Fil Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Fil Hastalığı Nedir ?
Fil hastalığı yani tıp dilinde bilinen ismi lenfödem, vücutta yer alan lenf sıvısının düzgün bir şekilde hareket edememesinden ötürü meydana gelen şişlikler olarak bilinir. Kollarda, ayaklarda yada vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen şişlikler, kişinin hem dış görünüşünün bozulmasına hem de hayatının doğrudan etkilenmesine neden olmaktadır.

Fil hastalığının bilinen bir çok nedeni mevcuttur. Genellikle ortaya çıkmasının ana sebebi, lenf bezlerinde ve nodüllerinde meydana gelen bir sorundur. Fil hastalığının ana sebebi, solucanlarda ve sivrisineklerde bulunan bir virüsün, insanlara geçmesidir. İnsanlara taşınan bu virüs, ilk olarak lenf sistemini hedef alır. Bu durumun sonucunda kişinin kollarında ve bacaklarında bir çok şişlikler meydana gelmektedir. Bu sorunlar ayrıca çok çeşitli olabildikleri gibi, bazı hastalıkların yan etkisi sonucu ortaya çıkmış olabilmektedirler.

Cerrahi yöntemler vasıtasıyla lenf bezlerine müdahale edilmesi sonucu, fil hastalığı görülebilmektedir. Bunun ana sebebi ise, cerrahi müdahaleden sonra lenf bezlerine giden damarların tıkanması ve lenf sıvısının vücutta serbest bir şekilde dolaşamamasıdır. Milroy hastalığı ve meige hastalığı olarak bilinen hastalıklar da doğrudan lenf sıvısını etkilemektedir. Bu durumda fil hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Fil hastalığının bilinen bir tedavi yöntemi henüz keşfedilememiştir. Fakat erken teşhislerde bir avantajlı durumdan söz edilebilmektedir. Erken teşhis edilen fil hastalığında, dışarıdan müdahale yoluyla damarlar düzeltilip, görüntü bozukluklarının önüne geçilebilmektedir.

Fil Hastalığı Belirtileri
Fil hastalığının çok farklı semtomları olmakla birlikte asıl semptomlar, vücutta meydana gelen şişkinlikler ve şekil değişiklikleridir. İlk görülen belirtileri, kişinin kollarında, bacaklarında yada genital bölgelerinde hissedilen ağırlıktır. Dokular adeta ağırlık bağlanmış gibi bir ağırlık ile kendilerini hissettirirler. Bu durum biraz ilerlediği takdirde mevcut olarak ortaya çıkan şişlikler, oluştuğu esnada bir takım ağrılara da yol açabilmektedirler. Oluşan şişliklerin haricinde bazı belirtiler de şu şekildedir:

  • Uyuşukluk hissedilmesi
  • Ağrı, sızı yada sızlama
  • Deride meydana gelen enfeksiyonlar
  • Şişlik oluşan alanın hareket ettirilememesi
  • Hastanın cildinde oluşan kızarıklıklar ve gerginlikler
  • Bacaklarda ve kollarda aşırı oranda şekil değişikliği görülmesi

Fil Hastalığının Nedenleri
Fil hastalığının başlıca nedenleri, parazitlerdir. Solucan, kurt yada sivrisinek vasıtasıyla bulaşan parazitler 3 çeşittir. Wuchereria bancrofti, Brugia Malayi, Brugia Timori’dir. Bu parazitler insan vücuduna yerleştikten sonra, lenf bezlerini ve lenf sıvısının geçtiği damarları hedef almaktadırlar.

Fil hastalığının bir başka bulaşma yolu da cinsel yoldur. Korunmasın cinsel yolla bulaşan bakteriler, dolaylu yoldan fil hastalığına neden olmaktadırlar. Başka bir bulaşma durumu da, çıplak ayakla toprakta çok fazla dolaşma sonucu meydana gelmektedir. Çıplak ayağın temas ettiği topraktaki mineraller, vücut tarafından emilirler. Bu durumun sonucunda da fil hastalığı meydana gelebilmektedir. Fakat bu durum çok nadir olarak karşılaşılan bir durumdur.

Fil Hastalığına Hangi Bölüm Bakar ?
Vücutta meydana gelen, herhangi bir organdan yada dokudan kaynaklı her hastalık, dahiliye tarafından bakılmaktadır. Uzman dahiliye doktorları tarafından detaylı teşhisi konulabilmektedir.

Türkiye’de Fil Hastalığı
Türkiye’de ortaya çıkan fil hastalığı vakaları çok fazla oranda değildir. Dünya çapında 1 milyonda 1 olarak görülen bu hastalığın mevcut olarak bir tedavisi bulunamamıştır. Fakat bazı Türk tıp insanları, boyundaki sağlıklı lenf nodullerini genital bölgeye nakil yaparaki hastalığın etkilerinin yüksek oranda sınırlandırabilmiştir. Fakat buna rağmen tam olarak bir tedavisi bulunmamaktadır.

Fil Hastalığının Çaresi Var Mı ?
Fil hastalığı için bilinen bir tedavi yöntemi yada çaresi mevcut değildir. Bu durum da hastalığı son derece çekilmez kılmaktadır.

Fil Hastalığı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Modern tıpta dahi bir çözümü olmayan fil hastalığı, bitkisel herhangi bir tedavi yöntemiyle de çözüme kavuşturulamamıştır. Bu yüzden herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi mevcut değildir.

Fil Hastalığı Tedavisi
Fil hastalığını yaşayan insanlara, doktorların ilk tedavi önerisi düzenli egzersizdir. Eğer kişinin bacaklarında yada kollarında aşırı derecede deformasyon meydana gelmemiş ise yada bu deformasyonlar hareket etmesine engel teşkil etmiyorsa, bu hastaların düzenli olarak egzersiz yapmaları, sağlıkları açısından son derece yararlı olmaktadır.

Fil hastalığından müzdarip hastaların tedavisinde kullanılan bir takım ilaçlar da mevcuttur. Bu ilaçlar hastalığın kendisini ortadan kaldırmasına yardımcı olmasa da, hastalığın belirtilerinin ortadan kaldırılmasına bir nebze de olsun yardım etmektedir. Bu hastalıkta kullanılan yaygın olan ilaçlar şunlardır: Mebendazol, Flubendazol, Albendazol, Suramin, Ivermektin ve Dietilkarbamazin’dr. Bu ilaç isimleri ve türleri, genellikle parazitler vasıtasıyla meydana gelmiş ilaçlarda kullanılmaktadır. En sık başvurulan ilaç çeşitleri olup, lenf bezlerinin inmesini sağlamaktadırlar. Bazı durumlarda yan etki olarak baş ağrısı, ateş yada kusma gibi semptomlara sebep olabilmektedirler.

Her hastalıkta olduğu gibi fil hastalığında da cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir. Bunun sebebi ise kollarda ve ayaklarda meydana gelen aşırı dezenformasyonun ortadan kaldırılmasıdır. Bu duruma sebebiyet veren su toplanmaları, ameliyat yardımı ile hastanın vücudundan alınmaktadır. Ayrıca cerrahi yöntem genital bölgede meydana gelen şişliklerin indirilmesinde sık sık başvurulan bir yöntem olabilmektedir.

Son olarak da tüm hastalıklarda en hayati kısım olan beslenme tarzı, fil hastalığında çok büyük yer tutmaktadır. Fil hastalığından müzdarip olan kişi, asitli, yağlı ve şekerli yiyecekler tüketmemelidir. Ayrıca tüm bu önlemlere ek olarak uzman diyetisyen yardımı ile kilo kontrolü probleminin önüne geçilmelidir.

Yorum yapın