Lupus Belirtileri

Ahmet

Lupus hastalığı eklemlerde, ciltte, böbreklerde, akciğer, kalp, damarlar, sinir sistemi gibi önemli noktaları etkiler. Sistematik lupus en yaygın türüdür. Genellikle 15 yaşında ki çocuklar ile 40 yaşında ki yetişkinler arasında görülür. Hastalığın belirtilerinde; burun ve yanak kısmında döküntü yaşanması, ciltte dökülmeler, ağız kenarlarında yaralar, kilo kaybetme, parmaklarda morluk ve doluk renk görülen belirtiler arasındadır. Eklem ağrıları, yüksek ateş ve deride döküntülerin oluşması diğer belirtiler arasındadır. Lupus hastalığı ilk zamanlarda anlaşılır ise tedavi süreci de kolay gerçekleşecektir. Bazı durumlarda iltihaplar kalp ve böbreklere sıçramış olabilir. Cildinizin herhangi bir yerinde bu tür döküntüler dahi yaşıyorsanız doktora başvurmak gerekir. Kalp ve böbrek yetmezliği sorununa bağlı hayati riskler oluşabilir. Kan tahlilleri yapılır ilk aşamada bu tahliller 2-3 gün arasında bir zaman alabilir.

Lupus Hastalığı Nedir?
Lupus hastalığında, bağışıklık sistemi bozuklukları rol oynar. Bozulan bağışıklık sistemi birçok hastalığı etkiler. Eklem ağrıları olarak ortaya çıkan bu hastalıkta şikayetler zamanlar artış göstermektedir. 15 ila 40 yaş arasında görülmesi sıktır. Yapılan incelemeler sonrasında Lupus hastalığına yakalanan kişilerin %80’i kadındır. Hastalığın kesin bir nedeni bulunamamıştır. Kullanılan bazı ilaçlar Lupusu tetiklemektedir. Bu ilaçların bir kısmı şu şekildedir; Klorpromazin, hidralazin, izoniyatik gibi. Lupus hastalığı öldürücü sonuçlar oluşturabilir. Kalpte ve böbrekte iltihaplanmaya neden olur ve tedavisi geç başlanır ise ölüm ile sonuçlanmaktadır. Hastalık tüm hastalıklar gibi kişilerin bünyesine göre değişiklik göstermektedir. Lupus hastalığı en büyük zararı böbreklere vermektedir.

Lupus Belirtileri

  • Lupus hastalığı bağışıklık sisteminde oluşan bir iltihaplanma ile oluşmaktadır. Hastalık kendini vücutta döküntüler halinde gösterir. Lupusun başlıca belirtileri;
  • Burun ve yanaklarda döküntüler
  • Cildin güneş gören kısımlarında, cilt döküntüleri
  • Ağız içinde ya da burunda yaralar
  • Eklemler de ağrı olması ya da şişlik oluşması
  • Yüksek ateş
  • Saçlarda dökülme ve saç diplerinde döküntüler
  • Nefes alı verirken göğüs ağrısı
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Böbrekte ve kalpte iltihaplanma
  • Yoğun baş ağrısı
  • Halüsinasyon görme şeklindedir.

Lupus Hastalığının Bitkisel Tedavisi
Lupus hastalığının bitkisel tedavisinde kurutulmuş kiraz sapı ve ısırgan tüketilebilir. Kiraz sapı ve ısırgan otu kaynatılmış bir su içerisine koyularak 5 dakika kadar kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Sabahları bu kür içilir. Akşamları ise karabaş otu önerilmektedir. Bu da aynı şekilde kaynatılmış bir su içerisinde demlenmeye bırakılır ve sonrasında bir bardak içilir.

Lupus Tedavisi
Lupus vücudun çeşitli noktalarını ve bölgelerini etki altına almaktadır. Lupus tedavisi için hastanın güneş ışığından uzak durması gerekir ya da güneş ışığına çıkarken korunması önemlidir. Hastalık kısa süreli bir ilaç tedavisi ile de çözüme ulaştırılabilir. Hastalığa dinlenme ve tuzlu beslenme de oldukça iyi gelir. Hastalık çok ileri bir evrede ise kortizon tedavisi de uygulanır. Hastalık düzenli olarak kontrol gerektirmektedir. Kendini tekrarlaya bilmektedir. Bir çeşit cilt hastalığı olduğu için cildiye uzmanına danışılmalıdır. Gerekli kan tetkikleri yapıldıktan sonra doktor tedavi için uygun tablo hazırlayacaktır. Hastalık her hasta için farklı etki yaratır. Hastalık derinin dökülmesine ve bölgesel ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Hastalık iltihaplanma sonucunda gerçekleştiği için de tedavi bu şekilde yönlenir. İltihaplanmaların giderilmesi için antibiyotik tedavisi önerilir. Kişi doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamalıdır. Her antibiyotik yarar sağlamaz. Döküntüler için doktor cilt nemlendirici ve onarıcı kremler verecektir. Cilt yenileyici krem sayesinde döküntülerde azalmalar yaşanacaktır. İlerlemiş tedavilerde hastalık böbreklere ve kalbe bulaşmış ise bunun için de farklı tedavi şekilleri oluşturulmalıdır. Böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliğine varabilen bir hastalık olduğu için bu hastalık sürekli denetlenmelidir. İlerlemiş hastalıklar için kortizon tedavisi önerilir. Kortizon tedavisi ciddi bir tedavidir. Vücudu yorabilir. Fakat bazen enfeksiyon kapmış ve iyileşmesi zor bazı iltihaplanmalara bu tedavi olumlu etki etmektedir. Lupus hastalığında tanı konulabilmesi için hastanın öncelikli olarak vücudu kontrol edilir. Lupus tanısı konulması için öncelikli olarak kan tahlili uygulanır. Zaman zaman idrar tahlili de istenebilir. Bu böbreklerin durumunu kontrol etmek içindir. Lupus hastalığının tanısını koyabilmek için diğer yöntemler ise; Laboratuvar testleri, görüntülü tarama testleri ve biyopsidir. Laboratuvar testlerinde kan sayımı yapılır, eritrosit sedimantasyon hızı ölçümü ve böbrek ve karaciğer ölçümleri yapılır.

Yorum yapın