Halsizlik Belirtileri

Ahmet

Değişik sebeplerden dolayı hayatımızda halsizlik sorunu oluşabilir. Bazı durumlarda halsizlik kronikleşerek bireylerde daha ciddi problemlere yol açabilirler. Bu gibi durumlarda halsizlik şikayeti yaşayanlar doktora başvurmalıdırlar.

Halsizlik nedir? (genel giriş)
Halsizlik ya da yorgunluk eğer geçici bir durumsa bunun nedeni ve çözümü kolayca bulunabilmektedir. Her insan dönem dönem halsizlik ya da yorgunluk problemi yaşamaktadır. Fakat bazı durumlarda halsizlik durumu uzun sürmekte ve bireylere daha büyük sıkıntılar yaşatabilmektedir. Bu gibi kronikleşen halsizkik durumda, halsizlik durumu belirli bir süre içinde yavaşça ilerler ve bireyin enerjisini ve bunun yanında da psikolojisini de olumsuz etkiler. Aynı zamanda zihinsel aktivitelerini de olumsuz şekilde etkilemektedir.

Halsizlik belirtileri
Şişkinlik, ,ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, uzun süren kronik yorgunluklar, motivasyon eksikliği, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü çekmek, halüsinasyon görmek, baş ağrısı, kararsızlık, sinirlilik, iştahsızlık, hafıza bozuklukları, uyku hali, reflekslerin yavaşlaması, bulanık görmek gibi belirtiler halsizliğin kişiler üzerindeki belirtileridir.

Halsizlik nasıl geçer?
Kahvaltı yapmak halsizliğe iyi gelen yöntemlerden biridir. Kahvaltı ile enerji kazanılır. Bunun yanında da kahvaltısız güne başlamak insanı yorgun hissetmeye iter. Sabahları spor yapmak bir başka iyi gelebilecek yöntemdir. Sabahları yapılan sporla beyne kan gitmesi sağlanır ayrıca kan dolaşımı hızlanır. Bu da halsizliğin hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Bol bol su tüketmek de çok önemlidir. Tüketilen su ile vücut enerji elde edecektir ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Günlük 2 litreye yakın su tüketmek faydalı ve yardımcı olacaktır.

Halsizlik ve yorgunluk için vitamin önerileri
E vitamini tavsiye edilen vitaminlerden biridir. Zihinsel yorgunluğu azaltmak için E vitamini yardımcı olacaktır. E vitamini beyne oksijenin daha çok gitmesini sağlayacaktır. E vitamini fındık, zeytin ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Bir diğer vitamin ise C vitaminidir. C vitamini kış döneminde hastalıkları önler ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak halsizliğe de iyi gelir. Yaz aylarında da halsizliğe karşı kullanılabilir. Ananas, limon, portakal, kivi gibi meyvelerde bulnur. Bunun dışında kuş burnunda da C vitamini vardır. Bir diğer vitamin ise D vitaminidir. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Hızlanan metabolizma ile kalsiyum ve fosforun vücuda alımını kolaylaştırır. Balık, süt, peynir, yumurta gibi yiyeceklerden D vitamini sağlanabilir. Bir diğer vitamn B12 vitaminidir. Kronik halsizliğin gelişmesinin sebeplerinden biri B12 vitamininin eksiliğidir. B12 vitamini halsizlik tedavisi için çok önemlidir.

Halsizlik mide bulantısı yapar mı?
Eğer mide bulantısı ve halsizlik birlikte görülüyorsa bu bazı sorunları işaret ediyor olabilir. Mide bulantısı ve halsizlik ağır yemekler tüketmek, ağır egzersizler yapmak ya da sindirim sistemi bozuklukları gibi sebeplerden dolayı görülebilir.

Halsizlik uyku hali neye işaret eder?
Eğer halsizlik uyku hali kronikleşmişse yani sürekli olarak devam eder durumda ise kronik yorgunluk sendromuna neden olabilir. Böylece kişilerde uyku hali halszilik ve yorgunluğa bağlı olarak etkili olur.

Halsizlik için şifalı bitkiler
Muz tüketmek halsizliğe iyi gelecektir. Muz potasyum içerir ve sabahları muz tüketmek vücuda enerji sağlar. Böylece kişiler kendini daha enerjik hisseder. Içerdiği karbonhidrat ve protein miktarı ile pirinç tüketmek vücuda enerji verecek ve halsizliğe iyi gelecektir. Üzüm de aynı şekilde içinde barındırdığı mineraller ile yüksek miktarda enerji sağlayarak halsizliğe iyi gelecektir. Maydonoz tüketmek ise metabolizmayı uyarması bakımından önemlidir. Böylece vücut zinde olacaktır. Kuru kayısı tüketimi de sıcak havalarda kaybedilen su nedeni ile oluşan enerji kaybına karşı iyi gelmektedir. Kuru kayısı tüketmek enerji kaybını azaltacaktır. Çok sayıda mineral ve vitamin içeren havuç tüketimi de halsizliğe karşı faydalı olabilecek bir başka besindir. Bunun yanında, bal, sarımsak, mercimek, yeşil salata gibi besinleri tüketmek de halsizliğe karşı faydalı olacaktır.

Halsizliğe ne iyi gelir?
Vücuttaki endorfin hormonunu yükseltmek ve yüksek tutmak zinde kalmak için çok önemlidir. Oksijen ve güneş ışığı bu bakımdan önemlidir. Derin derin nefes alıp vermek de faydalı olacaktır. Kapalı alanda çalışanlar için kısa aralıklarla mola verip dışarı çıkmak gerekmektedir. Gece uyku sırasında bulunan ortamdaki oksijen oranı da çok önemlidir. Bu gibi durumlar halsizliğin geçmesinde kişiye yardım edecektir.

Halsizlik tedavisi

Geceleri iyi bir uyku çok önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan miktarda uyku uyumak gerekir. Hazır gıdalardan, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden ve bol yağlı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Sağlıklı beslenmek halsizliğe karşı çok önemlidir. Bol bol su tüketmek, gün içinde zinde hissettirecektir. Bunun yanında spor yapmak, hareket etmek de çok önemlidir. Zihinsel ve bedensel egzersizler yapmak vücudur rahatlatacaktır. Zihinsel egzersizler için meditasyon ya da yoga yapmak iyi gelecektir. Çok uzun saatler çalışmaktan kaçınılması gerekir. Sürekli strese sürükleyen durumlardan uzak durmak gerekir. Stresi azaltmak da çok önemlidir. Iş yerinde stres altında iseniz iş değiştirebilir ya da tatile çıkabilirsiniz. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmak gerekmektedir. Tüm bunların yanında uzman bir doktora danışılmalı ve gerekirse vitamin hapları alınmalıdır.

Yorum yapın