Romatizma Belirtileri

Ahmet

Romatizmanın tam olarak anlamı kas-iskelet sisteminde meydana gelen acıdır . Bu hastalıkta kas ve kemikler aynı anda etkilenmektedir çünkü eklemlerde meydana gelen bir hastalıktır. Romotoloji ise romatizma hastalıklarının incelendiği, teşhis ve tedavi edildiği bölüm olmaktadır. Romatizmayı daha basit olarak anlat istersek, ortopedik bir hastalıktır ve kas-iskelet sistemiyle alakalıdır  fakat herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen bir hastalıktır.
Önceki zamanlarda yaşlı insanların eklemlerinde meydana gelen eklem ağrısı olarak bilinen romatizmanın hava koşullarından ve nemden dolayı oluştuğu düşünülüyordu. Genç insanlarda meydana gelen bir hastalık olduğu halde dahi yaşlı kişiler için yapılan açıklamalar yapılmaktaydı.

Bu açıklamanın yanlış olduğu ise daha sonraki zamanlarda anlaşıldı ve hastalığın nasıl , neden ve ne zaman başladığı da anlaşılır hale gelmiş oldu. Ayrıca nasıl iyileştirileceği ve  alınabilecek önlemler de açıklanmıştır.

Romatizmanın görülmesi için belli bir yaş aralığı yoktur ve bağışıklık sistemini dahil başka sistemleri de kötü olarak etkileyebilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Havanın değişmesi yada yağmur yağması  romatizmaya herhangi bir etki sebebiyet vermemektedir.  Kilo olarak fazlası olan kişilerde ağrının artabileceği , eklem yerlerinde fazla ısı, şişlik ve normal ağrıdan daha farklı bir his uyandırdığı bilinmektedir.  Normalde önemsiz olan bir hastalık olarak görülse de ilerleyen basamaklarda ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır.  Kronik olarak görülen bir hastalıktır.

Romatizma devamlı olarak deva eden bir hastalık olduğu için, kişinin hayatını bu hastalığa göre şekillendirmesi gereklidir. Aynı zamanda gerekli tedaviyi almasını da şarttır.

 Romatizma Nedenleri
Romatizmasal hastalıkların ortaya çıkması birçok nedene bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bilgisayar karşısında yanlış pozisyonda uzun saatler boyunca oturmak veya spor yaparken eklem ve kasların yanlış yönde çalıştırılması ilerleyen zamanlarda birçok şikayete ve hastalığa neden olmaktadır.

Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişmeler, vücudun savunma hücrelerini etkilediği için mikropların vücuda girmesine neden olabilmektedir. Bu ise eklemlere etki yaparak otoimmun sistemi hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir. Bunlardan birisi ise eklem romatizmasıdır. Eklem sisteminin üzerinde bulunan kıkırdak sisteminin zamanla değişmesi ise osteoartrite neden olabilmektedir. Osteoartrit omurga ve dizlerin arasındaki eklemleri doğrudan etkileyen bir hastalıktır.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?
Hastanın hikayesinin iyi bir şekilde anlaşılmasından sonra , anlaşılan belirtilere uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Ayrıca hastalığın nasıl başlayıp ilerlediği ve aile öyküsünde böyle bir hastanın olup olmaması da oldukça hassas olunması gereken bir konudur. Aile öyküsünün genellikle yüzde yetmiş civarı bir oranı hastalığın teşhisi için oldukça önemlidir.

Daha sonra ise hastanın belirtileri araştırılmaya başlanmaktadır. Genel olarak görülen belirtiler aşağıda verilmiştir;

  • Kasların güçsüz hissedilmesi
  • Bel ve sırt ağrıları
  • Kasların ağrıması
  • Deri döküntüleri
  • Tırnak rengi ve şeklinde farklılıkların olması
  • Gözyaşı bezlerinin kurumaya başlaması ve gözlerin kurumaya başlaması
  • Ağızda kuruluk olması
  • Yüksek ateşin devamlı olarak görülmesi
  • Nefes darlığı
  • Görme bozukluklarının hatta bazı durumlarda kayıplarının yaşanılması
  • Sindirim sisteminde düzensizliklerin yaşanması
  • Bilinç kaybı
  • Nabız düşüklüğü ve kan dolaşımında bir takım problemlerin görülmesi
  • El ve ayak eklemlerinde ani olan şişmeler ve ağrılar yaşanması
  • Güneşe karşı olan duyarlılığın artması
  • Deride sertlik hissedilmesi

Romatizma Ağrısını Ne iyi Gelir? Romatizma Ağrısı Nasıl Geçer?
Romatizma ağrısı eklemlerde yoğun olarak hissedilen bir hastalık olduğu için hastanın bunun bilincinde olarak yapacağı her önlem ve tedavi şekli olumlu yönde geri dönüt yapacaktır.Kişinin biyolojik sağlığına ve iskelet sağlığına dikkat etmesi son derece önemli olmaktadır çünkü romatizma hem biyolojik hem de fiziksel etkileri olan bir hastalıktır. Öncelikle doktorun verdiği besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gereklidir ve bu konuda bir diyetisyenden yardım almak durumunda kalabilmektedir. Ayrıca doktorun önerdiği hareketleri düzenli olarak uygulaması kas ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir.

Romatizma İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Romatizma İçin Kullanılabilecek Bitkiler Aşağıda Verilmiştir

Kuşburnu: C vitamini yönünden zengin bir besindir ve yangıları azaltmak için kullanılabilir.

Zencefil: Bulantı ve iltihaplanmaya iyi gelmektedir .

Isırgan Otu: İltihaplanmaya ve  iskelet sistemi ağrılarına iyi gelmektedir. Birçok hastalıkta kullanılan bir ottur.

Papatya: Stres giderici olarak da kullanılan bir bitkidir. Dolayısıyla vücudun rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Zerdeçal: Karaciğer yağlanmasına ve iltihapları yok etmek için kullanılan bir bitkidir.

Meyan kökü: İltihaplanmayı gidermesi için kullanılabilen bir bitki çeşididir.

Romatizma Çeşitleri

Osteoartrit
Kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit çok yaygın olarak teşhisi yapılan bir hastalıktır. Kıkırdak dokunun parçalanması veyahut yeni bir kemik dokunun ortaya çıkmasıyla oluşan bir çeşit hastalıktır. Kemik ağrılarına neden olmakta ilerlediği takdirde fiziksel hareketi zorlaştırmaktadır. Omurga, kalça ve diz eklemlerini yaygın olarak etkileyen bir hastalıktır.

Romatoid artrit (RA)
Ramotoid artrit eklemlerde iltihap oluşumuna sebebiyet vermektedir ve bir çeşit yumuşak doku hastalığı olarak da bilinmektedir. Devamlı olarak görülen ve tamamen tedavisi olamayan bir durumdur. Hareket kısıtlamasına yol açtığı için sosyal yaşantıyı etkilemektedir. Kişinin genellikle el ve parmak arsı eklemlerde hareket kısıtlamasına yol açmaktadır. Hastalığın ileriki aşamalarda olması kişinin iç organlarını da etki altına alabilmektedir. Erkeklerde daha nadir olarak görülen bir romatizma çeşididir.

Spondiloartropatiler (Omurganın iltihaplı romatizmaları)
Omurganın etkilendiği bir romatizma çeşididir ve romatizma eklemlerinde ağrı ve yangılar yaşanabilmektedir.

Gut
Tarihte çok eski tarihlerden itibaren görülmeye başlanılan bir hastalık olarak bilinmektedir. Genel olarak belirtileri: Şişlik, sıcaklığın normalden yüksek olarak hissedilmesi , ağrıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Ürik asidin fazla miktarda olması eklemlerde yangı olmasına yol açar. Besin alımında olan düzensizlik ve alkol bağımlılığının olması hastalığı tetikleyen sebepler olmaktadır.

Yumuşak doku romatizmaları
Genellikle yumuşak dokuda olan şişkinlikler ile kendini belli eden bir hastalıktır ve birçok çeşidinin bulunduğu bir çeşit romatizmadır. Hareket düzensizlikleri ve kasların aşırı zorlanmasıyla oluşabilecek bir hastalıktır.

Sistemik Lupus Eritematozus  
Diğer romatizma çeşitlerine ek olarak iç organların da etkilendiği bir çeşit romatizmadır ve bağışıklık sistemi bozukluğundan ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ateş, ani kilo kaybı ve ağrıların belirti gösterdiği bir hastalıktır.

Polimiyalji Romatika
Genellikle spesifik noktarda hareketsizlik yaratan bir romatizma çeşididir ve genellikle 50 yaşından büyük olan kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.

Osteoporoz (kemik erimesi)
Kemiklerin normal(sert) yapısının bozulmasından sonra ortaya çıkabilen bir romatizma çeşididir ve kırılma oranının arttığı bir romatizma çeşididir. Yangı görülmemektedir. Beslenme ve sporun oldukça yararlı olabileceği bir durumdur.

Romatizma Tedavisi
Öncelikle hastanın romatizmanın ne olduğu hakkında ve nasıl bir süreç izlemesi konusunda bilgilendirilmesi gereklidir. Aynı zamanda diğer hastalıklarında olması durumunda izlenilecek yol farklılıklar içermektedir.

Daha sonra ise iskelet ve kas sistemini güçlendirici besinler ve hareketler tedavi sürecine yardımcı olan kısımlardır. Rehabilitasyon da romatizmanın tedavi sürecinde kullanılan yaygın bir yöntem olarak bilinmektedir çünkü psikolojik olarak büyük bir destek niteliği taşımaktadır.

Fizyoterapi ise iskelet sistemini güçlendirmek için uygulanan birçok yöntemi içermektedir ve romatizmanın neredeyse tüm çeşitleri için mutlaka uygulanması gereklidir. Fizyoterapide ultrason ve Lazer tedavisi yer almaktadır ve ilaçla tedaviden çok daha etkili olabilmektedir.

Ayrıca kişinin hastalığının çeşidine göre verilen her ilacı düzenli olarak kullanması gerekmektedir.

Romatizma hastalığı uzun süreçli tedavi gerektiren bir hastalık olduğu için kişilerin sabırlı olması ve uygulana her sürece uyması gereklidir.

Yorum yapın