Polen Alerjisi Belirtileri

Ahmet

Polen Alerjisi Nedir ?
Polen alerjisi, baharın gelişiyle artan polenlerle ortaya çıkan alerji türüdür. Polen, bitkilerin döllenmesini sağlayan toz zerrecikleri olarak bilinir ve gözle görülemezler. En çok sıcak ve rüzgarlı havalarda hissedile bilirler. Alerjen durumları ise günümüzde bir çok kişinin bahar aylarında sıkıntılar çekmesine sebep olmaktadır.

Polenler bahar aylarında her tarafa şiddetli olarak yayılmaktadırlar. Bu yüzden polene alerjisi olan kişilerin polenden kaçma gibi bir durumları söz konusu olmamaktadır. Polene karşı hassas ve alerjisi olan hastalar, detaylı tetkilerini tam teşekküllü hastanelerde yaptırmalı, bu duruma karşı önlem olarak ne yapılmalı bunun cevabını aramalıdır.

Polen alerjisi çoğu durumda kuru öksürük, burun akıntısı, sürekli hapşırma, göz yaşarması ve cildin bazı kısımlarında kızarıklık olarak görülebilmektedir. Bu durumlar çok ciddi ve şiddetli kliniksel vakıalara yol açmasalar da yaşam kalitesini gözle görülür şekilde düşürmektedir.

Polen Alerjisi Belirtileri
Polen alerjisinin belirtileri çoğu zaman açık ve net değildir. Bunun sebebi ise polen alerjisinin kalıcı bir durum olmamasıdır. Yani kişinin polene karşı alerjisi mevcutsa ve bulunduğu ortamda polen miktarı az ise herhangi bir belirti sergilememektedir. Buna ek olarak, kişi bulunduğu ortamı değiştirip daha fazla polenin olduğu bir yerde bulunduğu takdirde ise, polene karşı alerjen davranışlar sergileyecektir.

Polen alerjisinden tam emin olmak için, bir takım tıbbi testler yaptırılması gerekmektedir. Bu testler sonucunda kişinin polene karşı alerjisinin olup olmadığı ortaya çıkarılmaktadır. Bununla beraber, polen alerjisinden emin olmak için bir takım belirtiler mevcuttur. Bilinen polen alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Yorgunluk hissi
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde yaşarma
  • Cildin bazı bölgelerinde kızarıklıklar
  • Sık sık hapşırma
  • Geçmeyen burun tıkanıklığı

Polen Alerjisi Nasıl Anlaşılır ?
Polen alerjisi, kendi belirtilerinden anlaşılacağı gibi bir takım tıbbi testler sonucunda da ortaya çıkarılmaktadır. Bunların başında kan testi gelmektedir. Kan testi yapılmasının sebebi ise, polenin solunum yoluyla vücuda girmesi ve vücutta birikime sebep olmasıdır. Bu mevcut birikim de ancak kan testleriyle tespit edilebilmektedir.

Aynı şekilde kan testlerinden anlaşılacağı gibi, cilt testleri vasıtasıyla da polen alerjisi ortaya çıkarılmaktadır. Bunun sonucunda kişinin hangi polene karşı alerjisi olduğu belirlenmektedir.

Polen Alerjisi Hangi Aylarda olur ?
Polenler yılın her ayında havada mevcuttur. Fakat asıl polen oranı şubat ayından başlayarak ağustos ayının sonuna kadar olan dönemde, maksimum miktarına ulaşmaktadır. Bunun sebebi hem bahar ayları döneminin aşırı oranda polen üretmesi, hem de yılın bu dönemindeki sıcaklık ortalamalarının diğer aylara göre daha yüksek olmasıdır. Herkesin bildiği gibi yüksek sıcaklık ve kuru hava, polenlerin ortaya çıkıp yayılmasında çok büyük rol oynamaktadır.

Şubat – ağustos dönemi arasında maksimum düzeyine ulaşan polenlerde, polene alerjisi olan kişilerin korunması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında bir takım önlemler gelmektedir. Bunlar; yılın bu dönemlerinde açık havada spor yapılmaması, kıyafetlerin açık havada kurutulmaması, dağlık arazilerden ve çiçeklerin çok olduğu yerlerden uzak durulması, her gün sık sık duş alınması ve sabah erken saatlerde dışarı çıkılmaması gerekir.

Polen Alerjisine Ne İyi Gelir ?
Polen alerjisine iyi gelen şeylerin başında bir takım bitkiler yer almaktadır. Bunlara ek olarak, alınacak bazı önlemler de polen alerjisini önleyerek, hastalığa iyi gelecektir. Polen alerjisinin belirtilerini azaltmak için sigaradan uzak durmak, kapalı alanda deodorant ve parfüm sıkmamak, göz damlası kullanmak, burun spreyi kullanmak, bol miktarda su ve sıvı tüketmek, bol miktarda C vitamini tüketmek gibi önlemler, polen alerjisi sonucu ortaya çıkmış belirtileri azaltacak önlemlerdir

Tüm bunların yanında bir takım bitki ve bitkisel ürünlerin kullanımı, polen alerjisine doğrudan iyi gelmektedir. Bunların başında; elma sirkesi karışımı gelmektedir. 300 ml suyun içerisine eklenecek bir çorba kaşığı elma sirkesinin içilmesi, polen alerjisi durumlarına son derece faydalıdır. Elma sirkesi içerdiği sağlıklı asit ile polenlere karşı mücadelede vücuda yardım etmektedir. Bir diğer bitkisel mucize de organik baldır. Polene karşı alerjisi olan kişiler, şubat – ağustos ayları arasında her gün 2 tatlı kaşığı organik bal yemelidirler. Organik bal, içerisindeki anti oksidanlar sayesinde polene karşı vücudun direncini arttırmaktadır.

Polen Alerjisi Bitkisel Tedavisi
Polen alerjisinde kullanılan bitkiler, genellikle polen alerjisinin belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Her ne kadar polen alerjisinin belirtileri ağır olmasa da, yaşam kalitesinde gözle görülür bir düşüşe sebep olmaktadır.

Bu bitkisel tedavi kürü olarak da bilinen yöntem şu şekildedir; kaynamakta olan 250 ml suyun içerisine 2 avuç üzerlik tohumu atılır. Bu üzerlik tohumu kürü kaynadıktan sonra, sıcak bir halde buruna yavaş yavaş nefes yoluyla uygulanır. Günde en az 2 kere devam eden bu işlem sonucunda, kuru öksürük, burun akıntısı, göz yaşarması ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler tamamıyla ortadan kalkar.

Polen Alerjisi Tedavisi
Polen alerjisinin tıbbi olarak teşhis edildikten sonra bir takım tedavi uygulamaları mevcuttur. Bu tedavi uygulamalarının temel mantığı, polene alerjisi olan hastada meydana gelen belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu yüzden bu tedaviler; bir takım aşı çeşitlerinden, ağrı kesicilerden, burun spreylerinde ve boğaz spreylerinden oluşur.

Yorum yapın