Polikistik Over (PKO) Belirtileri

Ahmet

Polikistik Over Sendromu (PKO) Nedir ?
Yumurtalıkta oluşan bir çok kist yüzünden oluşan polikistik over sendromu, doğum çağına gelmiş her 10 kadının 1’inde mutlaka görülmektedir. Bu açıdan yaygın ve bir o kadar da can sıkan bir hastalıktır. Çünkü polikistik over’dan müzdarip olan kadınlarda hormonal denge bozulup, dezenformasyona uğramaktadır. Bunların başında aşırı kilo alımı ya da kilo kaybı, yüksek tansiyon, hamileliğin mümkün olmaması ve bozulan yumurtlama yeteneği gelmektedir. Polikistik over, hipofiz bezinin aşırı çalışması sonucu vücuttaki hormonal düzenin baskılanması ile meydana gelmektedir.

Polikistik over sendromu, tedavi edilmediği bazı durumlarda çok ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Polikistik over tedavi edilmediği takdirde, karaciğere ve hormonlara olan zararı sebebiyle diyabete ve kan dolaşımını etkilediği için de kalp rahatsızlıklarına neden olur. Her kadında oluşabilecek bir formda olan bu hastalığın neden ortaya çıktığına dair yeterli kanıt elde edilememiştir.

Polikistik over sendromundan müzdarip olan kadınlarda görülen bir başka durum ise, hamileliğin riske girmesidir. Polikistik over, bilindiği üzere yumurtalıkta bulunan birden çok kisti içermektedir. Bu kistler de kadında doğuştan var olan regl dönemine, yumurtlama dönemine ve yumurtlama yeteneğine doğrudan negatif etki etmektedir.

Polikistik over’ın tedavi yöntemleri olarak, doğum kontrol hapları kullanmak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol kullanımını sınırlandırmak gibi her hastalıkta görülen rutin uygulamalar vardır.

Polikistik Over Sendromu (PKO) Belirtileri ?
Polikistik over sendromunun kendine has belli başlı belirtileri mevcuttur. Fakat bu belirtiler ilk başta hafif ve seyrek bir şekilde kadında ortaya çıkmaktadırlar. Bu da hastalığın ciddiye alınmamasına ve teşhisinin aksattırılmasına sebep olmaktadır. Fakat polikistik over sendromu, ciddiye alınması gereken ve hemen tedavi altına altına alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Belirtiler polikistik over sendromunun her cinsi için geçerlidir. Polikistik over sendromu geçirmiş tüm kadınlarda da aynı ortak semptomlar görülmüştür. Bu bakımdan teşhisi ve tanısı kolay bir hastalıktır. Bu belirtiler:

  • Vücutta aşırı oranda tüylenme ve kıllanma görülmesi. Bu kıllanmalar genellikle her zamankinden farklı kısımlarda ve farklı formlarda görülürler. Alın kısmında, göbekte, göğüs kısmında veya omuzda görülebilmektedirler. Bu kılların formları saç şeklindedir ve normal kıl görünümünden uzaktır. Bu yüzden, bu durum da PKO’ın başlı başına bir belirtisi olabilmektedir.
  • Saç dökülmesi ve saç köklerinin gittikçe zayıflaması.
  • Polikistik over sendromunun en belirgin semptomu olarak, adet döneminin aşırı düzensiz olması hatta çoğu zaman adet döneminin olmaması. Bu tür durumlarla sık sık karşılaşan kadınların uzman doktora danışması gerekmektedir. Uzman doktor, yapacağı ultrason görüntülemesinde PKO’ın olup olmadığını ortaya net bir şekilde koyacaktır.
  • Aşırı oranda kilo alımı veya kilo kaybı.
  • Yüksek tansiyon.
  • Yağlı vücut ve aşırı derecede akne oluşması.
  • Çoğu kadında PKO ile birlikte görülen bir belirti olarak da, doğurganlığın durması ve hamileliğin oluşmamasıdır.

Polikistik Over Sendromu Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Halka arasında PKO’nun bitkisel tedavi yöntemi arasında gelen suyu kürü uygulaması mevcuttur. Bu bitkisel yöntem sıklıkla uygulanmakta olup, çoğu kişi tarafından da başarısı onaylanmış bir yöntemdir. Fakat bu yöntemi kullanmadan önce, bunun bir bitkisel tedavi yöntemi olduğu unutulmamalı ve bir uzman doktora danışılmalıdır. Soğan kürünün elde edilmesi ve uygulanması son derecede basittir. 1 tane normal kahverengi soğan alınıp, kabukları soyulur. Kabukları soyulan soğan 4 parçaya ayrılarak, kaynamakta olan 300 ml suyun içine atılır. Bu soğan kürü, 5 dakika kaynadıktan sonra alınır ve sıcakken tüketilmelidir.

Polikistik Over Sendromu Hamileliğe Engel mi ?
Polikistik over’ın, kadınların yumurtalıklarındaki kistten ötürü meydana gelen bir hastalık olduğunu daha önce vurgulamıştık. Bu sebepten ötürü, PKO’dan müzdarip olan kadınların regl süreleri ve dönemleri tamamen değişmektedir. Hatta çoğu PKO hastası kadın regl olamamaktadır. Bu durumlar da doğrudan hamileliğe ve gebeliğe engel teşkil etmektedir.

PKO hastası olan kadınlarda gebelik bazen nadir de olsa görülmektedir. Fakat bu gebeliklerin yüzde 95 gibi bir oranı maalesef düşük ile sonuçlanmaktadır. Bu yüzden PKO’dan müzdarip olan kadınların, hamile kalmadan önce muhakkak PKO’dan kurtulmaları gerekmektedir. Aksi halde hamilelik çok da sağlıklı bir sonuç vermeyecektir.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Geçer ?
PKO’nun tedavisi, hayat boyu devam eden ve hayat tarzının bu hastalığa göre düzenlenmesi ile ilgilidir. Aksi halde PKO’nun geçmesi için modern tıp hala çaresizdir. Bu yüzden PKO’nun tedavi yöntemleri, çoğunlukla hastalığı geçirmeye yönelik değil, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya ya da hafifletmeye yönelik tedaviler içermektedir.

Polikistik Over Sendromunun Tedavisi
Daha öncede belirtildiği gibi, PKO’nun tespit edilmiş tıbbi bir tedavisi yoktur. Bu durumun asıl sebeplerinden birisi de, PKO’nun neden ve neye bağlı olarak ortaya çıktığının bilinmemesidir. Buna bağlı olarak kullanılan tedavi yöntemleri, PKO’nun sebep olduğu belirtileri ortaya kaldırmaya ve hafifletmeye yöneliktir. Bu tedavi uygulumalarının başında doğum kontrol hapı kullanımı gelmektedir. Çünkü doğum kontrol hapı kullanmak adet döngüsünün bir düzene oturtulmasını sağlamaktadır. Tedavi yöntemlerine ek olarak, hayat tarzının ve beslenme şekillerinin PKO’ya göre uyarlanması, düzenli bir şekilde spor yapılması, hastalığın belirtilerinin hafifletilmesi açısından elzem bir durumdur.

Yorum yapın