Salmonella Belirtileri

Ahmet

Salmonella hastalığı genellikle Salmonella besin zehirlenmesi olarak da bilinmektedir ve 125 yıldır görülen bir hastalık çeşididir. Hastalığın ismi ise bakteriyi keşfeden Daniel Elmer Salmon tarafından verilmiştir. Genellikle tarihi geçmiş yada bakteri üretmiş olan yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Amerika’da 1 milyon civarındaki kişide hastalığa neden olan ve 19.000 kişi için hastanede acil müdahale gerektiren bir hastalık olmuştur.

Salmonella’nın da birden fazla çeşidi bulunmaktadır ve özellikle iki tane çeşidi yaygın olarak görülmektedir; S. Typhimurium ve S. Entreritidis. Bakteride bulunan özel zincirler hastalığın salgın oluşturabilmesinden sorumludur ve her bakteri için olan savunma sistemi farklı olarak gelişmektedir. Örneğin 2013-2014 yılları arasında Salmonella Heideberg adlı bakteri oldukça yaygın olarak görülmekteydi ve hastalarda bu bakteriye karşı bir savunma sistemi oluşmuştu. Bunun gibi her sene yaygın olan Samonella bakterisi farklılık göstermektedir. Bazı bakteri çeşitleri ise tifo ateşine neden olmaktadır ve bu durum genellikle sanayileşmenin olmadığı bölgelerde görülmektedir.

Samorella etkileri genellikle 12 ila 72 saat içinde meydana çıkmaktadır ve genellikle kendini yüksek ateş, karın ağrısı ve ishal ile belli eden bir durumdur. Hastalık herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden maksimum bir hafta sonra kendiliğinden geçebilmektedir. İshal bazı hastalıklarla ortak bir belirti olduğu için doktora danışılması gerekebilmektedir. Böyle durumlarda, hastalık vücuda yayılmıştır ve tıbbi müdahale gerektirebilmektedir. Dolayısıyla ilaçla tedavi gerektirmektedir. Hastalığın bu derecede olması hayati riskin olduğunu göstermektedir. Bağışıklık sisteminin güçsüz olması hastayı doğrudan etkilemektedir. Özellikle bebekler ve yaşlılarda daha hassas olunması gereken bir hastalıktır.

Samorella hastalığına neden olan bakteri pastörizasyon ve pişirmeye karşı direnç gösteremez ve ölür. Dolayısıyla yeme ve içme alışkanlıklarının denetlenmesi önemlidir.

Samorella hastalığına neden olan bakterilerin vücuttaki işlevleri ve zararları hala araştırılan konular olmakla birlikte , genellikle sindirim sisteminde olan etkileriyle anlaşılan bir hastalık olmaktadır. Ayrıca yaşanılan çevrenin fiziki ve biyolojik koşulları hastalığın ortaya çıkmasını önemli ölçüde etkilemektedir.

Samorella Belirtileri
Genellikle 12-72 saat arasında belirti vermeye başlayan bir hastalık olan Samorellanın nedeni tam olarak açıklanamasa da yaygın olan belirtileri aşağıda verilmiştir;

  • Genellikle ishal, karın ağrısı ve kramplar, ateş ortak olarak görülen belirtiler arasındadır.
  • İshal  çok sık yaşanmakta ve dışkıda kan bulunmamaktadır.
  • Aynı zamanda bulantı, kusma ve baş ağrısı da görülen belirtilerdendir.
  • Kas ve iskelet sisteminde ağrılar görülebilmektedir.
  • Yukarıdaki belirtiler genellikle 4 ila 7 gün arasında devam etmektedir.

Salmorella Hastalığının Nedenleri
Kümes hayvanlarında, sütte,ette ve yumurta da Salmorella bakterisi bulunabilmektedir ve bu bakteriler insan yada hayvanların bağırsak sistemlerinde yaşamaktadırlar. Bu yiyeceklerin pişirilerek yenilmesi ise bakterileri yok edebilmektedir. Sebze ve meyvaların çürümesi ise bakterinin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca hayvan yada insan dışkısından da bulaşabilme ihtimali olan bir hastalıktır.

Küçük evcil hayvanlarda (civciv, hemstr vs.) Samorella bakterisini taşıyabilen canlılar olarak bilinmektedir ve bu yiyeceklerin kontamine olması da hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler.1970 li yıllarda meydana gelen Samorella bakterisinin yayılmasına küçük kurbağalar ve bazı diğer ev hayvanları neden olmuştur. Hayvanların değişik çevre koşullarında yaşayabilir olması da hastalığın ortaya çıkmasına neden olan sebeplerden olmaktadır.

Samorella Testi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastalığa neden olan çürümüş yada kontemine olmuş yiyecekten veyahut sudan örnek alınır. Daha sonra ise dehidrasyon için testler uygulanır ve ishal yada kusmanın olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.

Tansiyon, nabız ve ateşin kaç derce olduğunu anlamak için ölçümler yapılır. Az gelen nabız sayımı ve düşük tansiyon dehidrasyonun ileri safhalarda olduğunu gösteren belirtilerdir. Ateşin ölçülmesi ise teşhis de oldukça önemlidir.

Daha sonra ise tam kan testi uygulanır ve kandaki eletroliz ve böbreklerin çalışması kontrol edilir. Aynı zamanda karaciğerin çalışması da tespit edilmektedir.

Gaita testi de yapılmakta olan testler arasındadır ve dışkıda kan görülmesi başka hastalıkların sebebi de olabilmektedir. Ayrıca dışkıda parazit olup olmadığı da önemli bir durum arz etmektedir.  Rektal muayene de ihtiyaç durumunda yapılan muayeneler arasında yer almaktadır. Ultrason ve başka testlerin gerekip gerekmediğine ise doktorun kararları doğrultusunda uygulanabilmektedir.

Salmonella Virüsü
Salmorella bir bakteriden kaynaklanan bir enfeksiyondur ve kendini ateş, ishal ,kusma ile belli eden bir hastalıktır. Genellikle çok gelişmemiş ülkelerin sularında , besinlerinde çürüme yada kontamine olmasıyla meydana gelebilen bir hastalıktır. Kişinin öncelikle bağırsaklarında daha sonra ise dolaşım sisteminde etkili olmaktadır. Kan dolaşımını etkilediği takdirde genellikle antibiyotik tedavisi gerektiren bir hastalıktır.

Direkt olarak bağışıklık sistemi hastalığı olmadığı halde bağışıklık sisteminin güçlü yada güçsüz olmasından etkilenebilen bir hastalıktır. Salmonellanın sadece iki çeşidi eklem de yangıya yol açabilmektedir ve bu çeşitler; Salmonella bongori ve Salmonella enterica dır.

Ayrıca Salmorellanın toplamda 6 tane alt grubu bulunmaktadır ve bu alt grupların vücutta gösterdiği reaksiyonlar da farklı olabilmektedir. Fakat genellikle kolaylıkla uzaklaştırılabilen bir virüs olarak görülmektedir.

Salmorella Tedavisi
Kendi kendini sınırlayabilen bir hastalıktır. Ağır olan vakalarda ise sıvı ve elektrolit takviyesi yapılabilmektedir. Antibiyotikler genellikle hafifi olan durumlarda kullanılmamaktadırlar ve tifoni olan durumlarda kullanılamazlar. Yen yöntemler ve yeni bulunan hastalıkların  ışığında yapılan önerilere bakıldığında genellikle salgın hastalıklarda antibiyotik kullanımı önerilmektedirler.

Geçmişten günümüze önerilen tedavi yöntemlerine bakıldığında ampicilin, trimethoprim ve sulfamethoxazole gibi maddelerin içerildiği ilaçlar kullanılmaktaydı ve bu ilaçların kullanımı yaklaşık olarak 20 yıl önce sınırlandırıldı. Şuan da kullanılan ilaçlara bakıldığında ise genellikle quinolone, macroline ve cephalosporin içerikli ilaçların kullanımı yaygınlaşmaya başladı.

Hastalar kendimi 5 ila 7 gün içinde kolaylıkla toparlamaktadır  ve besin dengesine dikkat etmek de bu konuda oldukça önemlidir. Aynı zamanda istirahat önerilmektedir. İlerlemiş olan zehirlenmelerde sıvı takviyesi damardan verilmektedir.

Antibiyotiklerin de yan etkileri salmorella etkilerinin süresini uzatabilmektedir ve hastalığın yaygınlaşma olasılığını artırabilmektedir.

Salmorella’ya Yakalanmamak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

  1. Salmorella hastalığı genellikle besin ve su kaynaklı bir hastalık olduğu için içilen suyun ve tüketilen besinlerin hijyenik ortamda yetişmesi ve tüketilmesi oldukça önemli olmaktadır.
  2. Ayrıca gıda mühendislerin kurumları düzenli aralıklarla denetlemesi gereklidir.
  3. Kişilerin kullandığı ürünlerin güvenilir olması ve temiz ortamda üretilmiş olması bakteri üreme olasılığını da azaltmaktadır.
  4. Evinde evcil hayvan besleyen kişilerin,  hayvanlarını düzenli olarak veterinere götürmesi ve hayvanların temizliğine de dikkat etmeleri gereklidir.

Yorum yapın