Sle Belirtileri

Ahmet

Sle Nedir ?
Halk arasında çok yaygın olarak görülmeyen bir hastalık olan Sle, “Sistemik Lupus Eritematozus” un kısaltmasıdır. Bu açılımın anlamı ise, vücutta bir çok sistemi etkileyen küçük kırmızı kurtçuk anlamına gelmektedir. Sle’nin en büyük belirtisi olan, kırmızı kurtçuklardan adını almıştır. Kırmızı kurtçuklar, vücudun herhangi bir yerinde olmak üzere genellikle yüz bölgesinde kelebek şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum, hastalığın en net belirtisidir.

Sle, “otoimmun hastalık” olarak bilinir. Otoimmun’un tam anlamı, vücudun bağışıklık sisteminin bakteri ya da virüs ayırt etmeksizin sağlıklı dokulara da zarar vermesi durumudur. Bu yüzden sle hastalığı çok etkin bir hastalık olup, vücutta bir çok doku ve organı doğrudan etkilemektedir. Bu organ ve sistemlerin başında, karaciğer, akciğer, böbreküstü bezleri, dolaşım sistemi, sindirim sistemi ve beyin yer almaktadır. Bu yüzden en tehlikeli hastalıklardan biri olarak kabul edilir. Fakat ortaya çıkışı ya da risk faktörleri henüz bilinmemektedir.

Sle çok yaygın olarak karşılaşılan bir hastalık değildir. Daha çok güney amerika ülkelerindeki ırklarda ve hispanik olarak bilinen ispanyol kökenli insanlarda rastlanılır. Tüm dünyada görülme oranı 100.000’de 40-50 kişi civarındadır. Erkeklerde ve erkek çocuklarındaki görülme sıklığı, bayanlara ve yetişkinlere oranla bir hayli fazladır. Sle’nin bilinen ve mevcut bir tedavisi henüz bulunmamakla birlikte, tıp dünyasındaki medikal çalışmalar devam etmektedir.

Sle Belirtileri
Sle’nin mevcut en belirgin semptomu, hastanın yüzünde kelebek şeklinde meydana gelen küçük kırmızı kurtçuklardır. Bu durum oluşmadığı takdirde, sle’nin tespiti ve teşhisi tıbbi açıdan zor olabilmektedir. Fakat tıbbi araştırmaların ve ortak tanıların oluşturduğu bir takım belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler hastalığın meydana geldiği kişilerin metabolizmasına ve nasıl oluştuğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

  • Ani gelişen formdaki kan pıhtıları
  • Psikolojik psikozlar ya da nöbetler
  • Hafıza zayıflığı ve bellek düşüklüğü
  • Şiddetli depresyon
  • Halisünasyon oluşumu
  • Paranoya ve baş ağrısı
  • Karın ağrısı ve sebebi belli olmayan ishal
  • yorgunluk
  • Geçmeyen ateş
  • Eklem ağrıları ve saç dökülmesi

Gibi belirtilerdir. Bu belirtiler görüldüğü üzere çok geniş yelpazede yer almaktadırlar. Bunun asıl sebebi hastalığın oluşma şekli ve vücutta meydana geldiği kısımlardır.

Sle Tanı Kriterleri
Sle’de tanı yani teşhis kriterleri bir çok forma bağlıdır ve sürekli değişkenlik gösterir. Bu yüzden Sle hastaları, kendilerinde gördükleri hastalık belirtilerinden emin olup, bu belirtileri doktorlarıyla paylaşmalılar dır. Bu sayede uzman doktorlar sürekli olarak hastalığı değerlendirerek kesin bir teşhis ortaya koyacaklardır.

Bu tanı süreci hem doktorlar açısından hem de hasta açısından zorlu bir süreç olabilmektedir. Bunun temel sebebi ise hastalığın nedeni ve kaynağının bilinmemesidir. Bu durum da hastalığı başlı başına bilinmeyen bir forma dönüştürmektedir. Hastalığın tam olarak bir teşhis yönteminin ve test değerlendirilmelerinin mevcut olmaması da doktorların işini bir hayli zorlaştıran etmenlerin başında gelmektedir.

Fakat tüm bu dezavantajlarına rağmen günümüzde gelişen teknoloji aracılığı ile tanıyı oluşturacak kanıtlar rahatlıkla elde edilebilmektedir. Bu durum vakit almasına rağmen tanıyı mümkün kılmaktadır. Bu olanakların başında kan sayım testleri gelmektedir. Uzman doktorlar, kan sayım testleri vasıtasıyla sle şüphesi olan hastaların kan değerlerini sürekli olarak kontrol edebilmektedirler.

Diğer tanıya yardımcı olan yöntemlerin başında ise idrar tetkiki, kan kimyasının değerlendirilmesi, vücuttaki iltihap oranını ölçen bir takım testler, antikor testleri ve bir takım organ biyopsi yöntemleri gelmektedir. Tüm bunlar sle hastalarına uygulanması gereken yöntemlerdir. Bu durum da dolaylı olarak sle’nin uğraştırıcı bir hastalık formuna dönüşmesine sebep olmaktadır.

Sle Tedavisi
Sle’nin, modern tıpta herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Yani sle teşhisi konulabilen hastaların üzerinde uygulanacak tıbbi tedavi yöntemleri mevcuttur ama tüm bu işlemler, sle’nin belirtilerini hafifletmek ve ortadan kaldırmaya yöneliktir. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir.

Sle hastası uzman bir romatologa başvurduktan sonra, uzman doktorun yapması gereken bazı testler mevcuttur. Bu testlerin sonucunda doktor, sle’nin etkilediği kas ve doku sistemini onarabilecek, aynı zamanda da hastalığın büyük fiziksel etkilerini ortadan kaldırabilecek uygun ilaç tedavilerini kesinleştirir. Bu tedavi genellikle kortizol içeren antibiyotikler, ağrı kesiciler ve vücuttaki iltihabı ortadan kaldıran bir takım ilaçları içerir.

Ayrıca her hastalığın tedavisinde olduğu gibi sle tedavisinin de halk arasında bilinen bir takım bitkisel uygulamaları mevcuttur. Bu bitkisel tedavi yöntemlerinin hastalığa karşı herhangi bir yararı söz konusu olmadığı gibi, çoğunlukla başka hastalıkları tetiklediği ve alerjen durumlara sebebiyet verdiği çoğu kez tespit edilmiştir.

Yorum yapın