Potasyum Fazlalığı Belirtileri

Ahmet

Potasyum Fazlalığı Belirtileri: Potasyum, vücutta önemli bir mineraldir. Su ve mineral dengesinin korunmasını sağlar. Kalp kaslarının ve sinir sisteminin doğru çalışması, besinlerin hücrelere taşınması gibi görevlerde de yardımcı olur. Vücutta bulunan fazla su oranının atılmasına, şeker ve tuz oranının dengelenmesini sağlar.

Bütün bunlara baktığımızda potasyum insan sağlığı için vücutta önemli rol oynamaktadır. Potasyum fazlalığının görülmesine sebep ise böbreklerde görülen bozukluklardır. Buna sebep olan etmenler ise, aşırı dozda ilaç kullanmak, tansiyon ilaçları, alkol tüketimi gibi sebeplerdir.

Potasyum fazlalığı, potasyum değeri yüksek besinler tüketilmesi ile daha da yükselmektedir. Ayrıca addison hastalığı, kronik ya da akut böbrek yetmezliği, insülin ve kortizon gibi ilaçlar da vücuttaki potasyum değerini yükseltir. Potasyum değerinin fazlalığı durumu tıpta hiperpotasemi ya da hiperkalemi diye bilinir. Potasyum fazlalığı durumunda diyet uygulanabilir ve de doktor kontrolü altında medikal tedavi desteği de alınabilir. Ayrıca bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlıktır.

Potasyum Fazlalığı Nedir?
Potasyum fazlalığı kandaki potasyum değerinin normal değerinin üstünde olması durumudur. Potasyum vücutta birçok işe yarar ve vücut önemli bir mineraldir. Kandaki potasyum değerinin değişmesi ufak değerler bile olsa hastalıklara yol açmaktadır. Böbrek yetmezliği, kalpte ritim bozukluğu, solunum problemleri gibi problemler potasyum fazlalığı ve potasyum eksikliği durumunda görülebilmektedir.

Potasyumu dışarıdan vücudumuza alabiliriz. Eğer potasyum değeri yüksek besinler ile beslenirsek potasyum fazlalığı görülme riski oluşabilmektedir. Bunun yanında yetişkin bireyler için günlük alınması gereken potasyum miktarı 4,7 mg’dır. Alkol tüketimi, aşırı dozda ilaç kullanımı ya da hormonların zarar görmesi gibi nedenler vücutta potasyum fazlalığına neden olabilir. Potasyum fazlalığının görülmeye devam etmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Potasyum fazlalığı olan kişiler özel besin diyetleri uygulamalıdır. Bunun yanında doktor tavsiyesi ila medikal olarak da destek alabilirler. Diyetlerine dikkat etmeli ve de kandaki potasyum miktarının fazlalığına dikkat etmelidirler.

Potasyum Değeri Kaç Olmalı
Potasyum fazlalığı da potasyum azlığı da vücut için tehlikelidir. Her iki durumda da hastalıklar ortaya çıkabilir. Kandaki potasyum miktarını dengede tutmak gerekir. Kanda ve vücuttaki sıvılarda görülen potasyum değişikliği sodyum ile gerçekleşmektedir. Potasyum değeri için test yapılmaktadır.

Yapılan bu testler de laboratuvara, testin yapıldığı cihaza göre farklılık gösterebilir. Koldan alınan kan ya da vücut sıvıları, spot idrar ya da 24 saat süresince toplanmış idrara testler yapılır. Yetişkin bireylerde normal değer, 3.5-5.2mmol/L aralığı olarak gözlemlenmiştir.

Bu testler potasyum fazlalığı ya da azlığı durumunun tespitinde, vücutta su ve elektrolitlerin dengede olup olmadığının kontrol edilmesinde, böbrek işlevlerine bakılmasında, potasyum düzeylerine bakılmasında, kalbin çalışmasının incelenmesinde, tansiyon yüksekliği sebebi ile tedavi olanlarda, diyaliz tedavisi alan hastalarda uygulanır. Ayrıca çeşitli hastalıkların tedavilerinin başarılı olup olmadığını anlamak amacı ile de potasyum testi yapılmaktadır.

Potasyum Fazlalığı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kandaki potasyumun yüksek olması çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Potasyum yüksekliği çeşitli şekillerde tedavi edilmektedir. Doktor kontrolünde potasyum değeri yüksek olan besinlerin diyetle bırakılması ve tıbbi destek alınması gerekir.

Potasyum içeren besinlerden ziyade daha az miktarda potasyum içeren besinlerden oluşan bir diyet ve Medikal destek alınarak potasyum fazlalığına karşı tedavi olunabilir. Yoğurt, çilek, portakal, patates, çilek, üzüm, mercimek, mantar, ıspanak, brokoli, muz, patlıcan gibi besinleri az tüketmek ya da tüketmemek potasyum fazlalığına karşı daha iyi olacaktır. Eğer potasyum fazlalığının artması engellenemezse hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde uygulanacak potasyum değeri düşük diyet ve ilaç yardımıyla bu hastalığın önüne geçilebilir.

Elma, yaban mersini, kiraz, kızılcık, ahududu, lahana, kuşkonmaz, salatalık, bezelye, yeşil biber, greyfurt, tavuk, yumurta, ton balığı, kaşar gibi potasyum değeri düşük besinler tüketmek daha doğru olacaktır. Potasyum oranı yüksek besinler tüketilecekse de eğer, 2 saat suda bekletip, bu sudan çıkartıp pişirip yemek daha yararlı olacaktır.

Potasyum Fazlalığı Kalp Yetmezliğine Yol Açar Mı?
Potasyum, vücudun düzgün şekilde çalışması için gereken çok önemli bir mineraldir ve fazlası da azı da zararlı olabilmektedir. Bu yüzden vücutta dengede olmalıdır. Sinir sistemi ve kas sistemi için çok önemli rol oynamaktadır. Potasyum yiyeceklerden alınır ve böbrekler ise dengede tutmak için fazlasını atarlar.

Kalp yetmezliğine sebep olmasa da potasyum yüksekliği bir çok bozukluğa sebep olabilmektedir. Kalp ritminin çok yavaş ya da çok hızlı olması, kusma, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı, halsizlik, kalpte çarpıntı, nefes alıp verirken güçlük çekme, karıncalanma hissi olması, el ve ayaklarda uyuşma gibi. Böbreklerin iyi çalışmaması durumunda fazla potasyumun vücuttan atılamaması ile kanda potasyum değeri yükselir. Potasyum değerinin ilk belirtileri kalp atış hızının çok yavaş ya da çok hızlı olmasıdır. Potasyum yüksekliği zamanında fark edilmezse ölüme kadar gidebilir. Bu yüzden fark edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.

Yorum yapın