlı ya da folik asit eksikliği gibi nedenler sonucunda oluşum gösterebilir. Spina bifidanın neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi olmasa da çeşitli risk faktörleri bulunur. Bunlardan birisi ırktır. Beyaz ırka ait insanlarda özellikle İspanyollar da bu sorun oldukça sık görülür Nöral tüp defektlerinin olmasına bağlı bir neden diğer risk faktörüdür.

Daha önceden nöral tüp sendromu yaşayan bebek dünyaya getiren ebeveynlerin tekrar aynı sorunu yaşayan bir birey dünyaya getirme riski de o kadar çoktur. Eğer önceki doğan çocuk bu faktörden etkilenmiş ise risk olasılığı daha da yüksektir. Folik asit eksikliği bebeklerin gelişimlerini etkiler. Folik asit eksiklikleri spina bifi da ve nöral tüp sendromlarının oluşmasını etkiler. Bazı ilaçlar, diyabet, obezite de bu sendromları tetiklemeye yardımcı olan nedenler arasında yer almaktadır. Diğer ve son risk faktörü ise vücut ısısında ki artıştır. Gebelik döneminin ilk haftalarında vücut ısınız artış göstermiş ise spina Bifida sendromunu oluşmasına neden olabilmektedir.

Spina Bifida Belirtileri
Spina bifida şiddetine bağlı olarak çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. İlk olarak spina bifida occultadır. Bu durumda omurga kemikleri üzerinde bir ya da birden fazla küçük ayrıklar ya da boşluklar görülmesi söz konusudur. Spinal sinirler çoğunlukla zarar görmemesi ve bundan dolayı kusurlu doğan bebeklerde herhangi bir belirti ya da sinir kökenli rahatsızlığa rastlanmaz. Spina bifida occulta sendromu ile doğan çocuklarda anormal şekilde kıl tutamları görülür. Yağ birikintisi, küçük doğum lekesi ve deride renk değişimine rastlanılır.

İkinci durum ise menigoseldir. Spina bifidanın nadir olarak görülen bir cinsidir. Omuriliği saran ve koruyan zarların omurların arasında bulunan boşluktan dışarı çıkması durumudur. Bu durum ise sinirlerin hasar görmesi engellenecek şekilde ameliyat ile düzeltilmektedir. Son olarak ise myelomeningoseldir. Ayrıca açık spina bifida olarak da adlandırılabilir. Spina bifidal sendromunun en ağır türündendir. Sipina bifida denildi zaman ilk akla gelmekte olan cinstir. Bebeğin omurilik kanalında, omurganın alt kısmında ya da orta kısmında bir yerde açık nokta kalır.

Bu açık kalan bölgeden dolayı doğum sırasında hem omurilik hemde omuriliği sarmakta olan kese çıkıntısı söz konusudur. Bazı bebeklerde cilt keseyi kaplamaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin doku ve sinirinde yaşamı tehdit eden enfeksiyonların oluşma riski fazladır. Nörolojik bozukluklara bağlı olarak bazen felç içerecek boyutta kaslarda zayıflama, bağırsak ve mesane problemi, nöbet geçirme ve deforme olmuş ayakların düzensiz kalça ve kavisli bir omurgaya sahip olması görülen belirtilerdendir. lır. bu rum ise sinirlerin hasar görmesi e

Spina Bfina Tedavisi
Spina bifida sendromunun tedavisinde durumun ciddiyeti önemlidir. Spina bifida acculta cinsinde tedaviye ihtiyaç durulmazken, diğer spina bifida cinslerinde tedavi gerekmektedir. Uygulanacak tedavi türlerinden birisi ameliyattıt. Spina bifida meningosel cinsinde dışarı çıkmış zarların yerine yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu oluşmuş olan açığn ameliyat ile düzeltilmesi şarttır.

Myelomeningosel cinsinde doğumdan sonra 24 ya da 48 saat içerisinde ameliyat gerçekleştirilir. Erken ameliyatın nedeni ise sinirseldir. Sinirler ile alakalı olarak enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaya ve bebeğin farklı bir omurilik travması yaşamasını önlemeye yöneliktir. Cerrahi operasyon sırasında beyin cerrahisi, omurları ve omuriliği saran dokuları tekrardan vücut içerisine alarak kas ve deri ile kapatır. Doğum öncesinde ameliyat gerçekleştirmekte bir yöntemdir. Bu işlem anne hamileyken yapılır. Doğumdan önce anne karnı açılarak bebek ameliyat edilir. Ameliyatta bebeğin omuriliği tedavi edilerek geri kapatılır.

Yorum yapın