Psikoz Belirtileri

Ahmet

Psikoz Belirtileri: Her 100 kişiden 2 kişi hayatını psikoz hastalığından kaybetmektedir. Dünya genelince sadece şizofren olan 51 milyon kişi bu durumu yaşıyor. Psikoz hastalığı 12 ila 29 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Psikoz hastalığının genel olarak üç kategoride incelenir. Bunlar pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve bilişsel semptomlardır. Akut bir psikoz hastasında görülmekte olan buluntular hafif şekilde de olsa varlığını sürdürür. Bu erken belirtiler oldukça zor fark edilir. Çoğu zaman bu belirtiler kişinin ergenlik dönemine ya da kişinin kötü alışkanlıklarına bağlı olduğuna inanılmıştır.

Psikoz Nedir?
Psikoz hastanın hayat şartlarına dair farklılık gösterebilen ruhsal kökenli bir hastalıktır. Bir psikoz düşünme, hissetme, kendi vücudunu algılamada ve diğer insanlar ile temasta bulunduğunda değişim gösterebilir. Psikoz hastaları gerçek yaşam ile hayali birbirine karıştırabilir. Bu durum kişinin sadece kendisinin duyduğu sesler olması, başka kişiler tarafından takip edildiği ve iletişim kurulduğuna inanması ve bedensel bir değişime sahip olduklarını inanmaları kendisini gösterir. Hasta içsel ve dışsal hiçbir hadiseyi ayırt edemez. Sevdiği insanlar ile yakınlık kurmak kendi benliğine tehdit gibi gelir. Psikoz kavramı günümüzde halüsinasyon ya da kuruntu olarak bilinen kavramların üstünde bir hastalık olarak tanımlanır. Buna şizofreni ve ya şizofreni türü diğer hastalıkları ve bipolar psikoz bu duruma dahildir.

Psikoz Belirtileri
Psikoz hastalarında huy değişimleri kendisini gösterecektir. Huzursuzluk, sinirlilik, çabuk kızma, aşırı derece alınganlık, kafa karışıklıkları ve uyku bozuklukları kendisini gösteren en belirgin özellikleridir. Bunun yanında buna bağlı olarak iştahsızlık, kendisini ihmal etme, giyim tarzının değişmesi ilgisel azalma, enerji kaybı, duyguların ani değişimi, depresyon, duygularda sığlaşma yaşanır. Kişinin çoğunlukla zarar görme ya da tehdit edilme korkusu vardır ve bu doğru olmasa da buna inanmaktadırlar. Dikkat dağınıklığı sorunu da sık sık kendisini gösterir.

Psikoz Nedenleri
Her bireyde ruhsal bozukluğuna yakalanma olasılığı vardır. İnsanların hastalıklara neden yakalandıkları açıklanamamaktadır. Çünkü ruhsal hastalıklar beyin sorunlarının yanında bilinç ile de alakalı bir durumdur. Psikozun ortaya çıkmasında çeşitli nedenler bulunmaktadır. İlkin kalıtsal yani genetik kökenli nedenlerdir. Güçlü genetik bileşenler dışında nörolojik kökenli bir kalıtsallık söz konusu olabilir. Yani ruhsal olarak bozukluklardan değil de beyinde meydana gelen bir sorunun kalıtsal olarak aktarımı sonrasında ruhsal bir soruna neden olması söz konusudur. İkincil olarak nörotransmitter değişiklikleri ve sinir hücrelerinde ki meydana gelen değişimlerdir.

Nörotransmitter beyinde ki sinirlerin arasında ki bilgi akışını sağlayan iletişim maddesidir. Yani beyinde ki sinirlere giden iletişim ağı bozulabilir ve sinir hücrelerinin zarar görmesi sonucunda da ruhsal bir hastalık oluşabilir. Üçüncül olarak stres ve özel yaşamımızda ki olaylar da buna neden olabilir. Yoğun iş ya da özel hayat kişinin depresyona girmesini, yoğun bir ruhsal çöküntü yaşamasına neden olabilir.

Psikoz sorunu yaşayan bir hasta doğum gününü kutlamaktan bile mutsuz olabilir. Normal insanlar bu durumdan mutluluk duyup eğlenmeyi denerken bu sorun ile uğraşan kişiler bunun yükünü üzerlerinde hissederler. Dördüncü olarak da dispozisyon stres modeli ya da biolojik yara izidir. Her insanın ruhsal anlamda bir sorun yaşama riski vardır. Bu yatkınlıklar her insanda vardır fakat bazı insanlarda bunu tetikleyen birçok faktör bulunur. rdir. ilde beyinde meydana gelen b

Psikoz Çeşitleri

Psikoz oluşumunda birçok semptom bulunabilir. Bunlardan ilki uyuşturucuya bağlı durumlardır. Uyuşturucu ya da bunun gibi bağımlılık yapan ve bırakması zor olan maddeler psikolojik bozukluklara neden olabilmektedir. Diğer bir faktör ise Organik psikozdur. Psikoz semptomları bazen beyin iltihabından, AIDS, tümör ya da epilepsi gibi beyin sinirlerinin zarar görmesi ile oluşan hastalıklara bağlı olarak görülür.

Bu sorunun yanında kişilerde bedensel sorunlar yaşandığında görülebilmektedir. Üçüncü bir tür Kısa Psikotik Bozukluklardır. Psikotik semptomların aniden ya da büyük bir boyutta tepkisel olarak tetiklenebilir. Örneğin bir yanının başına kötü bir şey gelmesi, hayatında önemli birisini kaybetmesi bunun en önemli nedenlerindendir.

Hasta tekrar iyileşme gösterebilir. Diğer bir türü Paranoid bozukluklardır. Bu çeşitte en önemli sorun kuruntudur. Şizofreni de bir çeşididir. Davranış bozuklukları ve buna bağlı olarak altı aydır devam eden psikolojik kökenli bozuklukların tarifidir. Belirtiler ve hastalığın süresi kişiseldir. Yani her hastada farklı bir belirti ve seyir gösterir. Şizofrenik bozukluklarda şizofreni ile aynı türden bir sorunu yaratır. Davranış değişimleri ve buna bağlı olarak gelişen ruhsal sorunlara işaret eder. Son olarak ise nedenlerinden birisi bipolar kişilik bozukluğudur.

Psikoz Testi Nasıl Yapılır?
Bu alanda uzman olan psikologlar tarafından gözlemlenmesi ile yapılır. Bunun dışında nörolojik bir sorun olup olmadığı yönünde tetkiklere yer verilir. Hasta ve terapist arasında karşılıklı konuşma şeklinde bir test süreci devam eder. Hastanın tepkileri, hayat ile ilgili kuruları, hayatında var olduğuna inandığı varlıklardan bahsetmesi ile hastalığın teşhisi koyulmaya başlanır. Bu uzman bir göz tarafından yapılır.

Psikoz Tedavisi
Öncelikli olarak psikoz tedavisine başlanması için kişinin bir uzmanın yardımına başvurması gerekir. Bu durumda hastanın duyarlılığına saygı duyulmalıdır. Psikolojik destek alınırken ya da uzmana ulaşılırken hastanın yönlendirilmeden doğruyu bulmasına yardımcı olunur ve özgüvenini geri kazanması sağlanır. Tedavide ki asıl sorun tedaviyi yürütecek olan uzman ile tedavi edilecek hastanın arasında ki sinerjinin yakalanmasıdır. Zira bu ilişki tedavinin temelini oluşturur. İlaç tedavisinde de önemli bir unsurdur. Hastanın tedavisinde ailesi ve yakınları da önemlidir. Hastanın hayatında ki kişilerin durumları ve tutumları önem taşıdığı için terapiye onlar da dahil edilmelidir. Psikolojik tedavide bilişsel davranış terapisi, derinlik psikolojisi temelli psikoterapi, bağımlılık terapisi, aile terapisi, sosyoterapi, sosyal beceri alıştırmaları gibi tedavi süreçleri uygulanır.

“Psikoz Belirtileri” üzerine 3 yorum

Yorum yapın