Fmf Belirtileri

Ahmet

Fmf Nedir ?
Fmf, halk arasında “ailesel akdeniz ateşi” olarak da bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık, aile içinde daha önceden hikayesi mevcut olan ve genetiksel anlamda mutasyona uğramış bir genin mevcudiyeti ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın en belirgin özelliği, belirli bölgelerde yaşayan insanlar üzerinde çok sık olarak karşılaşılmasıdır. Bu bölgelerin başında anadolu ve akdeniz bölgeleri yer almaktadır. FMF olarak bilinmesinin nedeni ise, ingilizcedeki “Familial Mediterranean Fever” kelimelerinin baş harfleridir. FMF ingilizce, ailesel akdeniz ateşi anlamına gelmektedir.

İsrail, İspanya, Suriye, İtalya yada Yunanistan gibi ülkelerde çok sık olarak rastlanan bu hastalığın en büyük belirtisi aşırı şiddette karın ağrısıdır. Bu karın ağrısı öyle bir karın ağrısı olarak ortaya çıkmaktadır ki, başladığı zaman hasta hareket edemez, karnına dokunamaz ve adeta konuşamaz duruma gelir. Bu yüzden çoğunlukla da pankreas yada apandist ile karıştırılmaktadır. Bu hastalıktan hastaneye başvuran insanların, kimi bölgelerde apandist hastası zannedilip ameliyat edildiği de görülmüştür.

Fmf Belirtileri
Fmf’nin bilinen en belirgin belirtileri, karında meydana gelen ve dinmeyen ağrıdır. Bu duruma ek olarak bilinen belirtiler şunlardır:

  • Ani başlayan havale derecesinde ateş
  • Şişkin ve gerilmiş bir halde bulunan testis torbası
  • Kaslarda meydana gelen kramplar
  • Kabızlık veya ishal görülmesi
  • Bileklerde şişkinlik ve bu şişkinliklere bağlı olarak meydana gelen ağrılar
  • Dizlerde oluşan kızarıklıklar
  • Şiddetli kas ağrıları

Bu hastalık belirtilerinden bir veya birkaçından şüphelenen hastaların, vakit kaybetmeden hastaneye gitmesi ve tedavi altına alınması gerekmektedir.

Fmf Testi Nasıl Yapılır ?
Fmf testi olarak bilinen test yöntemi özel bir yöntem içermez. Aksine her hastalığın testinde olduğu gibi, kişinin verdiği kandan yola çıkılarak yapılır. Genellikle kanda yer alan Ekon 10 adı verilen bir gen üzerinde araştırma yapılır. Eğer bu gen kanda mevcut ise belirli bir mutasyon sonucu dolaylı olarak Fmf’den bahsedilebilmektedir.

Fmf Hastalığına Hangi Bölüm Bakar ?
Fmf hastalığına, genetik hastalıkların araştırılmasıyla ve tedavisiyle ilgilenen romatoloji bölümü bakmaktadır. Fmf hastalığından müzdarip kişilerin, tedavi ve teşhis için gitmesi gerektiği bölüm romatoloji’dir.

Fmf Hastalığının Komplikasyonları
Komplikasyon, hastalığın seyir değiştirip başka durumlara yol açması vakasıdır. Fmf hastalığı eğer zamanında tedavi edilmezse, her ortaya çıktığı kişide amiloidoz denilen bir duruma neden olabilmektedir. Bu durum, amiloid A proteini olarak bilinen bir protein çeşidinin dokularda ve organlarda birikmesi sonucu görülmektedir. En çok da böbreklerde karşılaşılan bu durum, böbreklerdeki proteinlerin atımına neden olur. Daha sonra ellerde ve ayaklarda şişme meydana gelmesine sebep olan amiloidoz, böbrek kaybına yada böbrek hasarına yol açabilmektedir.

Fmf hastalığında meydana gelen bir başka komplikasyon da, kalça kemiğinin tutulmasıdır. Kalça kemiği tutulduğu takdirde sakatlık kaçınılmaz olmaktadır. Bu yüzden fmf’nin tedavisinin ve teşhisinin geciktirilmemesi gerekmektedir.

Fmf Atağı Nedir ?
Fmf atağı olarak bilinen durum, hastalığın ilk ortaya çıktığı 4 gündür. 4 gün içerisinde kişi, aşırı şiddetli bir karın ağrısı ile birlikte ateş durumu yaşamaktadır. Bu duruma fmf atağı denmektedir.

Fmf atağı, hastalığın kendisinden daha meşhur bir durumdur. Bunun sebebi ise atak geçiren hastanın gözünün başka bir şeyi görmemesinden kaynaklanmaktadır. Kişi yaşadığı acı ve ağrı yüzünden bilinç kaybı bile yaşayabilmektedir. Fakat bu durumun önüne geçilmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gayette mümkündür. Kolşisin adı verilen ilaç sayesinde düzenli ataklar ortadan kaldırılmaktadır.

Fmf Hastalığı Nasıl Geçer ?
Fmf hastalığı ancak ve ancak bilinen ilaç tedavileri vasıtasıyla geçmektedir. Bu ilaç tedavisi kolşisin adı verilen bir ilaç vasıtasıyla yapılmaktadır. Kişi bu ilacı düzenli olarak kullanadığı takdirde, hastalığın tüm semptomları ortadan kalkmakta, hastalık herhangi bir komplikasyona neden olmadan hastadan geçmektedir.

Fmf Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Fmf hastalığı, dünya çapında toplam 150.000 kişide görülen bir durumdur. Bu da hastalığı bilinmeyen ve az rastlanır yapmaktadır. Bunlara rağmen hastalık, tıbbi ilaç kullanılarak ortadan kaldırılabilmektedir. Bu yüzden herhangi bir bitkisel yöntem kullanılmasına gerek duyulmamaktadır.

Fmf Tedavisi
Fmf tedavisi yalnız ilaç vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu ilaç da kolşisin olarak bilinen bir ilaçdır. 1500 mg olan bu ilaç, 3’e bölünüp her gün 3 kere alınmaktadır. Gün aşırı alınmalı ve gebelikte de alınmaya devam edilmelidir. Hastalığın gün içerisinde alınmasının unutulması ile fmf atağı görülebilmektedir. Bu açıdan ilacın alınmasının unutulmasının önüne geçilmelidir.

Bilinen ilaç tedavisi ile birlikte her hastalıkta olduğu gibi, fmf tedavisinde de beslenme tarzında değişiklik ve düzenli beslenme mevcuttur. Bu beslenme tarzındaki değişiklikler; yağsız yemekler tercih edilmesi, yemeklerin az tuzlu olarak tüketilmesi, asitli ve şekerli gıdaların tercih edilmemesi, alkol ve sigara tüketiminin sınırlandırılmasıdır. Bu değişiklerin yapılması, fmf atağının önüne geçilmesi açısından elzemdir.

Fmf, aşırı kilolu olan hastalarda genellikle amiloidoz’a neden olmaktadır. Bu yüzden fmf hastalığı tespit edilen kilolu hastaların, kilo kontrollerinde bulunmaları gerekmektedir. Bu durumun zamanla kontrol alınması yalnızca düzenli egzersiz veya fitness ile mümkündür. Bu yüzden fmf hastalarına çoğu doktor tarafından düzenli spor önerilmektedir.

Yorum yapın