Rektum Kanseri Belirtileri

Ahmet

Kalın bağırsağın anal kısmında bulunan açıklığa verilen isim rektumdur. Burada kontrolsüz hücre bölünmesiyle ortaya çıkan kanser ise rektum kanseri olarak adlandırılmaktadır. Saktum kısmının önünde ve kalın bağırsağın son kısmına doğru yer almaktadır.

Genellikle çok yaygın olarak bilinmeyen bir kanser çeşididir ve aslında yaygın olarak görülen bir kanser çeşidi olmaktadır. Kişinin rektum kanseri olma ihtimali her zaman vardır ve bu olasılık yaklaşık olarak %5 gibi bir değer olmaktadır. Daha çok erkeklerde görülen bir kanser çeşidi olarak bilinmektedir. Kadınlarda sık olarak görülen kanser ise sağ kolon da görülen kanser olmaktadır. Bu kanser ise genellikle 35 yaşını aşmış kişilerde daha sıklıkla görülmektedir.

Rektum kanseri tedavisi olan bir kanser çeşididir. Aynı zamanda rektum kanseri atlatıldığında tekrar görülme olasılığı da oldukça düşük olmaktadır. Bireyin yaşam tarzı ve beslenme şekli de rektum kanseri olasılığını oldukça fazla etkileyen faktörlerden olmaktadır. Kişinin lifli besinlerle beslenmesi ve yağsız yemekleri tercih etmesi gerekmektedir. Ayrıca kalıtsal olarak rektum kanseri taşıyıcısı olan kişilerde rektum kanseri görülme ihtimali daha fazla olmaktadır. Dolayısıyla kişinin bu konuda dikkatli olması gerekmektedir.

Rektum Kanseri Belirtileri
Rektum kanseri belirti göstermeden oluşabilen bir kanser olabileceği gibi aslında ilk başlarda belirtileri olan bir kanser çeşididir fakat fazla önemsenmezler ya da başka nedenlere bağlı olarak geliştiği düşünülür.

Aşağıda genel olarak görülen rektum kanseri belirtileri verilmiştir;

  • Genellikle ilk altı ay görülen belirtilerin arasında iştahta azalma, kendini fazla yorgun hissetme ve zayıflamaya başlama bulunmaktadır.
  • Tuvalete çıkmada değişkenliklerin yaşanması
  • İshal ve kabızlığın görülmesi; genellikle sabah saatlerinde ishal meydana gelmektedir ve daha sonra kişi kabızlıktan şikayet etmeye başlar.
  • Kilo kaybetmeye başlama, mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin olması
  • Rektum bölgesinde yoğun ağrının olması
  • Dışkıda gizli kan durumunun görülmesi
  • Ayrıca yediği yiyeceklerden vücudun gaz yapması

Rektum Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur ve Kaç Saat Sürer?
Rektum kanseri ameliyat şekline karar verilirken kişinin yaşı, hangi evrede olduğu oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca bağırsağın hangi bölümünde kanser olduğunu saptamak da yapılması gereken bir tespittir. Rektum kanseri dahil bütün kanserlerde metastaz olayı mevcuttur ve bu durumda vücudun diğer kısımlara yayılmasını önlemek için birçok önlem almak gereklidir. Ameliyatlarda da genellikle lenf bezlerine de müdahale edilmektedir ve bu durumda daha sonra rektum kanseri etkisi görülme riski de azalmaktadır. Kanserli bölge çok geniş alana yayılmadığı sürece genellikle sadece kanserli olan bölge tedavi edilir. Eğer metastaz varsa bu durumda tedavi şekli daha farklı olmaktadır. Bu durumda lenf bezlerinin de temizlenmesi ya da alınması gerekebilmektedir.  Lenf bezlerinin çıkarılması ise total Mezorektaleksizyon olarak adlandırılmaktadır ve bu yolla hastalığın ikinci defa görülmesi olasılığı da azaltılmış olmaktadır. Ameliyatın yanı sıra kemoterapide tedavi sürecinde uygulanabilmektedir. Rektum kanseri ameliyatlarında iki şekilde tümörlü bölge alınmaktadır. Bu yöntemlerden biri makatı koruyarak yapılan ameliyatlardır Fakat bazı durumlarda yani kanserin oldukça yaygın olduğu ya da daha ağır olduğu durumlarda makatta alınabilmektedir.

Ameliyat süresi ise tamamıyla hastalığın ne kadar yayıldığına ve ameliyat süresince hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Rektum Kanseri Tedavisi
Rektum kanserinin tedavisinde her kanserde olduğu gibi üç yönteme başvurulmaktadır. Bunlar kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat olmaktadır. Cerrahi yöntemden sonuç alma ihtimali yüzde elli olmaktadır. Bu  yüzden mutlaka radyoterapi ve kemoterapi gerekmektedir. BU tedaviler genellikle cerrahi tedaviyi destekleyici nitelikte olmaktadırlar.

Teşhisin erken olması ise her hastalıkta olduğu gibi tedavi sürecini kolaylaştıran bir durumdur ve böylelikle tedavinin daha başarıyla sonuçlanması söz konusudur. Tedavi olma yüzdeliklerine bakıldığında ise oldukça yüksek olan oranlarla karşılaşılmaktadır. BU durumda erken teşhisin etkisi büyük olmaktadır.

Ayrıca tedavi edilmeyen rektum kanseri bir süre sonra başka bölgelere de yayılabilmektedir ve bu yüzden tedavi sürecinde hassas olunması gerekmektedir.

Yorum yapın