Kas Yırtılması Belirtileri

Ahmet

Halk arasında kas yırtılması olarak adlandırılan sorun, kas liflerinin fazla zorlanmış olması ile ve liflerin gerileme göstermesi ile sakatlanma yaşanır. Bu durumda kas yırtılması olarak bilinir. Kas yırtılması daha fazla zorlanır ise daha ileri durumlarda damar kopmalarına kadar ilerleyebilir. Kas yırtılmalarında genellikle çok aşırı derecede fiziksel bir baskı ya da zorlama gerektiren aktiviteler yapılmasından kaynaklandığı görülür. Böyle bir durum dışında da kas yırtılması yaşanabilir. Bile burkulması, dış basınçlarda kas yırtılmasına neden olabilir. Yapılacak olan sporlarda yetersiz ısınma hareketleri yapmak, düzensiz spor yapmak ya da ağır sporlara yer vererek esneme ve germe hareketleri yetersiz kalır ise bu sorun kaçınılmazdır. Kas yırtılan bölgede ağrı ve şişme yaşanır

Kas Yırtılması Nedir?
Aşırı zorlanan liflerin arasında yırtılmalar meydana gelir. Bu durumda kas yırtılmasıdır. Kas genellikle fazla ağır hareketler yapmak, yanlış sporlar yapmak ya da kasları ısıtmadan spora başlamak gibi nedenlere bağlı olarak zarar görmesine neden olabiliriz. Bir spora başlanırken ilk günlerde hafif seyirde devam etmeli ve kademeli olarak zorlanmalara başlanmalıdır. Birden spora yüklenmek alışkın olmayan kasları yorar ve zarar verir. Kas yırtılmaları, hamal, sporcu ya da işçilerde çok fazla rastlanan bir sorundur. Vücut gelişimi üzerine spor yapan kişilerde de oldukça sık rastlanılır. Bunun tek bir sebebi vardır o da ısınma hareketlerinin ya yapılmaması ya da yetersiz yapılmasıdır. Kaslar soğuk durumdayken yırtılmaya daha da meyillidir.

Kas Yırtılması Belirtileri
Özellikle sporlardan sonra hissedilen ağrılar muhtemelen kas ağrılarıdır. Ya kaslar zarar görmüştür ya da yırtılmıştır. Kasların şişmesi, renginin solması ya da morluklar, kaslarda kramp yaşanması, kas gücünde azalma ya da kas işlevinin ortadan kalkması belirtilerin başında gelir. Bunun dışında yapılan aktivite esnasında patlamayı andıran bir ses gelmiş ise kas yırtılmasının en belirgin belirtisi olabilir. Kas yırtılmasında kasın normal yapısı bozularak kendisini salar. Kasın bulunduğu derinin altında boşluklar ve çöküklükler yaşanır.

Kas Yırtılması Nasıl Geçer?
Kas yırtılmasının tedavi edilmesi için bir süre istirahat etmek gerekir. Soğuk kompres yapılması da kasların iyileşmesini hızlandırır.

Kas Yırtılmasına Ne İyi Gelir? Ahmet Maranki Tavsiyeleri
Kas yırtılması yaşayan hasta yapacağı aktiviteyi durdurmalı, dokuyu zorlamamalı, masaj yapmamalı, soğuk kompres uygulamalı ve bandaj gibi nesneler ile bölgeyi sarmalıdır.

Kolda Kas Yırtılması Egzersizleri
Kas ağrılarının azalması için anti-enflamatuar ilaç türünün kullanılması gerekir. Dinlenmek önemlidir ve bölge rahat bırakılmalıdır. Bölgeye buz uygulamakta oldukça yararlıdır. Zarar gören kaslar dinlenmeli ve ağrıya neden olacak zorlanmalardan uzak durulmalıdır. Saatte bir kez kasın zarar gördüğü bölgeye buz kompresi uygulanması gerekmektedir. Hafif sarılmış şekilde bandaj ile sargı yapılabilir.

Omuzda Kas Yırtılması Fiziksel Tedavi Yöntemleri
Kas yırtılması sonrasında ağrıyı ortadan kaldırmak tedavinin ilk amacını oluşturur. Hasta öncelikle istirahate çekilmelidir. Fizikterapi gibi tedavi yöntemlerine de başvurmalıdır. Daha sonra bölgeye soğuk ya da sıcak kompres yapılmalıdır ve ağrının azalması sağlanmalıdır. Soğuk kan akışını yavaşlatarak bölgenin morarıp şişmesini engellerken, sıcak kompres bölgenin ağrısını azaltmaya yarar. Fizik tedavi yöntemi de 2 aya yakın sürmektedir. Diğer bir omuz için uygulanabilecek yöntem omzu bantlamadır. Amaç Omuz ve çevresinde ki bölgede gerginlik sağlamaktır. Bu nedenle bantlama yapılır. Travmadan korunur ve gerginlik sayesinde kaslar kuvvetlenir.

Kas Yırtılmasından Bitkisel Tedavi Yöntemleri
İki yemek kaşığı kadar aynısefa otu bir litre kadar suyun ve alkol içine koyulur. Güneş alan bir yerde 14 gün boyunca bekletilir. Bu süreç tamamlandıktan sonra bölgeye kompres şeklinde sıvı uygulanır. Bir diğer yöntem ise emici olan bir bez ya da havlu sıcak süte batırılır. Bu süre batırılmış bez bölgeye uygulanır. Soğuduktan sonra işlem bir daha yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra bir bardak suyun içine granürlü sabun ve saf alkol karıştırılır. Elde edilmiş olan bu karışım da bir bez yardımı bölgeye uygulanır. Bezde ki tortu bölgeye yayılana kadar uygulanır.

Kas Yırtılması Tedavisi
Kas yırtılmasının tedavisinde kanamaya ve ağrıya karşılık ilk tedavi uygulanır. Bu tedavi için kasın yırtılmasından itibaren 3 gün kadar buz tedavisi uygulanır. Buz tedavisi günde sabah öğle ve akşam olarak üç kez yarım saat aralıklar ile uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi hem ağrıyı azaltacak, hem kanama oluşmuş ise durmasını sağlayacak hem de bölgenin şişmesine engel olacaktır. Ağrı ortadan kalktıktan sonra gerekli egzersizler ve fizik tedavi süreci başlatılabilir. Bu uygulamalar kasın yeniden güçlenmesini saplayacak en önemli aktivitelerdir. Ağrı kesici ilaç türleri ise kısa sürede ağrıların yok olmasını sağlayacaktır. Kas uçlarında ki yırtılmasının büyüklüğüne göre tedavi uzar ya da kısalır. Eğer ki bu yırtık geniş ise cerrahi müdahale ile dikilmesi söz konusu olabilir. Kas yırtılmaları küçük boyutlarda çok önemli yırtıklar değil ise 1 aydan kısa sürede iyileşmiş olur. Fakat daha büyük ve geniş yırtıklar oluşmuş ise 1,2 – 2 aya kadar iyileşme zor olabilir.

Yorum yapın