Polip Belirtileri

Ahmet

Polip Nedir ?
Vücutta en sık olarak özellikle sindirim kanalında görülen tümöre benzeyen yapılara polip adı verilir. Polipler, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelebilirler. Genellikle vücuttan, boşluğa doğru uzanan yapılardır. Tümörlerde olduğu gibi polip çeşitlerinde de iyi huylu veya kötü huylu olarak iki ana türe sahiptirler. Genellikle uzun yıllar sonucunda meydana gelirler.

Polipler genellikle çok sık olarak karşılaşılan yapılardır. Özellikle 50 yaş üzerinde olan erişkin kişilerin yüzde 15-20’sinde görülmektedir. Poliplerin yüzde 70’i kanserin zeminini oluşturur. Yani vücudun herhangi bir yerinde kanser meydana gelmeden önce, polipler ortaya çıkar ve kanser gelişimi polipler üzerinden devam eder. Bu açıdan poliplerin iyi huylu ya da kötü huylu olmaksızın erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

Poliplerin belirtileri çok belirgin değildir. Bu yüzden çoğunlukla şans eseri olarak tespit edilirler. Fakat ailede belirli bir polip ve buna bağlı olarak kanser geçmişi varsa, düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Polipler, fark edilmesi zor olduğu için ancak detaylı tetkik ve taramaların sonucunda ortaya çıkarılmaktadır.

Polip Belirtileri
Poliplerin kendine has olarak belli başlı belirtileri maalesef mevcut değildir. Bu yüzden poliplerin tespiti için düzenli tıbbi kontrol şarttır. Kendine has belirtileri mevcut olmasa da, ilerleyen seviyelerdeki polipleri tahmin etmek biraz daha kolaydır. Bu belirtilerin başında şiddetli karın ağrısı, polipin büyümesine bağlı olarak mide bulantısı, dışkıda kan veya kaynağı belirsiz sıvılar görülmesi ve bazı mide problemleridir. Bu belirtiler ileri seviyede bir polip’e işaret etmektedir. Ama yine de detaylı teşhis ve tedavi yöntemi için tıbbi görüntüleme şarttır.

Polip Çeşitleri
Vücudun bir çok yerinde meydana gelen polip türleri mevcuttur. Bu poliplerin bu kadar sık oluşmasının bir çok sebebi vardır. Bunların başında genetik yatkınlık gelmektedir. Bu polip çeşitleri aşağıda verilmiştir:

  • Midede meydana gelen polip çeşitleri
  • Burunda meydana gelen polip çeşitleri
  • Kalın bağırsakta ve sindirim sisteminde oluşan polip türleri
  • Rahime oluşan polip çeşitleri

Polip Neden Olur ?
Vücudun bir çok yerinde görülebilen poliplerin bir çok nedeni mevcuttur. Bu nedenlerin başında genetik yatkınlık ve daha önce aile bireyleri arasında meydana gelen poliplerin oluşumlarıdır. Bütün bu sebeplerden ötürü oluşabilen polipler olduğu kadar, vücudun hassaslığına göre oluşan polipler de mevcuttur. Bu polip çeşitleri, vücutta oluştuğu yerin aşırı hassas olması ve belli başlı bazı maddelere karşı direnç geliştirmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Polipler, meydana geldikleri organların bir takım kötü huylu hücrelerle mücadelesi sırasında ortaya çıkarlar. Bu sebepten ötürü bir çok polip yapısında kanser ortaya çıkmaktadır. Yani polipler, kanser oluşumundan önceki evreyi temsil edebilmektedirler. Yapılan tıbbi araştırmalar sonucu, insan vücudunda oluşan poliplerin türlerinin yüzde 70’inde kanser başlangıcı görülmüştür.

Rahimde Polip Nedir ?
Rahimde polip oluşumu, bir çok araştırmaya rağmen sebebi ortaya çıkarılamamış bir polip türüdür. Yapılan araştırmalara göre, yüksek östrojen üretim hızının poliple bir ilişkisi saptanmıştır. Fakat hala neden ortaya çıktığı hakkında kesin bir kanıt yoktur.

Rahimde oluşan polipler genellikle iyi huylu olmaktadır. Ancak bazı durumlarda rahimde meydana gelen polipler, rahim ağzı kanserinin habercisi olabilmektedirler. Rahimdeki polipler genellikle kolay ve basit cerrahi yöntemlerle vücuttan alınmakta, kişi eski hayatına çok rahatlıkla devam edebilmektedir.

Rahimde oluşan polipler herhangi bir belirti ortaya koymazlar. Bu durumdan ötürü de tespit edilmeleri zordur. Şans eseri başka ameliyatlar vasıtasıyla ortaya çıkarılmaktadır. Ayrıca rahimde meydana gelen polip sonucu bazen kısırlık ya da adet döngüsünde bozukluk görülebilmektedir. Fakat bu tıbbi durumların bir çok sebebi olduğu için, doğrudan polip’e işaret belirtmemektedir.

Mide Polip Nedir ?
Midede görülen polipler, genellikle zararsızdırlar. Bunlar dokulardaki yabancı yapılı hücrelerin birikmesi sonucu, vücudun verdiği bir tepki olarak midede oluşurlar. Çoğunlukla zararsız olsalar da bazı ilerleyen durumlarda kanser sebebi olabilmektedirler. Bu tarz durumlarda basit operasyonlarla mideden alınmaktadırlar. Midedeki polip oluşumları genellikle herhangi bir belirti vermemektedir.

Burun Polip Nedir ?
Halk arasında “burun eti” olarak bilinen burun polipleri, polip çeşitleri arasında en sık rastlanılan türdür. Bunun sebebi ise burnun aşırı derecede hassas olması ve buna karşılık olarak çok çabuk tepki göstermesidir.

Burunda polip oluşumu zamanla meydana gelir ve belirtileri çok nettir. Burun tıkanıklığı, sürekli burun akıntısı ve nefes almakta güçlük çekmek gibi kronik belirtileri mevcuttur. Burundaki polipler ortaya çıktığı anda alınmalıdırlar. Aksi takdirde daha büyük tıbbi durumlara neden olabilmektedirler.

Polip Tehlikeli Midir ?
Polip, vücudun direncine bağlı olarak ürettiği, uzun vadede meydana gelen doku bozukluklarıdır. Bu açıdan bakıldığında herhangi bir sıkıntıya sebep olmasalar da bazı poliplerin kansere yol açtığı bilinmektedir. Bu yüzden vücutta polip taraması yaptırmak, bir takım kanser çeşitlerinin erken teşhisi açısından önemli olabilmektedir.

Polip Tedavisi
Poliplerin tedavisi genellikle basit cerrahi yöntemlere dayanmaktadır. Bu yöntemlere ek olarak, polip eğer daha başlangıç düzeyinde ise, hasta bir takım antibiyotikler vasıtası ile polip’e karşı tedavi edilebilmektedir.

Bu cerrahi yöntemlerin başında poliplerin kesilerek vücuttan alınması gelir. Polip vücudun neresindeyse tespit edilir, vücut içerisinde bir takım medikal aletler ile giriş yapılarak polip başarılı bir şekilde vücuttan alınmaktadır.

Yorum yapın