Apandisit Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Apandisit belirtileri içinde en fazla karşılaşılan belirti olarak karın kısmında oluşan ağrıları söyleyebiliriz. Ağrının oluştuğu kısım göbek deliğinin etrafından başlar ve karnımızın sağ altından iyice artmaya başlar. Karnımızın genelinde “mat” bir ağrı, karnımızın sağ altında ise çok keskin ve şiddetli sert ağrılar meydana gelebilir.

Ağrılara kusma eşlik eder, mide bulantısı, kabızlık, ateş veya gaz problemi, ishal ve sırt bölgesinde ağrı gibi başka belirtilerle devam edebilir. Fakat ağrıdan başka görülmüş bu belirtiler, tüm kişilerde vuku bulmayabilir.

Apandis patlaması yaşamınıza tehdit edebilen, kritik bir sağlık problemi olduğundan o bölgede oluşan ağrılara ciddi bir şekilde önem vermeniz gerekir. Ağrının arttığı, uzunca süren ağrılar için bir sağlık kurumuna yönelerek gereken kontrolleri uzman hekimlere yaptırmalısınız.

Apandisit Nedir?
Apandisit tam olarak adından da anlaşılacağı üzere apandis in iltihaplanmasına denir. Kalın bağırsağa bağlı bir tüp gibi ve takribi 10 cm boyu olan bu dokumuz iltihaplanmaya maruz kaldığında, kalın bağırsağın bu kısmı tıkanmalar yaşayabilir. Apandisin patlama sırasında iltihaplı sıvı formunda karın boşluğuna akması ve az bir süre sonunda gereken tedbirler yapılmaz ise karın zarının iltihaplanması meydana gelir. Karın zarının iltihaplanması üzerine müdahale yapılmaz ise yaşamınızı tehdit eder.

Apandisit Ne Tarafa olur Belirtileri Nelerdir?

İltihaplı Apandisit:

İltihaplı Apandisit
İltihaplı Apandisit

Apandisit Belirtileri Ne Şekilde Anlaşılabilir?
Apandisit belirtileri, ilk zamanlarda karşılaşabileceğiniz belirtiler gaz, fazla yemek yenmesi sonrasında oluşabilecek sancılar, böbrek veya karın kısmında bulunan başka organların ağrıları ile karıştırabilirsiniz. Bu yaşadığınız belirtiler apandisit sebebi ile meydana geldiği ve apandisitten olmadığı evinizde kolayca yapabileceğiniz deney ile anlamanız mümkündür.

Apandisit Ağrısı Olup Olmadığını Anlama?
Ağrılarınız fazlaca bel kısmında oluyorsa, göbek dileğinizin hizasında oluyor olması apandisite işarettir. Genele yayılmış ağrılar sabit ve devamlıdır. Fakat karnımızın sağ altından doğru ilerledikçe ağrımızın şiddeti artar ve bire bıçak saplanmış gibi sancılar meydana gelebilir. Sağ kısımdaki ağrılar genel olarak kalça kemiğinizin üst tarafına denk gelmektedir. Karnınıza hafif bir şekilde bastırın. Dokunmak bile özel olarak karnın sağ bölümünde sancıya sebebiyet veriyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Karın kısmına bastırmanız neticesinde bu kısımda anormal ve daha şiddetli veya şişlik hissediliyor ise (sancı ile birlikte) apandisit olması muhtemeldir. Apandisit sancısı yürümenizi dahi zorlaştırabilir. Ayağa kalktığınız da ve yürümeniz de ağrı oluyor ise bunun sebebi apandis iltihaplanmasından oluşabilir. İlave olarak fetüs pozisyonunda yatmak ağrılarınızı biraz olsun hafifletiyor ise ağrınız büyük olasılıkla apandisit yüzünden meydana geliyor olabilir.
Sebebi ne ise bu apandisit sancıları bir türlü geçmiyor ise ve git gide artıyor ise vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna ve bir uzman hekime görünmenizde her zaman fayda vardır.

Fetüs Pozisyonu:

Fetüs Pozisyonu

Başka Apandisit Belirtileri
Bu belirtilerin görülmesi halinde apandisit olduğunuzun belirtileri olarak kabul edilmektedir.

  • Midenizin bulanması
  • Sancılar başladıktan hemen sonrasında kusma oluşması
  • İştahınızdaki azalma
  • Gaz oluşumu ile buna eşlik eden ishal veya kabızlık
  • Karnınızın şişmesi durumu
  • Gaz çıkmasında yaşanılan zorlanmalar
  • Yüksek ateş
  • Rektun kısmında ağrılar
  • Ağrılı bir biçimde idrar yapılması

Apandisit Tanısı Nasıl Konur?
Apandisit belirtileri: safra kesesinde oluşan problemler, mesane veya idrar yolu enfeksiyonları, gastrit, bağırsak enfeksiyonu, Crohn hastalığı ve yumurtalık problemleri de müdahil olmakla birlikte başka hastalıkların belirtileri ile benzediği için teşhisi daima basit olmayabilir. Uzman hekimimiz tam da bir teşhis koymak adına aşağıdaki testleri ve müdahaleleri uygulayabilir.

  • Rektal kontrol
  • Kanınızda iltihap olup olmadığını anlamak adına kan testleri
  • Karın kısmını kontrol etmek içi CT tarama testi veya ultrason uygulanabilir
  • İdrar yolunda enfeksiyonu problemini test için idrar testi yaptıabilir.
  • İltihabı tespit etmek adına karın bölgesi kontrolü

Apandisit Patlaması Belirtileri
Patlamasını gösteren belirtiler karın bölgesinde ve göbeğimizin etrafında şişme olması, çokça tuvalete gitmek, ağrılı ve acı bir biçimde idrar çıkarmaktır. Eğer sizde bu şekilde belirtiler oluyor ise zaman kaybetmeden  bir hastaneye gitmemizdir.

Apandisit Belirtileri Kaç Gün Sürer?
Apandisit sancısı 1 ila 3 gün arasında değişen sürelerde devam eder ve sonrasında patlar.

Apandisit Tedavisi Hakkında
Apandisin operasyon ile alınması “apandisit operasyonu” çoğu uzman hekimin uyguladığı sıradan tedavi uygulamasıdır. Bazen apandisit operasyonu için apandisit şüphesi bile kafi görülür. Apandis iltihaplı ise ilk olarak iltihap akıtılır ve buna eşlik olarak bir hafta içerisinde apandisit operasyonu yapılabilir. Apandisit operasyonu rahatsızlığı olan kişiye “genel bir anestezi” yapılması neticesinde uygulanmaktadır. Cilt üzerinde yaklaşık 10 cm lik bir kısım açılarak apandisit çıkarılır. Apandis patlamış ise ve iltihap karnımızın içerisine yayılmış ise operasyon esnasında bu iltihaplar güzelce temizlenir. Genellikle apandisit ameliyatı geçiren hasta 12 saat sonrasında ayağa kalkıp yürüyebilir. Normal günlük işlere tekrar dönüşmesi 2 ila 3 haftayı bulabilmektedir. Apandisit operasyonu, uç kısmına vide kamera iliştirilmiş ince bir tüp olan Laparaskopla yapılabilirse yara izi çok küçük olur ve de operasyon sonrasında iyileşme süreciniz kısalır.

Operasyon Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Operasyona eşlik eden günlerde bazı durumların bir kaçı sizde var ise hemen hekiminize başvurmalısınız.

  • Operasyon bölgesinde artmış kızarıklar veya ağrılar
  • Operasyon kısmında olası akıntılar
  • Baş dönmesi durumu ve gözlerinizin kararması
  • İdrar veya kusmuğunuzda kan görülmesi
  • Karın bölgenizde meydana gelen ağrılar
  • Kontrolsüz kusma

Apandisitten Nasıl Korunulur?
Apandisit eğer olacaksa mutlaka olur. Apandisitten kesin bir korunma meselesinde şimdiye kadar belirlenmiş mutlak bir yöntem yoktur. Fakat araştırmalara göre “yüksek life sahip beslenilmesi yaygın olan devletlerde çok az sayıda apandisit hastası görülmektedir.

Lifli olan gıdaların apandisi hangi etki ile tam olarak bilinmiyor. Yediğimiz besinlerin lifleri dışkı yapmayı basitleştirmesi sebebi ile bağırsaklara binen yüklerin hafiflemesi ve apandisit riski bir az olsun düşer.

Yorum yapın