Sırt Fıtığı Belirtileri

Ahmet

Sırt Fıtığı Belirtileri: Öncelikle omurgaların ve arasındaki disklerin işlevlerini açıklanmalıdır. Sırt bölgesinde bulunan omurgalar torakal omurgalar olarak bilinmektedir ve sıralı şekildedirler. Omurga ise omurga kemiklerinden oluşur; bu kemikler halka şeklinde olan ve iki kısmından oluşan kemikler olmaktadır.  Halkaları ise Lamina ve Pedikül adını verdiğimiz yapılar oluşturmaktadır. Bu kısımlar omurganın arka kısmında yer almaktadır. Yapı olarak omurga bir boruya benzetilebilir. Omurga vücutta oldukça önemli olan bir bölümdür ve bacaklarla da bağlantılı olmaktadır. Bu bağlantı ise sinirlerle sağlanmaktadır. Sırttaki omurgalarda bulunan bir diğer kısım ise kaburga kemiklerinin oluşturduğu kısımdır.

Disk dediğimiz yapılar ise omurga kemiklerinin aralarına dizilmiş olan yapılardır ve iki farklı  bölüm içerirler. Bu yapılar anulus fibrozus ve nükleus pulpozus olmaktadır. Anulus fibrozus lifli bir yapıdır ve nikleus pulpozus bu yapıyı destekleyecek nitelikte olan bir yapıdır.

Bu sistemin bozulması ise sırt fıtığı dediğimiz olayı ortaya çıkarmaktadır. Disk arasındaki sıvı zamanla kaybolup aynı zamanda dış kısımda yırtılma gibi durumların gözlenmesi halinde sırt fıtığı görülmektedir. Ayrıca yapılan dikkatsiz ve denesiz hareketler de bu yırtılmalara neden olabilecek nitelikte olmaktadır.

Sırt Fıtığı Belirtileri
Sırt fıtığı genellikle kendini şiddeti olan ağrılarla belli etmektedir. Aynı zamanda diğer belirtilerde aşağıda verilmiştir;

  • Sırtın orta kısmında meydana gelen ağrılar sırt fıtığının bir belirtisi olmaktadır. Bunun nedeni ise sinir köklerine basınç uygulanması olabilmektedir.
  • Göğüs duvarında ağrı ise görülen diğer bir belirti olmaktadır. BU ağrıda ise basınç uygulanan sinir göğüs bölgesinde yer almaktadır. Oldukça şiddetli bir ağrıdır.
  • Karıncalanma hissi ise genellikle bacaklarda hissedilebilmektedir.
  • Bacaklar ile omurilik arasında bir bağlantı ve vardır ve bacağa fazla miktarda uygulanan baskı sırt fıtığını tetikleyebilmektedir.
  • Kişide kendini halsiz ve yorgun hissetme gibi belirtilerde sıklıkla rastlanılmaktadır.
  • İleri seviyede olan sırt fıtıklarında yürümeyi engelleyen semptomlar da oluşabilmektedir.

Sırt Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her tedavi sürecinde olduğu gibi sırt ameliyatlarında da mutlaka belli başlı risk grupları bulunmaktadır. Bu riskleri en aza indirmek için ise mutlaka uzman bir doktora başvurmak ve önlem alarak operasyon yapmak gereklidir. Aynı zamanda ameliyat öncesinde hastanın diğer hastalıklarının olup olmadığı değerlendirilip , belirlenen tabloya göre hareket edilmelidir.

Sırt fıtığı ameliyatlarında temel istem  ise bacakla omurga arasında sinir iletişimini düzenlemek olmaktadır. Dolayısıyla sinir uçlarının yaptığı baskının etkisi azaltılmaya çalışılmalıdır. Lokal anestezi, genel anestezi ya da spinal anestezi ameliyat öncesi yapılan uygulamalar olmaktadır.

Ameliyatlarda %97 ye varan oranlarda başarı elde edilmektedir. Dolayısıyla kişileri korkması gereken bir durum bulunmamaktadır. Cerrahi operasyon sonrasında kısa bir dinlemenin ardından hastalar taburcu edilmekte; işlerine ise en fazla on gün içinde devam edebilmektedirler.

Risk oluşturabilecek durumlar ise kalp hastası ya da yaşlı olan kişiler olmaktadır. Bunun nedeni ise verilen ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Operasyon öncesi genellikle ilaçların alınımı bir süre durdurulur ve tedavi sonrasında devam ettirilir.

Diğer bir risk grubu ise diyabet hastaları olabilmektedir. Bunun nedeni ise bu hastaların enfeksiyona daha açık olmasıdır. Fakat bu hastaların neredeyse hepsi uzun sürede normal sağlığına kavuşa bilmektedirler.

Sırt Fıtığı Tedavisinde Son Teknoloji
Teknoloji geliştikçe tıpta da oldukça ileri dereceli gelişmeler yaşanmaktadır. Sırt tedavisinde günümüze kadar uygulanmış ve en yaygın olan tedavi şekli cerrahi operasyonla baskıyı azaltmak olmuştur. Fakat teknolojiyle birlikte mikro teknik adı verilen yöntem ile ameliyatların riskleri daha da azalmış ve başarı da oldukça artış göstermiştir. Kullanılan materyaller oldukça küçük  olup ameliyat bölgesi alanı da küçülmüştür. Bu teknikle tedavide ise daha hızlı olan bir iyileşme süreci olmaktadır. Bu tekniğin mutlaka uzman kişiler tarafından ,  oldukça titiz bir çalışma ile uygulanması şart olmaktadır.

 Sırt Fıtığı Nasıl Geçer?
Sırt fıtığında teşhis aşaması oldukça önemli olmaktadır. Tokaral MRG sırt fıtığını teşhis etmek için başvurulan bir yöntem olmaktadır. Sırt tedavisinde genel olarak en son aşamada cerrahi yönteme başvurulmaktadır. İlk aşamalarda olan sırt fıtığında ise genellikle hastalığın gidişatı izlenir ve düzelmenin görülmediği durumlarda ameliyat ve mikroteknik yöntemlerine başvurulabilinmektedir.

Sırt Fıtığı Egzersizleri Nasıl Olur?
Genel olarak iki türde egzersiz uygulanmaktadır. Bu egzersizler aşağıda verilmektedir. BU egzersizleri yapmadan önce mutlaka doktorlara danışılması gereklidir.

MCKenzie Egzersizleri
Öncelikle karnınızın altına bir yastık yada minder alın ve yüzüstü olacak şekilde uzanın. İlk olarak dirseklerin , daha sonra ise ellerin üstünde n yukarıya doğru kalkılmalıdır. Hareketin tekrar sayısı kişiden kişiye göre değişmektedir.

Dinamik Bel Sabitlemek için Egzersizler
Bu egzersizde sırt üstü uzanılmalıdır. Daha sonra ise bacaklar düz olacak şekilde yukarıya doğru kaldırılmalıdır. Kollar ise bu hareket esnasında arka kısma doğru esnetilmeye çalışılmalıdır. BU hareketten sonra ise belinizi yükseltmeye çalışmalısınız. En son hareket ise bu konumda yapılan yarım mekik hareketi olmalıdır.

Sırt Fıtığı Tedavisi
Sırt fıtığı tedavisinin  nasıl olacağı; belirtilerin seviyesine, hangi belirtiler olduğuna, yapılan araştırma ve testlere göre değişmektedir.  Hastalığın şiddeti az ise bu durumda genellikle izlem yapılmaktadır ve bunun yanı sıra ağrıların azalması için ağrı kesiciler de verilebilmektedir.

Hastalığın şiddeti fazla ise bu durumda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.

“Sırt Fıtığı Belirtileri” üzerine bir yorum

  1. Merhaba benim t5t6da minimal derecede posterior annuel kabarıklık mevcut bu az derecedeki demektir fıtık nasıl yanu

    Cevapla

Yorum yapın