Kaburga Kırığı Belirtileri

Ahmet

Kaburga kırılması sorunu ile birlikte bireyin nefes almasında sorunlar yaşanabilir. Nefes ağırken ağrı hissi duyması, şiddetli ağrılar yaşaması, göğüs bölgesinde morluklar, şişme kendisini gösterir. Kişi hareket ettikçe kişinin gövdesinde yoğun bir ağrı yaşanır. Kaburga kırıkları nedeni ile yaşanan bir nefes sorunu bulunuyor ise bağ ağrısı, denge kaybı, panikleme, baş dönmesi ve kaygı sorunları kendisini göstermeye başlar.

Kaburga Kırığı Nedir?
Kaburga dediğimiz yer göğüslerden bele kadar inen paralel yapıya sahip olan kemiklerdir. Bu kemiklerin kırılması kaburga kırığı olarak adlandırılmaktadır. Kaburga kırılması sıkışma, düşme ya da sert bir çarpma sonrasında meydana gelebilir. Kaburga kemikleri diğer kemik yapılarına göre hata kırılgan yapıdadır. Kaburga kırıklarının yaşanmasında ki en sık neden ise düşme olarak tespit edilmiştir. Boks gibi ya da buna benzer kaburgayı zorlayan sporlarda da kırılmalar sık yaşanır. Özellikle motor ve araba yarışlarında çok sık görülür. Yaşlı bireylerde kemik yapıları zayıflayacağı için o kadar hassaslaşır ki ufak bir çarpmadan ya da öksürmeden kaburgalar kırılabilir.

Kaburga kemiklerinin kırılması sonucunda şiddetli travmalar yaşanabilir. Kaburga hasarlarının birçoğu kaburga çatlamaları gibi ufak hasarlarla atlatılabilirse de tedavi süreci biraz zorludur. Hissedilen ağrı yoğundur fakat kırıklar kadar zorlayıcı değildir. Kaburga kemiklerinin kırılmasında ki en büyük sorun kırık parçaların iç organlara batması ve zarar vermesidir. Bu risk oldukça fazladır ve bu durumda iç kanama ve bununla birlikte organlarda komplikasyonların gelişmesi olasıdır.

Kaburga Kırığı Belirtileri
Kaburga kırılması sonucunda orta ya da şiddetli derecelerde ağrılar hissedilir. Nefes alırken ağrı, hareket sırasında batma ve ağrı, morluk, göğüs kafesinde şekilsel bozulmalar kendisini gösterir.

Kaburga Kırığı İç Kanama Tehlikesi Yaratır mı?
Kaburga kırılmalarında kemik parçaları iç organlara ya da dokulara batar ise iç kanama yaşanma riski oldukça fazladır. Kaburga kırıldığı zaman kemik kırığı içe ya da dışa doğru eğilim göstererek dokulara ya da organlara saplanabilir. Bu durum da kemiğin temas ettiği bölgede kanama yaşanmaya başlar. Kanamanın şiddeti küçük ya da büyük olabilir. Bu darbenin durumuna göre değişir. Fakat iç kanama kontrol altına alınmalıdır yoksa çeşitli komplikasyonlar oluşturabildiği gibi ölümle de sonuçlanabilir.

Kaburga Kırığı Korsesi İşe Yarar Mı?
Kaburga hasarlarında ve kırılmalarında tedavi sürecinde ki uygulanan en etkin yöntem korse tedavisidir. Korse takmak kemiklerin doğru kaynamasında oldukça etkilidir. Korse kişinin dik kalmasını sağlayacaktır ve bu sayede kemiklerin kaynamasında yamukluklar, çıkıntılar engellenmiş olacaktır.

Kaburga Kırığı Olan Hasta Nasıl Yatırılır?
Kaburga kırığı olan kişiler düz bir pozisyonda durmalıdır. Eğik şekilde yatıp, kalkmamalıdır. Bu süreçte korse ile hareket etse daha yararlı olur. Eğri oturmak kaburgalarınızın batmasına neden olabilirken kemiklerin yanlış kaynamasına da neden olabilir.

Kaburga Kırığına İyi Gelen Yiyecekler
Kaburga kırıklarında kemik güçlendirici besinlere yer verilmelidir. Bu durumda süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi oldukça yararlı olabilir. Kalsiyum bakımından zengin olan süt ürünleri kemik güçlenmesinde, kırıkların iyileşmesinde önemli destek sağlamaktadır. Bunun yanında D vitamini de kemik gelişimi desteklediği için bu tür besinlere de yer verilmesi gerekir. Mesela D vitamini bakımından oldukça zengin ve bir balık türü olan sardalye de sıkça tüketilebilir.

Süt ve süt ürünleri, D vitamini ve sardalye tüketimine yoğunluk verilmesi kemik iyileşmesini hızlandıracaktır. Besinlere ek olarak kalsiyum, fosfat ve D vitamini ilaçları kullanabilirsiniz. Yumurta da bilindiği gibi yüksek oranda D vitamini içerdiği için tüketilmesi önerilen bir besindir. Yumurta kahvaltı içinde tüketilmesi şiddetle önerilen bir besin olduğu için bu dönemde günlük kullanımını bir tık daha artırabilirsiniz. Kuru incirde kalsiyum değeri yüksek olan bir besindir.

Eski dönemlerden bu yana incir kemik gelişiminde ve güçlenmesinde yer etmiştir. Günlük olarak 8 – 10 adet kuru incir tüketimi sizin için faydalı olacaktır. Aynı zamanda günlük tükettiğiniz bu incir miktarı sayesinde kalsiyum ihtiyacınızın ¼’ünü karşılamış olacaksınız. Kuru yemişlerin de bu dönemde tüketimi biraz daha sıklaştırılabilir.

Kaburga Kırığı Tedavisi
Kaburga kırıklarının tamamen iyileşme süreci 2 ayı bulabilir. Kaburgası kırılan kişi acilen hastaneye götürülmelidir. Zaten kişi kaburgasına bir darbe almışsa ve kaburga kırığı belirtilerini taşıyor ise bu durumu göz ardı etmemelidir. İç kanama riski oldukça fazladır. Steroid şırıngalar sayesinde kaburga kırığının etrafına enjekte edilir. Bu sayede kaburganın etrafında oluşma ihtimali olan enfeksiyonlar azaltılmış olur. Hasta bu sayede daha kolay hareket eder ve nefes alabilir.

Enjekte edilen şırınga sayesinde kişinin ağrıları 6 saate yakın bir sürede kaybolur. Kaburgası kırılan hastanın göğüs bölgesi bir bez ya da nesne ile sarılmamalıdır. Sargılar bölgede enfeksiyon oluşma riskini tetikler. Vücutta ki kan dolaşımının engellenmemesi açısından kişi hareketsiz kalmaya özen göstermelidir. Bazı ufak çaplı egzersizlere yer verebilir fakat egzersizler yoğun ve ağır olmamalıdır. Özellikle kaburganın bulunduğu bölgeyi yoracak hareketlerden kaçınılmalıdır. Kaburga kırıldıktan sonra iki gün boyunca buz kompresi yapılabilir.

Bu sayede soğuk ile birlikte iltihaplanma azalacak, şişme yaşanmayacak ve ağrılar azalacaktır. Buz kompresi her saatte 20 dakika kadar uygulanması yeterlidir. Ayrıca tedaviniz de beslenmeye de dikkat etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi kaburga kırıklarının iyileşmesi için kalsiyum ve D vitamini destekli besinler olmalıdır. Bunun dışında da son olarak ilaç tedavisinden bahsedeceğim. İlaç tedavisinde ağrıların giderilmesi ve oluşması muhtemel olan iltihaplanmaların giderilmesi için steroid içerikli ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun dışında aspirin gibi kan sıvılaştırıcı ilaçlara da yer verilir. Bu ilaçlar sayesinde daha hızlı iyileşme ve başka sorunların oluşması engellenmiş olur.

Yorum yapın