Aids Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Aids Belirtileri: Değerli takipçilerimiz sağlık alanında her gün yeni bilgiler vermeye devam etmekteyiz. Bugün ele alacağımız sağlık konumuz ise Aids hastalığıdır. Aids hastalığı son yıllarda sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Ve bu hastalık sadece ülkemizde değil tüm dünyada oldukça yaygındır. Ülkemizde nüfusumuzun az bir kısmı bu hastalığa sahip olduğunun teşhisi konmuştur. Genellikle aids hastalığı ülkemizde ve dünyada erkeklerde görülen bir hastalıktır. Nitekim ülkemizdeki erkekler ve bayanlar aids hastalığına oldukça dikkat etmelidir. Çünkü aids hastalığı gerçekten çok ciddi bir hastalık olmakla birlikte oldukça zararlı olup üzücü sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle sağlıksal kontrollerimizi yaptırarak aids hastalığının erken teşhisi ile doğru bir tedavi yöntemi ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Peki Aids hatalığı nedir?
Aids hastalığının Türkçesi edinsel bağışıklık yetmezliği sendromudur. Aids hastalığı oldukça yaygın olmakla birlikte bu hastalığın nedeni HIV virüsüdür. HIV virüsü bir kişide bulunduktan sonra kişinin bazı beyin ve bağırsak hücrelerine yerleşmektedir. Daha sonra bu yerleşimden sonra insan bağışıklık sistemini yürüten hücrelerin ölümüne ve yok olmasına sebebiyet verir. Böylece HIV virüsü insan vücuduna ve hücrelerine yerleşerek insanların bağışıklık sistemini zayıflatır ve diğer hastalıkların kişiye bulaşmasında etkili rol oynar.

Bu hastalıklar arasında birçok bilindik ve ciddi hastalıklar bulunmaktadır. Ancak tabiki vücudunuz da HIV virüsünün bulunması Aids hastalığının teşhisini koymak için yeterli değildir. Bu nedenle gerekli sağlıksal kontroller yapılmalıdır. Ve gerekli önlemler alınmalıdır. Çünkü HIV virüsü insan vücuduna yerleştikten sonra bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması hemen gözlenebilir bir durum değildir. Dolayısıyla HIV virüsünün etkisi hemen gözlenemediği için kişi gayet sağlıklı bir görünüm çizebilir.

Ancak HIV virüsünün bağışıklık sistemini tamamen çökertmesinden sonra kişi artık daha önceden yaşamış olduğu hastalıklara karşı direnci gittikçe azalır. En az hasarlı bir hastalığı daha oldukça zor bir şekilde atlatabilir. Hatta bazı durumlarda en az hasar veren hastalıklara karşı dahi dayanacak gücü kalmayabilir. Aids hastalığı görüldüğü üzere bu şekilde ilerleyerek insan vücudunu ele geçirmektedir. Ayrıca aids hastalığı her cinste görülebildiği gibi her yaştaki insanda da görülebilmektedir. Bu nedenle hem kendimizi hemde çevremizdeki insanları bu konu hakkında bilinçlendirmeli ve hareket etmeliyiz.

HIV virüsü nasıl bulaşmaktadır?
HIV virüsünün insanlara bulaşmasında çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise şöyledir; Hıv virüsünün bulaşma nedenlerinden ilki cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki nedeniyle HIV virüsü kişilere geçmektedir. Cinsel ilişki sırasında korunmadan gerçekleşen ilişkilerde HIV virüsü bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki de mutlaka kondom,prezervatif gibi ürünlerle korumalısınız. Ayrıca birçok kişi ile cinsel ilişki yaşamak HIV virüsünün bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. HIV virüsünün en etkili şekilde ve en çok bulaşma riskinin taşıdığı neden cinsel ilişkidir. Bu nedenle cinsel ilişkilerde daha dikkatli davranmalısınız.

HIV virüsünün bulaşma nedenlerinden ikincisi ise Kan yolu ile bulaşmadır. Bir kişinin kanında HIV virüsü taşımakta ise o kan ile temas da HIV virüsü bulaşabilir. Ayrıca piercing , dövme ve kulak delme gibi işlemlerde de düşükte olsa bu virüsün bulaşma riski bulunmaktadır. Risk ve ihtimaller az olsa da oldukça önemli bir hastalık olan HIV virüsüne karşı daha dikkatli ve düşünerek hareket ediniz.

Son olarak ise anneden bebeğe HIV vürüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır. HIV virüsü taşıyan bir anne bebeği karnında iken bu virüsü ona bulaştırabilir. Ayrıca bunun yarısıra bebeği emzirme ve doğum anlarında HIV virüsü bulaşma ihtimali bulunmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz bulaşma yolları HIV virüsü taşıyan bir kişi için geçerlidir. HIV virüsü taşıyan bir kişiden yukarıda bahsettiğimiz durumlardan ötürü HIV virüsü bulaşma ihtimali bulunmaktadır.

Aids hastalığının belirtileri nelerdir?
Aids hastalığı oldukça önemli bir hastalık olmakla diğer hastalıklar gibi bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler diğer sağlık sorunlarınızdan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle her aids hastalığının belirtisi sizin aids hastası olduğunuza dair bir kesinlik vermemektedir. Diğer hastalık ve sağlıksal nedenlerden dolayı da bu belirtiler sizde bulunabilir. Bunun bilincinde olarak hareket etmelisiniz.  Peki gelelim aids hastalığının belirtilerine . Aids hastalığının belirtileri ise şöyledir ;

  • Yüksek ateş
  • Terleme
  • Tüberküloz
  • Zona
  • Mide bulantıları
  • Baş ağrısı
  • Sık sık enfeksiyona yakalanma
  • Kendinizi sürekli yorgun , bitkin ve halsiz hissetme
  • Lenf bezlerinde büyümeler
  • İştahsız bir beslenme
  • Rahat nefes alamama ve nefes darlığı yaşama
  • Bir ay sürebilen ishal olma
  • Vücudun herhangi bir bölgesindeki yaraların iyileşmemesi
  • Boğaz ağrısı ve titremeler
  • Gözle görülür şekilde kilo kaybı yaşama

Aids hastalığının yukarıda bahsettiğimiz belirtileri sıklıkla yaşanması durumunda hastahanede kontrol yaptırınız. Ayrıca aids hastalığının bu belirtileri evre evre şeklinde görülmektedir. Bu nedenle kendi sağlığınıza dikkat ederek sürekli kontrol yaptırmayı unutmayınız.

Aids hastalığının bulaşıcı olduğuna değinmiş bulunmaktayız. Aids hastalığı bulaşıcı olabilir. Ancak aids hastalığının insanlar arası bulaşmadığı durumlarda bulunmaktadır. Peki bu durumlar nelerdir ?

Aids hastalığının insanlara buluşmadığı durumlar şöyledir;

  • Aids hastalığı tokalaşma , deri ile temas , el ve yanak öpme , sarılma gibi durumlarda kesinlikle bulaşmamaktadır.
  • Ayrıca yeme ve içmede kullandığımız tabak , çatal , kaşık gibi aletler yolu ile de aids hastalığı bulaşmamaktadır.
  • Bunun yanı sıra tuvalet , havuz , deniz , hamam ve banyo gibi yerlerden de aids hastalığı bulaşmamaktadır.
  • Bununla birlikte son olarak öksürük , hapşırma gibi durumlarda da aids hastalığı bulaşmamaktadır.
  • Telefon kullanma ile de aids hastalığı bulaşmamaktadır.
  • Son olarak ise aynı havayı solumakta aids hastalığının bulaşıcı özelliklerinden değildir.

Aids hastalığı yukarıda bahsettiğimiz üzere oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle kendimizi ve çevremizi aids hastalığına karşı korumalı ve bilinçlendirmeliyiz. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi aids hastalığının bulaşma nedenlerini iyice kavrayarak aids hastalığına yakalanma ihtimalimizi arttıracak davranış ve tutumlardan uzak durmalı ve çevremizi uzak tutmalıyız. Aids hastalığı ölümlere neden olan bir hastalık olmasından ötürü daha dikkatli davranmalıyız. Aids hastalığının genellikle bulaşma sebeplerinin başında gelen cinsel ilişkilere oldukça dikkat ve özen göstermeliyiz.

Aids hastalığının teşhisi laboratuvar testleri  ve kan tetkikleri sonunda ortaya konmaktadır. Bu hastalığa herkes yakalanabilir. Aids hastalığına yakalananlar genellikle homoseksüel ve Biseksüel erkekler , madde bağımlısı olan kişiler ve hemofili hastalarıdır. Ancak aids hastalığının bulaşma nedenlerinden olan cinsel ilişki , damar içi uyuşturucu madde kullanımı ve anneden bebeğe geçme durumuna daha dikkatli davranmalıyız. Bu durumlarda risk oldukça fazladır.

Aids hastalığının tedavi konusunda çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar HIV virüsünün ortadan kalkması için üretilmektedir. Bu nedenle kesin bir sonuç alınamadığından ötürü günümüzde aids hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Ancak doğru ve düzenli bir tedavi dönemi ile aids hastalığı uzun bir süre yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu tedavi sayesinde daha rahat bir yaşamınız olmaktadır.  Aids hastalığına yakalananlar ömür boyu bu hastalığı için daha dikkatli yaşamalılar dır.

Yorum yapın