Psikolojik Hastalıklar Ve Belirtileri

Ahmet

Psikolojik Hastalıklar Ve Belirtileri: Kişilerin düşüncelerinde, ruh hallerinde ya da davranışlarında değişik nedenlerden ötürü oluşan sorunlar psikolojik hastalıklardır. Kişilerde daha önceden oluşmuş sorunlara, sakatlığa ya da ölüm gibi durumlara bağlı olarak oluşur. Ayrıca özgürlük kaybı veya giderek artan ağrı gibi durumlarda da oluşmaktadır.

Toplumda insanlardan en az yarısı ömürlerinde bir defa psikolojik hastalık geçirmiştir. Psikolojik hastalıkların tanımlanmasında psikologlar ve psikiyatristler, semptomlara ve belirtilere bakarak ortaya çıkan işlevsel bozukluklara göre teşhis koymaktalar. Ortaya çıkan işlevsel bozukluklardan kasıt ise günlük yapılan bazı rutin temel ihtiyaçların yapılmamasıdır. Örneğin, işe gitmemek, duş almamak gibi. Gözlenen belirtiler herkes tarafından fark edilebilen belirtiler olabilir. Bunlar hızlı nefes alıp verme ya da aşırı sinirlilik gibi belirtiler olabilir. Hasta tarafından hissedilen hisler ise semptomlardır.

Örneğin,  mutsuzluk gibi durumlardır. Tanı ve İstatistik Rehberine göre (DSM) 300’den fazla çeşitli psikolojik hastalık bulunmaktadır. Bu tanı rehberi her türlü psikolojik hastalığın tanısının konulmasında kullanılmaktadır. Teşhis konulması psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için önemlidir. Kısa süreli bir bunalım mı yoksa psikolojik bir rahatsızlık mı bunun ayrımının yapılması gerekmektedir.

Psikolojik Hastalıklar Nedir?
Sağlıklı bir psikolojinin ya da normalin ne olduğunu tanımlamak oldukça zordur. Psikolojik rahatsızlıklar, işlevsel bozukluğa, strese veya ölüme sebep olan davranışlar veya belirtiler olarak kısaca tanımlanabilir. Psikolojik hastalık bireylerin düşüncesinde strese, artan acıya ya da işlevsellikte bozukluklara bağlı olarak, bireylerin ruh halinde ya da davranışlarında meydana gelen bozukluklar olarak adlandırılabilir.

Psikolojik bozuklukların bireylerde gözlemlenmesini ya da öne sürülmesini 3 bölüme ayırabiliriz. Belirtiler, semptomlar ve işlevsel bozukluklar olarak. Belirtiler, dışardan diğer bireylerin de gözlemleyebildiği durumlardır. Hasta tarafından yaşanan ya da hissedilen durumlar ise semptomlardır. Umutsuzluk ya da mutsuzluk gibi durumlar. İşlevsel bozukluklar ise bireyin günlük yapması gereken işleri yapmaması durumudur. İşe gitmesi gerekirken gitmemek buna bir örnek olabilir. Psikolojik hastalık mı yoksa sadece kısa süreli bir depresyon mu bunun ayrımının yapılması gerekmektedir. Psikolojik hastalıkların; kronik depresyon, paranoya, yaygınlık, panik atak, anksiyete, sosyal fobi, tik bozuklukları, uykusuzluk gibi çeşitleri vardır.

Psikolojik Nefes Darlığı Belirtileri
Psikolojik nefes darlığı genellikle genç bireyler arasında daha sık görülmektedir. Halk arasında hava açlığı da denilir. Genellikle hastalar nefes darlığı problemi yaşarken rahat nefes alıp verdiklerinde düzeleceğinin düşünseler de bunu uygulayamazlar ve daha da panikleyerek daha da şiddetli hale getirirler. Psikolojik nefes darlığı sırasında bireylerde nefes alma ve verme sistemdi bir süre sonra işlevsiz hale gelir. Daha sonra sırt ve göğüs bölgesinde baskıya bağlı olarak ağrılar oluşur. Ağrıya bağlı olarak daha çok stres yapan bireyler böylece bir döngüye girer ve nefes darlığı çekerler.

Psikolojik nefes darlığı olan bireyler düzgünce nefes alamaz ve göğüslerinde baskı ya da ağrı hissederler. Ayrıca boğazlarında da düğümlenme hissedebilirler. Bu döngüde yaşayan hastalar daha da stres altına girer ve daha da endişeye kapılırlar. Psikolojik nefes darlığı anksiyete bozukluğu olan kişilerdeki en önemli belirtilerden biridir.  Genel olarak belirtileri; alınan havanın kişiye yetmediği düşüncesi, derin derin nefes alma ihtiyacı duyulması, yaşanılan endişelendirici, can sıkıcı sorunlar, ağız kuruluğu, hafif çarpıntı ve iç sıkıntısı olması şeklinde sıralanabilir.

Buna karşın psikolojik nefes darlığına çözüm olarak uygulanacak bazı yöntemler vardır. Bireylerin yaşadıkları durumun geçici olduğunu, panik yapmadan düşünmesi gerekir,  rahat bir yere oturup burundan nefes alınması ve nefes alınırken karnın şiştiğinin görülmesi gerekir, nefes tutarak daha sora yavaş yavaş nefes verilmelidir, bütün vücudun gevşemesi ve rahatladığının düşünülmesi gerekmektedir.

Psikolojisi Bozuk İnsan Belirtileri
Psikoloji insanın davranış ve zihin bozuklukları ile alakalıdır ve buna göre de psikolojisi bozuk insan belirtileri olarak anormal davranışlarda bulunan insan ya da davranışlarında değişim gösteren insan olarak tanımlanabilir. Psikolojik hastalığı olan ya da psikolojisi bozulan insan tepki vereceği zaman normal insandan daha fazla bir tepki verir ya da tepkisiz kalabilir. Normal olaylara büyük tepkiler verirken, kızması gereken durumlarda tepkisiz kalabilir. Ruh halinde ani değişmeler, kendine aşırı güven, dikkat dağınıklığı yaşaması, aşırı derecede riskli davranışlarda bulunmak, mutsuz ruh hali, fiziksel olarak gözle görülür değişiklik, ölümü düşünmek gibi belirtiler de psikolojisi bozuk insan belirtileri olabilmektedir. Psikolojik hastalığı olan insanlara karşı anlayışlı olunmalı ve onların hastalığını kabul etmeliyiz. Bunun yanında tedavisini doğru şekilde alması için yardım etmeliyiz.

Psikolojik Hastalıklar İçin Tedavi Yöntemleri
Psikolojik hastalıklar için psikiyatrik yardım bir tedavi yöntemidir. Öncelikle kişinin yardıma ihtiyacı olduğu durumları, belirtileri bilmek gerekmektedir. Eğer kişiler fiziki olmayan bir hastalık yaşıyor ise, inatla hasta olduğunu iddia ediyor ise, sık sık depresyonlar meydana geliyor ise, sinirlilik, mutsuzluk var ise, sürekli yorgunluk, sürekli tartışma durumu var ise, iştahsızlık ve uykusuzluk var ise bunlar kişinin psikiyatrik yardıma ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Bir psikiyatra başvurmak birçok insan için çözüm olabilmektedir. Bunun yanında ilaç tedavisi de birlikte yürütülebilir. Psikoterapi, grup terapisi, psikanaliz, hipnotizma gibi tedaviler uygulanabilir. Bunun yanında hastalar hastaneye de yatırılabilirler. Hastalar burada hastalıklarına göre bölümlere yerleştirilir. Bu gibi tedavi yöntemleri kullanılarak psikolojik hastalıkların tedavisi yapılabilir.

Yorum yapın