Sinüzit Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Sinüzit belirtileri: Gözün alt kısımları ilk olmak üzere yüzün geneli itibari ile olan basınç hissiyatı ve ağrılı sinüzit karakteristik belirtileri arasındadır. Ayriyeten burun içinden sarımsı açık yeşil rengine dönük akıntılar yaşanabilir. Kafanızı ön tarafa doğru eğdiğiniz zaman ağrı ve basınç hissiyatı artabilir. Belirtiler arasında gözlerde meydana gelen ağrı veya fazla baş ağrısı da yaşanabilmektedir.

Balgamlı öksürükler, diş ağrıları, ateşlenme, ağız kokuları sinüslerin fazla dolu olması sebebi ile yaşanabilir belirtilerdir. Ayrıca burunun tıkalı olmasından mütevellit koku alma duyusu ve tat alma duyularında azalmalar yaşanabilmekte.

Sinüzit Çeşitleri Nelerdir?
Kronik çok uzun süren ve aniden meydana gelen sinüzit diye ikiye ayrılır.
Sinüzit; akut (aniden meydana gelen) ve kronik (uzun süreli) olmak üzere ikiye bölünür. Akut olan sinüzitler genel olarak Viral bir enfeksiyon sebebi ile dolma sebebi ile görülebilir. Akut sinüzit belirtileri ortalama bir hafta içerisinde kendi kendi yok olur.

Bir başka akut sinüzit sebebi olan bakteriyel enfeksiyonların yaptığı sinüzit ise Viral enfeksiyondan başka olarak tüm sinüslere de yayılabilmektedir. Tedavi olunmaz ise kronik sinüzite dönme olasılığı vardır.

Eğer sinüzit on gün içerisinde iyileşmedi ise ve beş gün olmasına rağmen burnunuzun akıntısı artarak devam ediyor ise bunun sebebi bakteriyel enfeksiyon olabilmektedir.

Enfeksiyonlar haricinde birtakım alerjiler de sinüslerin dolmasına sebep olmaktadır.

Kronik sinüzit, genel olarak uzun zaman tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile meydana gelmektedir. Bu tip enfeksiyonların tedavileri pek de basit bir iş değildir. Ve iki, üç değişik antibiyotik ile enfeksiyondan kurtulunmadı ise bir hekime görünmenizde fayda vardır.

Kronik sinüzit, sinüslerde kalıcı farklılıklara sebep olabilir. O belirli bölgeyi enfeksiyonlara daha elverişli hale getirebilir.

Sinüzit Belirtileri
Sinüzit; Gözlerinizin altlarında, elmacık kemikleri ve alın kısımlarındaki ağrılar ile vuku bulur. Yine bu kısımlarda sanki bir ağırlıklar varmış gibi baskı hissedilebilir. Burundan gelen akıntıları sinüzitin en fazla görülen bir başka belirtisidir.


Gelen balgamlar sarı renkte ve fazla olabilir. Sinüs enfeksiyonları esnasında orta derecede ateşlenme, kulaklarda iltihap, şiddetli öksürük, diş ağrısı oluşabilir. Yine mikrop kapma sebebi ile ağız kokuları oluşabilir. Koku, tat alma duyularında azalma görülebilmektedir.

Çocuklar için Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzitin çocuklar için temel belirtileri bir hafta on gün kadar burunda oluşan akıntılar ve öksürüktür. Bu iki temel belirti ile birlikte yüz kısımlarında oluşan ağrılar ve baş ağrıları meydana gelir. İki yaş ve üstündeki çocuklar da sinüzit ile birlikte alerjilerde görülmesi olasıdır.

Sizde oluşan birtakım başka hastalıkların belirtileri ile sinüzitin belirtileri benzerlik gösterebilir. Mesela diş ağrıları, grip veya üst solunum yollarını etkisi altına alan rahatsızlıkları tetikleyen hastalıklar aynı şekilde sinüziti meydana getiren aynı belirtilere sahiptirler.

Sizde ki hastalığın sinüzit olup olmadığını bir haftadan uzun zaman alan ve gittikçe kötüleşen burunda oluşan akıntılar ve ağrılar ele verebilir. Bu şekilde vuku bulan burun akıntısı sinüziti işaret etmektedir.

Sinüzitin Olmasını Önlemek ve Korunmak için Ne Yapılmalı?
Şimdi sinüzitin olmasını engellemek ve özellikle geliştirilmiş bir koruyucu aşı bulunmamaktadır. Fakat grip aşısı yaptırmak, sinüzite sebep olan virüs ve bakterilere etki ederek vücudumuzu güçlü kılacaktır.

Sinüzit her sene belirtileri belli olan dönemlerde yaşıyorsanız bunun sebebi alerjik olabilmektedir. Bunun önüne geçme amaçlı mutlaka alerji deneyleri yaptırmak sizin nelerden alerji olduğunuzu rahat bir şekilde ortaya çıkartabilir ve sinüslerin dolmasını sebebiyet veren Alerjenler den uzak durarak iyi bir koruma sağlar.

Kış mevsiminde yüzümüzü soğuklar için koruma altına almak, klimalı ortamlarda uzunca sürelerde kalmamak, vücuda güç katan vitaminler ile zengin beslenilmesi sinüs taraklı mikrop kapmaların önüne geçme açısından iyidir.

Sinüzit iniz için Eviniz de Neler Yapabilirsiniz.
Eviniz de uygulayabileceğiniz bir takım kolay önlemler ile sinüzitin sebep olduğu bazı problemleri hafife indirgeyebilir.

  • Bol miktarda sıvıları içerek balgamın ince bir hal almasını sağlayabiliriz.
  • Sinüzit ile meydana gelen ağrıların şiddetlendiği zamanlarda bir ıslak havluyu yüzünüze koyunuz. Aynı zamanda sıcak çay poşetlerini de bu uygulamada kullanabiliriz.
  • Tuzlu suyu burnumuza hava kanallarını açma amaçlı çekebiliriz. Bu karışımı basit bir şekilde evde yapabilir veya eczanelerde hazır bir şekilde satılan deniz suyu Spreylerini deneyebiliriz. Ek olarak gün içerisinde üç ila dört kez tuzlu su ile gargara yaparak virüslerin iyice yayılmasının önüne geçebiliriz.
  • Bina içerilerinde, ısıtıcılar ve kaloriferlerin çalıştırıldığı kış mevsiminde havayı nemlendirme amaçlı bir buhar makinesi kullanmakta fayda vardır.
  • Sıcak su buharını solumak solunum yollarını açacaktır ve bal-gamınızı yumuşatacaktır ve akabinde basit bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayacaktır.
  • Buharlı ve sıcak bir banyo yapmak solunum yollarının açılmasına fayda sağlar.
  • Çok fazla soğuklar da ve kuru havalarda dışarı çıkmayınız.
  • Balgamınızı atmak için kendinizi zorlamayınız. Fazlaca hım-kırmak kafanızın ağrısını şiddetlendirebilir ve burnumuzda bulunan damarların çatlamasına sebebiyet verir.
  • Hazırladığını sıcak bir bitki çayının buharından soluyarak kendinize fayda sağlayabilirsiniz.

Sinüzit için ne zaman bir uzman hekim ile görüşülmelidir?
Sene içinde iki ila üç defa akut sinüzit yaşıyorsanız bunun kronik bir şekilde sinüzite dönmemesi için uzman bir hekime görünmelisiniz.

Aşağıda bulunan belirtiler size var ise zaman kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.

  • Alnımızın şişme durumu
  • Boyunda gerçekleşen ağrılar
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Gözlerimizde meydana gelen ağrılar ve göz kısımlarında şişliklerin oluşması
  • Zihin karmaşıklığı
  • Çift görme durumu ve görmede yaşanılacak başka değişikliklerin olması
  • Nefes almada zorlanmak ve nefes darlığının yaşanması

Ender olarak sinüs enfeksiyonunda yüz kemiklerine ve göz boşluğuna da yayılmalar yaşanabilmektedir.Yine ender olarak beyine yayılmış enfeksiyon menenjit hastalığına meydan verir.

Göz kısımlarında yaşanılabilecek şişlikler ile enfeksiyonun göz boşluklarına yayıldığının kanıtı gibidir. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda bir sağlık kurumuna görünmelisiniz.

Sinüzitin Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Sinüzitin sebebine ,akut yoksa kronik mi olduğuna bağlı olarak başka tedavi methodlarını kullanabilirsiniz.

Basit vakalar da solunum yollarını açmaya yardım eden spreyler ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Burunda ki nemin azalması solunumu basitleştiren “dekonjestan” ilaçlar verilebilmektedir.

Sinüzitin sebep olduğu ağrıları dizginlemek için hekim tavsiyesi olan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Fakat bir takım ağrı kesiciler sinüziti azdırabileceği için ağrı kesici kullanmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize başvurmalısınız.

İleri safhalardaki sinüzit için Steroid şeklinde olan Adrenal korteks sayesinde salgılanan bir grup hormon olan “Corticosteroid” ler tablet ya da iğne formunda kullanılabilmektedir. Bu tablet ve iğnelerin uzun vadede kullanımı zararlı olabilmektedir.

Sinüzit Operasyonu: Konuda değindiğimiz tedavi methodların da başarı sağlanamaz ise kronik sinüzit için operasyon opsiyonu seçenekler dahilinde öne çıkmaktadır.

Sinüzit operasyonu, esnek bir tüp olan ve ucunda aydınlatma bulunan Endoskop ile yapılabilmektedir.

Sinüslerin Endeskop ile incelendikten sonra burunun kanallarını tıkamış doku veya polipler bir takım ekipmanlar ile temizlenebilir. Drenajın artması için ise birbirlerine yakın olan sinüslerin araları açılabilmektedir.

Başarı sağlanmış bir sinüzit operasyonundan sonra sinüslerde enfeksiyon azalacaktır. Sinüzit ile alakalı belirtiler iyice hafifler, burnumuzdan solunum akışı rahata erer ve çoğunluk sinüzit hastalarında “koku” duyusunda gelişmeler olabilmektedir.

Endoskopik sinüzitin operasyonu hastaya genel bir anestezi yapılarak uygulanır. Endoskop operasyonda kullanıldığı üzere cildin üstünde herhangi bir kesik açılmamaktadır.

Operasyon sonrasında üç ila beş gün kanalar görülebilir. Bu kanamaların olması son derece normaldir. Bu kanalar için hekiminiz sprey kullanmanızı tavsiye eder.

Operasyon sonrasında 1 – 2 gün sinüs bölgesinde ve burun kısımlarında ağrılar olabilmektedir. Çoğunlukla hastanın gündelik yaşamına geri dönebilmesi bir hasta kadar alabilmektedir.

Sinüzit Operasyonu Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar: Operasyon sonrasında hım kırmayın ve burnunuzu hiç zorlamayınız. Aspirin benzeri kanımızı incelten ilaçları kullanmayınız. Çünkü hım kırmak kanamayı arttırabilmektedir. Aspirin ve buna benzer ilaçlar kanamaları arttıracaktır. Bu yüzden bu tarz ilaçları kullanmayınız.

Steroid muhtevası burun spreyleri dokularda iyileşmeyi geçiktireceğin den operasyon sonrasında en az iki hafta zaman ile kullanmayınız.

Yorum yapın