Rahim Kanseri Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Rahim kanseri  belirtileri, rahim içi ve kasının döşemesi olan Endometrium bazen rahim ağzını tutabilir. İlk olarak rahim kanseri yani Endometrium kanseri çoğu bu durumdan rahatsızlığı olan kadınların tedavi olabildiği bir hastalıktır. Bir kadının hayatı boyunca rahim kanseri olma riski yüzde %0.08 dir. Kanser olmuş kadınların yüzde %15 i ile kadınlarda en çok rastlanan 2. Kanser türüdür. Rahim kanseri hastalar genellikle 50 yaş üstündeki kadınlardır. 50 yaş aşağısı kadınlarda görülebilme oranı azdır. Yüzde %80 ni az gelişmiş ülkelerin kadınlarında görülür. Rahim kanserinin önemli sayılabilecek sebebi HPV enfeksiyonudur.

Hücreli serviks squamoz kanseri türlerininde yüzde %90 üstünde HPV DNA ‘sı ile karşılaşılmaktadır. Squamoz yassı şekile sahip hücreli rahim kanserinin en fazla görülmüş türüdür. Bunun yanısıra adenokarsinom, ufak hücreli karsinom, adenosquamöz karsinom, villoalndular karsinom ve ender olarak ise sarkom, maling melanom ve metastatik kanserin görülebileceği başka türleridir. Kanserli kadınların yüzde %20 si bir belirti görülmemektedir. Düzensiz vuku bulan kanamalar, kötü kokan Vajinal akıntı, sancı, kilo kayıpları rahim kanserinin ortak belirtileridir.

Rahim kanseri olma riski ve bunun sebep olan şeyleri ve tehlike işaretlerini bilmede pek de faydalı değildir. Eğer ki rahim kanserini önceden tanı yapılmış ise tedavi edilmesi halinde 10 kadından 9 u bu kanserden kurtulabilmektedir.

Rahim Kanseri Nedir?
Normal olarak vücudumuzun dokularını meydana getiren sağlıklı yapıdaki hücreler düzenli ve normal bir şekilde büyürler, yenilene bilirler ve bölünebilirler. Bu kadın vücudunu iyi ve sağlıklı yapar. Bazı belirli hücreler sıra dışı olarak gelişme gösterir ve kontrolü olmadan büyürler. Bu gerçekleştiği zaman tümörler vuku bulmaya başlar. Tümörler kanser olan kötü ve kanser olmayan iyi huylu olabilmektedir.

Rahim kanserlerinin en fazla görülen türü rahim içerisinde Endometrinum kanseri denilebilir. Rahim içerisinde Endometrium kanseri rahim içerisi döşemesinde ise Endometrium oluşmaktadır. Sarkom diğer tür bir rahim kanseri türüdür. Sarkom kas ya da başka dokulardan köken alır. Sarkom rahim içerisinde Endometrium kanserinden çok daha ender rastlanan fakat rahim içerisinde ki kanserden çok daha saldırgan bir yapıya sahiptir ve yaptığı belirtiler farklılıklar gösterir. Rahim içi kanser türü olan Sarkomdan çok daha fazla rastlandığı ve belirtileri başka olduğu için bu makalede ana konu olarak rahim içi kanseri yayınlanacaktır ve isim olarak kısaca rahim kanseri olarak anılacaktır.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?
Rahim kanseri tanısı için en önem arz eden şey olası belirtiler için kişinin uyanık olmasıdır. Sıra dışı kanamalar, lekelenmeler, farklı bir zamanda oluşan yeni akıntılar yada menopozdan sonrasında kanama olması yada olası lekelenmeler rahim kanserinin belirtileridir. Bu olan belirtiler her zaman karşılaşılabileceği gibi bazen geçicide olabilmektedir. Özel olarak menopoz sonrası dönemde, her sıra dışı normal olmayan kanamaların bir uzman hekim kontrolüne görünmelidir.

  • Menopoz sonrasında vuku bulan Vajinasal kanamalar en önemli etken belirtileridir. Bu kanamalar ağır ve hafif kanamalar gibi genişçe bir yelpazede görülebilirler.
  • Vajinasal gelen az miktarda kanlı ama sulu ve kokulu akıntılardır.
  • Cinsel birleşme sonrasında görülen kanamalar buna Postkoital kanalar da denir.
  • Menopoz safhasına girmemiş kadınlarda adet dönemlerinde vuku bulan kanamalar ender de olsa rahim kanserinin bir belirtisidir.
  • Cinsel birleşme sonrasında ağrılar ve karın bölgesinde rahatsızlık hissiyatı rahim kanserinin bir belirtisi olabilmektedir.
  • Rahim kanserinin ileri ki safhalarında halsizlik, kilo kayıpları, kabızlık tarzında başka belirtiler meydana gelmektedir.

Bu yukarıda belirtiğimiz belirtilerin 1 – 3 arası sizde gerçekleşiyor ise mutlaka bir uzman hekime başvurmalısınız.

  • Cinsel birleşme sonrasında yada banyodan sonra kanamalar rahim kanserinin bir belirtisi olabilir.
  • 1 haftada uzunca bir zaman kanaların devam etmesi durumu.
  • Her 3 haftada yada daha fazla sık görülebilen adet kanamaları
  • Menopoza girilmesinden 12 ay yada dahada fazla bir zaman sonra oluşan kanamalar
  • Karın bölgesinin alt kısmında ağrılar ve/veya şişlikler.

Rahim Kanserinin Sebepleri
Rahim kanserine neyin ve nasıl olduğu kesin olarak bilinemiyor ama bu rahatsızlık ile alakalı bazı risk unsurları vardır. Çoğu rahim kanseri olan kadınlar hormon bağımlısıdır. Bir kişideki hormon düzensizliği rahim kanserine sebebiyet verebilir. Kadın vücudundaki yumurtalıklar sayesinde salgılanan ve adet Siklusunu düzene sokan Östrojen ve Pregesteron adlı hormonlar bulunur. Bu hormonlar belirli bir nizamda salınım yapması her ay meydana gelmeye devam eder.
Endometrium kanserinden bildiğimiz sebepler ve riskler; erken yaş dönemlerinde başlamış adetler, geç kalmış menopoz dönemi,kısırlık ve obezite yani şişmanlık gibi kadınların Östrojen seviyesini arttıran durumlardan bahsedilebilir.

Rahim Kanseri Risk Unsurları
Rahim kanseri kadınlarda en fazla rastlanan jinekolojik bir kanser türüdür. Her yüz kadının ik ive üçü hayatları süresince rahim kanseri olabilmektedir. Rahim kanseri kırk yaşından ufak kadınlarda ender olarak görülür. En fazla olarak atmış yaş ortalamasındaki kadınlar görülmektedir.

Bazı kimselerim başkalarından daha fazla riskleri vardır. Birtakım risk unsurları östrojen kullanımından kaynaklı olabilmekteidr. Östrojen, kadın vucüdundaki yumurtalıklarında üretilen bir hormondur. Kadının yumurtalıkları menopoz döneminden sonra östrojen yapmayı kestiği zaman östrojen ilaç olarak alınabilmektedir. Buna hormon tedavisi denmekteidr. Rahim kısmı alınmamış kadın östrojeni tek başına alır ise rahim kanseri riski artış gösterir. Östrojen bir diğer hormon olan progestoronla beraber alındığı vakit kadınlar bu risk artışına karşı kendilerine koruma sağlamış olur.

Bazı unsurlar kadınların rahim kanseri olmasını arttırabilir;

  • Şişmanlık durumu
  • Düzensiz adetler olma durumu
  • Hiç çocuk sahibi olmama durumu
  • Kısırlık durumunda
  • Meme kanserini tedavi amaçlı yada önleme maksatlı Tamoksifen kullanımı neticesinde
  • Aile bireylerinden kadınlardan en az birinin rahim kanseri olması
  • Ailesinde daha önce diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, safra kesesi hastalığı ve Troid rahatsızlığı olma durumu risk taşır.
  • Menopoz tedavisi amacıyla uzun süre Progesteronsız Östrojen kullanılması durumu
  • Uzunca bir süre yüksek dozda doğum kontrol ilaçları kullanmak.
  • Sigara içilmesi durumu

Rahim Kanserinin Tanısı Nasıl Yapılır?
Hiç bir problemi olmayan kadınların rahim kanseri olup olmadıkları testi için herhangi bir tarama testi mevcut değildir. Ama rahim kanseri olan kadınlar da erken belirtiler oluşur.

Rahim Kanseri Tanısı için Bir Takım Yöntemler Uygulanabilir;

  • Endometrial biyopsi: ince bir plastik katater ile rahmin içerisinden ufak bir parça dokunun alınıp mikroskop kabiliyeti ile incelendiği bir teşhistir. Bu, sıra dışı hücrelere müdahale etmenin öncelikli adımıdır.
  • Vajinal ultrason: Rahim içerisi döşemesinin kalınlığı ve rahmin büyüklüğüne müdahale etmek için ses dalgaları kullanımının olduğu bir teşhis yöntemidir.
  • Histeroskopi: Rahmin içerisini kontrol ederek gözlemleyip yada cerrahi operasyon için ince, ışığa sahip bir teleskop kabiliyeti ile cerrahi bir operasyon yapılmasıdır.
  • Kürtaj: Rahim ağzının genişletme işlemi ile rahim içerisinden dokunun kibarca kazınarak yada şırınga ile çekilerek alınma işlemidir.

Çoğu kadına göre smear deneyi belirli bir düzeni olan bir kontrolün bir etabı olabilir ama smear testi daima rahim kanserini tespit edemeyebilir. Rhaim kanseri sadece rahim dokusunu inclemekle tanı koyulabilir Smear deneyi ana olarak rahim azğı kanseri taraması için yapılabilir.

 

Rahim Kanseri Tedavi Yöntemi
Tedavi yöntem şekli sağlığınıza ve durumunuza göre değişir. Hangi opsiyon sizin için iyi olacağını hekiminize başvurmalısınız.

Rahim kanseri operasyonu: Eğer ki rahim kanseri sizde tespit edilir ise bu rahatsızlığı tedavi etmek ve daha ileri tedavi seçeneklerinin gerekli olup veya olmayağını öğrenmek için operasyon yapılır.

Ameliyat esnasında bu rahatsızlığın hangi evrede olduğu tespit edilir. Hangi evrede olduğu hekimin hangi tedavi de en güzel sonuca ulaşma ve karar vermesine yardım eder. Rahim kanseri evreleri birden dörtte kadardır. 4. Evre en kötü ve gelişmiş olanıdır. Kanserin evresi tedavi şeklini ve tedavi sonucu çıkacak sonu etkiler.

Rahim kanseri olan hastaların çoğunluğunun yumurtalıkları ile beraber rahimde operasyonda alınır. Çoğu karşılaşılan hastada bu karın kısmından yapılmaktadır.

Ender de olsa Vajinal yada Laparoskopi ile yapılabilmektedir. Kanser hücreleri rahim içerisinde olsa bile rahim kanseri olan kişilerin yumurtalık kanseri riskleri arttığı için yumurtalıklar da alınmaktadır. Alt karın kısmındaki lenf düğümleri de kanserin iyice yayılıp yayılmadığını tespit için alınabilmektedir.

Rahim içi kanseri hastalarına özel radyasyon yani ışın tedavisi seçeneği:
Radyasyon tedavisi kanserin evresini göz önünde bulundurarak operasyon sonrası gerçekleştirilebilir. Ender olmakla beraber bazen kişiler bir başlarına radyasyonla tedavi edilirler. Radyasyon yüksek enejiye sahip ışınlar ile kanserli hücrelerin çoğalması durdurulur. Tedavi genel olarak 7 gün sürer ve özel olarak bir merkeze gündelik gitmek gerektirmektedir.

Rahim kanseri ile ilintili başka tedavi yöntemleri:
Başka rahim kanseri tedavi şekilleri kemoterapi ve hormon tedavi yöntemleridir. Bazı kişiler progestoron hormonunun sentetik bir versiyonu olan progestin ile tedavi edilme yöntemine gidilir.

Başka tedavi şeçidi olarak rahim kanseri tedavilerinden kemoterapi ve hormon tedavisi mevcuttur. Bazı kadınlarda, progesteron homonunun sentetik bir farkl ıversiyonı olan progsestin ile tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavi yöntemi aşağıda belirtilen durumlarda yapılabilir;

  • Ameliyat bir tercih değil ise denenebilir.
  • Tanı kanserin yayıldığı yada operasyon veya radyasyondan sonra tekrardan çıktığını gösteriyor ise.
  • Genç yaştaki bir kadın gelecekte çocuk yapmayı istiyor ise

Rahim Kanserinden Korunma Amacı ile Ne Yapabiliriz?
Doğum kontrol haplarının rahim kanseri riskini azaltan etkisi vardır. Bu korunma yöntemi ilaçların kullanımından sonraki gelecek on sene daha devam eder. Diyabet rahatsızlığını kontrol altına almak ve uygun vücut ağırlığına gelmek rahim kanserini büyük ölçüde azaltır. Menopoz belirtileri sizde var ise ve Östrojen Resplasmanı tedavi yöntemini yaptırmayı düşünüyor iseniz uzman hekimden rahim kanseri riskleri hakkında bilgiler edininiz.

Bir çok rahim kanseri seneler içinde ve çoğunluğu daha zararsız olan rahatsızlıkların devamı olarak süre gelirç. Hiper plazi rahmin artan büyümesi nedeni ile çok daha az önemli bir durumdur. En çok rastlanılan kolay hiper plazi ilaçlar ile tedavi yöntemine gidilerek tedavi edilebilir ve çok daha az oranlarda rahim kanserine sebebiyet verebilir. Fakat başka hiper plazi tiplerinde kanser gelişimi riski fazladır. Progesteron tedavisi, Histerektomi tedavi yöntemi de seçenekler arasına konmalıdır.

Rahim Kanseri Tedavi Yöntemi Sonrasında Olabilecekler
Radyasyona maruz kalmamış kadınların tedavisinde işe yaradığından emin olmak amacı ile iki ila üç sene süresince üç ila dört ayda bir uzman bir hekime görünmek gerekmektedir. Ondan sonraki süreçde hekimlerini senede 2 kez görmeleri yeterlidir. Radyasyon alan kadınlarda hakim daha geniş aralıklarda muayene yaptırabilirler. Hastalığın 1. Evresinde kadınlar yüzde %85 ila 90 tedavi sonrası beş yıl süresince hiç bir kanser bulgusunu göstermezler. Tamamı ile iyileşme şansınız ileri ki hastalıkta iyice düşme eğilimi gösterir. (Bu yüksek evrelerde olur)

Rahim Kanseri Hakkında Sonuç İtibari ile Söyleyeceklerimiz
Rahim kanseri hastasıysanız var ise hekiminize danışın. Çoğunlukla hastada rahim kanseri tedavi edilebilmektedir. Hekiminiz ve bakımınız ile alakalı farklı kişiler iiyileşme sürecinize ve sağlıklı olmanıza yardım edebilirler.
Endometrium karsinomu;

  • Medyan tespit yaşı 65 senedir.
  • Sık sık endometrinum adenokarsinomudur.
  • Olası belirtiler sıradışı kanamalardır Yüzde %90.
  • Risk olarak:şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, Anovulatuvar, geç, menopoz, hiç doğum geçirmemiş olma hali, ailenizin geçmişi, Pojestin içermeyen Östrojen tedavi yöntemi ve Antiöstrojen tedavi yöntemi (Tamoksifen, Toremifen) ile artabilir.

Hastalığın Teşhisi:

  • Uterus Korpus tümörlerine koyulan teşhis ile aynıdır.
  • Endometrial biyopsi, tümörün erkenden teşhisi ile mümkün kılınır.
  • Rahatsızlığın evresi kürtaj, Histeroskopi, ayriyeten ultrason ve MRG deneyleri ile Preoperatif olarak belirlenebilir.
  • Cerahi patolojik saf halama sistemine FIGO ya göre yapılmış tedavi şekli
  • Tedavi yöntemi olarak toplam Histerektomi ve bilateral salpingoferetomi yapılabilir. Rahatsızlık Uterus ile sınırlıdır. Karsinom seviyesinin incelenmesi için, ayriyeten Pelvik ve bazen ise Paraortik lenf Nodları çıkarılabilir. Laparoskopik teknik uygulanması iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Eğer kanser yüzey kısımda ise ve güzel bir şekilde seçilebiliyor ise, hasta için Postoperatif Vajinal radyoterapi uygulanabilir.
  • Kanser ilerlemiş ise ve zor bir şekilde seçilebiliyor ise; Pelvis Minor, bazen se Paraortik kısıma dışarıdan radyasyon tedavi yöntemi
  • Üç ila Beş sene içerisinde ayakta tedavi hizmetleri veren bir jinekoloji kurumuna, özel de olabilir. Sonrası ise senede bir kez olmak kaydı ile 1. Evre sağlık hizmeti sunan bir kurumda yapılan izlem.
  • Klinik muayene ile Pap testi, akciğer filmi ve ultrason.
  • Rahatsızlık genel olarak Vajinadan ortaya çıkmaktadır.
  • Pragnoz: Hastaların 3/2 sinde 5 yıllık süreç oranı yüzde %80 in üstünde olan evre de kanser görülmektedir

Rahim Kanseri Nasıl Belirti Verir Acıbadem Hastanesi Videolu Anlatım?

Yorum yapın