Rektosel Belirtileri

Ahmet

Rektosel bir fıtık çeşididir ve oluştuğu yerler rektum ve vajina arasında olmaktadır. Genellikle yağ dokusunun doğum nedeniyle tahrip olmasından kaynaklanır ve bu durumda fiziksel bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bebeğin normalden daha büyük olması ise rektosel oluşumuna sebep olabilmektedir. Ayrıca  görülmesi oldukça normal karşılanılan bir durumdur ve tedavisi mümkün olan bir durumdur. Fakat rektosel durumunun fark edilmesi oldukça zor olabilmektedir ve kadınlar menapoza girdikten sonra fark edilebilen bir hastalıktır. Hatta menapozdan yıllar sonra dahi fark edilen rektosel hastaları bulunmaktadır.

Rektoselin ortaya çıkmasını tetikleyen başka sebepler de bulunmaktadır. Bunların arasında genetik faktörler olduğu gibi kişinin sindirim sistemi problemleri de bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca uzun süreli kabızlık durumlarının görülmesi de rektoseli artıran bir başka sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra rektosel olan hastalarda kabızlık olması hastalığın daha da artmasına neden olabilmektedir. Reltoselin verdiği belirtiler ve rektoselin nedenleri birbirine oldukça benzerlik gösterebilmektedir. Dolayısıyla rektoselin neden ve nasıl oluştuğunun anlaşılması önemli olmaktadır.

Rektosel Belirtileri ve Rektosel Nasıl Anlaşılır
Rektoselin hangi seviyede olduğu belirtilerinde hangi derecede olacağını etkilemektedir. Yaygın olarak rektosel belirti vermeyen bir hastalıktır. Basınç hissinin olması, rektumda dolgunluk ve şişlik olması rektoselin belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kişinin boşalması ve bu boşalmanın herhangi bir zamanda olması da bir diğer belirtisidir. Kabızlığın görüldüğü bir durum olduğu için bu durumlarda kişinin kabızlığa el ile müdahalesi dahi gerekebilmektedir. Bazı durumlarda ise lavman yada laktasif ilaç kullabımı da önerilmektedir.

Doktorların yaptığı fiziksel muayenede ise ıkınma sırasında vajina duvarında belli bir dolgunluğun olduğu fark edilir ve bu muayene ıkınma ile yapılan bir muayenedir. Aynı zamanda , vajen dediğimiz kısma işaret ve rektuma orta parmağın sokulmasıyla da muayene edilmektedir. BU durumda ince olan bir kabarıklık dahi daha rahat bir şekilde anlaşılabilmektedir.

Eğer oldukça geç fark edilen bir rektoselden bahsediliyorsa bu durumda periner dediğimiz kısım oldukça hasar görmüş olabilmektedir.

Rektosel Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Rektosel tedavi edilmediği sürece oldukça tehlikeli durumlara neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise hem vajina ve rektum yapısına zarar gelmiş olmasıdır hem de kabızlığın aslında oldukça ciddi bir problem olmasındandır. Dolayısıyla tedavisinin yapılması şart olmaktadır.

Rektosel Erkeklerde Görülür Mü?

Rektosel genellikle kadınlarda görülen bir durumdur fakat kadınlara oranla düşük olmak üzere erkeklerde de görülmesi mümkün olan bir hastalık olmaktadır.

Rektosel İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Rektosel hastalığının tedavisi genel olarak bitkisel olarak yapılmasa da yeme şeklinin düzenlenmesi kabızlık probleminin giderilmesi için oldukça önemli olmaktadır. Öncelikle lifli gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Günlük olarak 8 bardak sıvı yada su tüketimi de şarttır.Lifli yiyecekler ve su sindirime yardımcı olur ve dışkının daha kolay atılmasını da sağlamaktadır.

 Rektosel Tedavisi
Öncelikli olarak feçenin  alınması gerekmektedir. Aynı zamanda ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. BU durumda sıvı tüketimi ve beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, boşaltım problemi ilaçla çözümlenmeye çalışılmaktadır.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise genellikle cerrahi operasyonlara başvurulmaktadır. Oldukça nadir uygulanan ve son çare olarak görülen bir tedavi şekli olmaktadır. Rektumun ve vajinal bölgenin oldukça hasarlı olduğu durumlarda ve elle müdahalenin yeterli olmadığı durumlarda uygulanmaktadır.

Yorum yapın