Alerjik Astım Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Alerjik Astım Belirtileri

Astımın en fazla rastlanan çeşididir alerjik astım. Eğer bir çocuğun astımı var ise bu çocuk da alerjilerinde görünmesi yüzde %90 kesindir.

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?
Astımın en fazla rastlanan çeşididir alerjik astım. Eğer bir çocuğun astımı var ise bu çocuk da alerjilerinde görünmesi yüzde %90 kesindir. Yetişkin bireylerde alerjilerinde görülmesi oranı yüzde %50 dir. Solunumun yapılması halinde vücuda alınan Alerjenler küf, toz, akar ve başka vb. Astımı etkiler.

Alerjik veya alerjik olmayan astımlı bireylerde havaların soğuk olduğu zamanlarda yapılan spor hareketleri esnasında duman solunması, tozlu yerlerde bulunma durumu ve keskin kokular sebebi ile astım belirtileri tetikler ve şiddetlenir.

Alerjenler tüm yerlerde olabileceği üzere, alerjik astımı bulunan birey kendini Alerjen bulunan ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıdır.

Alerjik Astım Nedir?
Eğer sizde alerjik astım mevcutsa solunum yolunu Alerjenler için çok fazla hassastır. Alerjenlere nüfus etmeniz durumunda astımınız tetiklenir ve astım belirtileri görünmeye başlar.

Akciğer içinde ki bronşların spazm biçiminde kasılmasının nedeni Alerjenlerdir. iltihaplanmış solunum yolları az bir süre zarfında kalınca bir mukus katmanı ile kaplamaktadır.

Astımın belirtileri alerjik olanı veya olmayanı genellikle şu biçimde sıralanabilir; öksürük, hırıltı nefes alıp verme, nefes darlığı, çabuk nefes alıp verme, göğüs üstünde baskı hissiyatı.

Alerjik Astımı Etkileyen Faktörler
Alerjik astım genel olarak sezonsal Alerjenler özellikle bahar aylarında polenlerin fazlalaşması sebebi ile görülmektedir.

Fakat solunum yapılan hava sene boyunca bulunabilir düzeyde mantar spotları, toz, haşere partikülleri de astımı etkileyen faktörler içerisindedir.

Ayriyeten, köpek, kedi tüyü bulunan ev hayvanları da alerjik astımı etkiler.

Yukarıda bahsi geçen en fazla bilinen alerjik astımı etkileyen faktörler dışarısında kalan, fakat astım ataklarına sebebiyet verece bazı başka Alerjenler ve durumlarda bulunmaktadır.

Nezle, grip tarzında üst solunum yollarımızı ilgilendiren rahatsızlıklar, antibiyotik, aspirin, kolesterol ve tansiyon, sigara dumanı, havanın kirliliği , deterjan, boya, Deodorant, parfüm, temizlik kimyevi maddeler, Reflü hastalığı, soğuk havalarda yapılan sporlar, gaz ve tozlar, kahkaha atma, bağırma ve ağlama durumu gibi duyusal hareketler, adet dönemi gibi hormon seviyelerinin azalıp çoğaldığı durumlar, astımı tetikleyen başka durumlar içerisinde de görülmektedir.

Stresin Astıma Etkisi: Stresin direk olarak astıma sebebiyet vermediği bilinen bir şeydir. Fakat astım atakları astım hastasının stresini arttırır. Stresli olunan durumlarda astım ataklarının kontrolü zordur. Gündelik stres  bile bazen astım belirtilerini arttırabilmektedir.

Bu sebeple uzman hekimler astımı olan bireye stresi kontrol altına almasını ve rahatlama hareketleri, solunum teknikleri, doğru nefes alınmasını tavsiye etmektedirler.

Eğer astım kontrol altına alınmazsa, sizde oluşacak stres; uyku problemlerine konsantrasyon eksiklikleri , huzursuzluğa, Depresif hallere ve iştahınızın asılmasına sebep olabilmektedir.

Bu gibi durumlarda astımın belirtilerinden değildir. Fakat astım sebebi ile yükselmiş stresin yapabileceği bazı problemler aşağıda görebilirsiniz.

Çocuklarda Alerjik Astımı Nasıl anlayabiliriz?

Çocuklarda astım hastalığı ve alerjik astım belirtileri aynı belirtilerle olmayabilirler. Ek olarak, bu belirtiler astım ataklarının etkilerinde değişiklikler gösterebilmektedir. Aşağıdaki bulunan alerjik astım belirtileri genellikle görülenleridir.

  • Sık sık yaşanan öksürükler
  • Geceleri vuku bulan sebepsiz öksürükler
  • Aksamları meydana gelen şiddetli öksürükler
  • Gülerken, oynama etkinliği esnasında veya ağlama sırasında vuku bulan öksürükler
  • Oyun esnasında enerjinizin azalması
  • Hızlı bir şekilde solunum yapma
  • Göğüs kısmında basınç hissiyatı veya göğüs ağrısı
  • Hırıltılı bir biçimde nefes alıp verme durumu
  • Nefes darlığının yaşanması
  • Boyun ve göğüs kısmında bulunan normal halde sert yapıda olması durumu
  • Yorgunluk ve halsiz olma durumu

Çocuklarda Alerjik Astım Teşhisi Nasıl Koyuluyor?
Bebeklerde yaşanan alerjik astımın tanısı: Bebek kendisinde yaşanan şikayetleri diyemediği için bebekte yaşanan şikayetlerin tespiti oldukça zordur .

Alerjik astım tespiti için hekiminizin bebekte veya çocuğun tıbbi geçmişini incelemeye alır ve geçmişinde solunum problemi olup olmadığını inceler. Bebeğin/çocuğun ailesinde alerji, egzama veya akciğer hastalığı var mı veya yok mu diye sorulabilir.

Çocukta vuku bulan öksürük, hırıltılı nefes alıp verme, göğüste baskı, nefes darlığı tarzında belirtileri hekiminize detaylı olarak belirtmelisiniz. Ön kontrol esnasında hekim çocuğun kalp ve ciğerlerini dinleyip ona göre karar verecektir.

Alerjik astım tanısının konabilmesi için göğüs röntgeni kullanılabilmektedir. Fakat akciğerlerin kapasitesini ölçüm yapmak için bazı deneyler uygulanabilir. Bu deneyler neticesinde astımın derecesi çok daha basit bir biçimde bulanabilecektir.

Astıma etki eden Alerjenlerin ne olduğunu net olarak tespitinin yapılabilmesi adına Alerjen deneyi uygulanabilir. Bu deneyler astım ataklarından korunma amaçlı kaçınmamız gereken Alerjenler hakkında daha detaylı bilgiler almamıza yardımcı olabilir.

Hekiminiz Alerjenlerin tanısı için alerji testinden başka, kan testleri ve astım ataklarına sebep olduğu bilinen Reflü gibi özel testlerde isteyebilmektedir.

Alerjik Astım Tedavisinin Uygulanması?
Astım atakları alerjenler sebebi ile görülebiliyorsa, ataklardan korunma amaçlı olarak Alerjenlerin tespit edilerek bu Alerjenlerden kaçınmak yapılacak en iyi ilk şey olacaktır.

Astım ataklarının seviyesine ve sıcaklığına göre hekiminiz astım ilaçları tavsiye edebilir.

Bronkodilatasyon yaparak etki yapan ve bronşları genişleterek oksijen solunumu arttıran  Bronkodilatör uygulanabilir. Ayriyeten hekiminiz üst solunum yollarına etki eden iltihaplanmaların önüne geçmek için iltihabı yok eden ilaç kullanılır.

Dünyada Alerjik Astım Neden Çocuklar da Artış Gösteriyor?

Türkiye’ de sağlık bakanlığının Bu konu ile alakalı yayınlanmış bir incelemesinde yok fakat Amerika Birleşik Devletlerin de yapılmış bir incelemede astım rahatsızlığının çocuk nüfusunun yüzde %9 unu etkilediği görülüyor ve astımın ön belirtileri çocuk 5 yaşına gelmeden görülmektedir.

Geçen yirmi senede özel olarak çocuklarda git gide artan oranlarda görülen alerjik astımın niçin bu kadar çoğaldığı mevzusunda muhakkak bir olgu maalesef yoktur.

Birtakım uzman hekimler bu konuyu, çocukların eski zamana göre daha fazla hava kirliliğine, sigara dumanının ve tozun etkisine maruz kalmaları sebep gösteriyorlar.

Başka uzmanlar, anaların aşırı korumacı olmasından dolayı yeterli şekilde hastalık yaşamamış çocuğun bağışıklık sisteminin iyice zayıfladığını ve alerjik astıma uygun ortam meydana geldiğini savunmaktadırlar.

Bu meseledeki bir başka uzman görüşü ise ana sütü içen bebek sayılarının iyice azalması yüzünden demektedirler. Ana sütünü tam olarak içmeyen bebeğin bağışıklık sistemini güçlü kılan antikorların da sayıları az olmaktadır.

Astım atakları sırasında ne yapılmalıdır?

Eğer çocuğunuz astım atakları belirtilerinden bir veya iki tanesini gösteriyor ise, çocuğun bronşları açan ve solunumu basitleştiren Bronkodilatörü veriniz.

Astım belirtilerinin kaybolması için 5 ila 15 dakika arasında bekleyiniz. Eğer ki belirtiler bu süre zarfında azalmaz ise ve çocuğunuz atak öncesinde yaptığı şeylere geri dönmekte zorlanıyor ise bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekebilir.

Astımın Tehlikeli Belirtileri Nelerdir?

Aşırı şekilde hırıltı yapan solunum ile beraber, sık öksürük, yürüme ve konuşma sırasında zorlanma, dudak ve tırnaklarda morarma yaşanması, zor bir şekilde solunum astım ataklarının çok tehlikeli belirtileri arasındadır.

Bronkodilatörü kullanmanıza rağmen bu belirtiler hafiflemiyor ise zaman kaybı yaşanmadan bir sağlık kurumuna gidiniz.

Yorum yapın