Psikoloji Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Psikoloji Bozukluğu Belirtileri: Kişisel ilişkileri yönetirken yaşanılan problemler, zihinle ilgili problemlere yol açmaktadır. Çevrenin psikolojisinin etkisi de kişilerin birbirlerine olan davranışlarını büyük ölçüde etkileyen faktörler olmaktadır. Yaklaşık olarak her dört kişiden bir kişi psikoloji bozukluğuna sahiptir ve günümüzde çok normal karşılanan bir durum olmaktadır.

Psikoloji bozukluğunun olup olmadığına karar vermek ise oldukça zor bir durumdur ve genellikle açıklanamayan birçok etmen psikoloji üzerinde ciddi etkilere neden olmaktadır.

Psikologlar genellikle psikoloji bozukluğunun sonucunda stres ve toplumda alışılmadık davranışlar sergilenmesine yol açtığından bahsetmektedirler. Ruh sağlığının bozulması basit bir psikolojik sendrom yaratabileceği gibi zihinde kalıcı izler bırakarak şizofren yada Bipolar gibi ileri dereceli hastalıklara da yol açabilmektedir. Şizofren dediğimiz hastalıkta olmayan sesleri duyduğunu söyleyen insanlarla karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla hastalığın ne derecede olduğu tedavi sürecinin psikoterapi mi yoksa ilaçlarla tedavi ile mi olacağını anlamak için oldukça önemlidir. Toplumda yanlış olarak bilinen bir diğer durum ise her psikolojik sorun da ilaç tedavisine başvurulmaya çalışılmasıdır. Halbuki özellikle erken yaşlarda meydana gelen psikoloji bozukluğunda herhangi bir ilaca gerek kalmadan tedavi mümkündür.

Psikolojinin normal yada normalden farklı olması ise hala tartışılmakta olan bir konudur çünkü yapılan araştırmalar henüz psikolojinin tam olarak nasıl olması gerektiğiyle ilgili kesin bir olguya ulaşamamıştır. Zamanın ilerlemesiyle birlikte toplumda oluşan yargı ve değer biçimleri de zaman içerisinde değişime uğramaktadır. Bu işe her dönemdeki psikoloji bozukluğunun farklı nedenlerden oluşmasına neden olmaktadır.

Psikoloji bozukluğu sosyal yöntemler kullanılarak ve belli bir diyalog çerçevesinde fark edilebilen bir durum olarak bilinmektedir. Ayrıca beyindeki ve vücuttaki kimyasal farklılaşmalar da psikolojiyi etkileyen etmenler olduğu için psikolojinin bozukluğunu anlamak oldukça uzun bir süreç gerektirmektedir.

Psikoloji Bozukluğu Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?
Genellikle belli kategorilerde testler yapılarak anlaşılabilen bir durum olarak bilinmektedir.

  • Kendi algıladıklarımız: Uzmanlar öncelikle duygu, düşünce ve davranışları inceleyerek ve tespitler yaparak kişiye göre normallik ya da anormallik olgu çerçevesi çizerler ve kişinin kendi ile ilgili olan mutsuz olduğu konular dinlenir. Sosyal faaliyetlerden ve geçmişten gelen alışkanlıklardan eskisi kadar haz duyamayan kişiler bulunmaktadır ve bu kişilerin tedavi süreci diğer kişilere göre daha kolay olmaktadır. Bu kişilerde yalnız kalma isteği, hiçbir şey yapmak istememek ve günlük olarak yapılan alışkanlıkların yerine getirilememesi sık olarak görülmektedir. Bu durumda depresyon hali dediğimiz bir surum ortaya çıkmaktadır. Bu durumdaki kişilerde genellikle kişi kendi kendini tedavi edebilen konuma geçmektedir.
  • Başkalarının algıladıkları: Kişinin kendi hissettiği yada gözlemlediği şeylerin yetersiz kaldığı yada doğru olmadığının anlaşılması durumunda çevresindeki kişilerin de hisleri, düşünceleri ve hareketleri tartışılmaktadır. Bu durumda tarafsız fakat kişinin etrafında olan insanların gözlemlerine ve düşüncelerine başvurulmaktadır. Kişi kendini genellikle depresyon gibi bir durumda görmemektedir ve normal insanlarla aynı psikolojiye sahip olduğunu düşünmektedir. Şizofren ya da bipolar durumunda , etrafındaki kişilerin gözlemleri oldukça önemli olmaktadır çünkü bu hastalıklar oldukça ciddi ve tedavi gerektiren hastalıklardır.
  • Kültürel ve Etnik Normlar: Kişinin yaşadığı ülkenin ve çevresinde olan sosyal çevrenin düşünceleri kişinin sahip olduğu yada olacağı karakteri şekillendirmektedir. Örneğin, şizofren hastalarının gördüğünü veyahut duyduğunu zannettiği sesler Müslüman ülkelerde başka adlarla ve hastalık olmayan bir durum olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla kişinin bulunduğu sosyal çevre kişinin psikolojisini oldukça etkilemektedir.
  • Belirtilerin hangi basamakta olduğu ve ne kadar sürdüğü de , hastanın tedavi sürecinde oldukça önemli olmaktadır. Uzun süren psikolojik sorunlar ruh sağlığı hastalıklarına kadar ilerleyebilmektedir ve bu durumda ilaç tedavisi de gerekli olabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri
Psikolojik sorunların birçok çeşidi bulunmaktadır ve bu çeşitlerin fazlalığı tedavi sürecinin de farklılık gösterebileceğini anlatmaktadır.

Depresyon , genellikle belli bir süreçten sonra atlatılabilen bir süreçtir ve herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Fakat depresyonun ilerlemesi ve hayatı ciddi  ölçüde aksatmaya başlaması durumunda ise psikologlar daha ciddi ve etkili önlemler almaktadırlar.

Bazı durumlarda kişi psikolojisinin bozuk olduğunun dahi farkında olmadan yaşayabilmektedir ; bunun nedeni ise sosyal çevrenin bu bozukluğu kapatmaya yönelik sergilediği davranışlardır.

Yukarıda anlatılanlardan da anlaşılacağı üzere kişinin psikolojisinin değişkenliğinin ne boyutta olduğu ve ruh sağlığının bir hastalığa neden olup olmadığı anlaşıldıktan sonra gerekli tedavi uygulanmaktadır.

Yorum yapın