Pnömoni Belirtileri

Ahmet

Pnömoni Nedir ?
Pnömoni, halk arasındaki diğer ismi zatürre olan akciğer hastalığıdır. Akciğer zarında meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan pnömoni, halen ülkemizde ve tüm dünyada ölümcül hastalıkların başında gelmektedir. Pnömoni, son derece bulaşıcı bir hastalık olup, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde çok sık görülür. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin başında, çocuklar, bebekler, herhangi bir ağır hastalık geçiren kişiler ve sağlık kuruluşlarında çok sık bulunan insanlar gelmektedir.

Pnömoni, yapısı ve oluşumu nedeniyle ağız yoluyla, deri yoluyla, eşya vasıtasıyla ve gözle görülmeyen virüs, mantar veya parazitlerle bulaşmaktadır. Pnömoninin önüne geçmek bu açıdan zordur. Yine de alınabilecek bir takım önlemler ile engellemek mümkün olmaktadır.

Pnömoni belirtileri, bulaşma ve oluşma nedenine göre kişiler arasında çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat bazı belli başlı belirtileri mevcuttur. Bunların başında sürekli öksürük, balgam çıkarma, göğüs kısmında ağırlık hissi, sebepsiz kilo kaybı ve yüksek dereceli ateş gelmektedir. Bu belirtilerin bir veya bir kaçı aynı anda görüldüğü takdirde, pnömoniden şüphelenilmelidir.

Pnömoni Belirtileri
Pnömoninin bilinen bir çok belirtisi mevcuttur. Bu belirtiler, akciğerde meydana gelen iltihap sonrasında ortaya çıkmaktadırlar. Bu yüzden belirtilerin büyük kısmı akciğerlerle ilgili belirtilerdir. Belli başlı bu belirtiler şu şekildedir:

  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı
  • Sürekli baş dönmesi ve halsizlik
  • Yorgunluk ve bitkinlik hissi
  • Boğaz ağrısı ve şiddetli ateş
  • Hızlı bir şekilde solunum yapma ya da solunum yapmada güçlük
  • Göğüste ağrı hissi veya ağırlaşma hissi
  • Kusma
  • Geçmek bilmeyen öksürük ve balgam
  • Tıp dilinde siyanoz adı verilen, dokuların oksijensiz kalmasına bağlı olarak oluşan kısmi morlukların görülmesi olayıdır.

Gibi belirtiler, pnömoninin belirtileri arasında yer almaktadır.

Pnömoni Bulaşıcı Mıdır ?
Pnömoni akcciğerlerde meydana gelen iltihap olduğu için, bu iltihabı oluşturan virüsler, bakteriler ve parazitler, nefes yoluyla bulaşa bilmektedirler. Bu da hastalıktan korunmayı güçleştirmektedir. Türkiye’de ve dünyada halen ölümcül hastalıkların başında yer alan pnömoni, bu hastalığı taşıyan insanlardan, kirli ortamlardan, kirli ya da kontamine olmuş yiyeceklerden insanlara geçmektedir.

Pnömoni’den Nasıl Korunulur ?
Pnömoni’den korunmanın başında aşı gelmektedir. Araştırmalara göre pnömoni için aşı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı yüzde 10’un altındadır. Bir diğer yöntemlerin başında sigaradan uzak durulması, sigara içilen ortamlardan gerektiğince kaçınılması, alkol tüketiminin sınırlandırılması, pnömoni taşıyan kişilerin bulunduğu hastane ya da herhangi bir sağlık kuruluşundan uzak durulması gibi önlemler, pnömoniden korunma yöntemlerinin en başında gelmektedir.

Pnömoni Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Pnömoni tedavisinde kullanılan ilaçların en başında antibiyotikler gelmektedir. Bu antibiyotikler kendi yapılarında yer alan bir takım maddeler sayesinde akciğerde meydana gelmiş olan iltihabı ortadan kaldırmaktadırlar. Bu ilaçların isimleri ve etken maddeleri, uzman doktorlar tarafından pnömoni hastalarının reçetelerine yazılmaktadırlar.

Daha ileri seviyelerdeki pnömoni hastaları oksijen tedavisine ve oksijen desteğine ihtiyaç duyabilmektedirler. Bu durumlarda genellikle hastalar uzman doktorların ve personelin desteğine muhtaçtırlar. Bu yüzden üst düzey bir sağlık kuruluşunda yoğun bakımda tutulurlar.

Pnömoni İçin Şifalı Bitkiler
Pnömoni için bir takım şifalı bitkiler mevcuttur. Bu şifalı bitkiler çoğunlukla da antibiyotik tedavisinin cevap vermediği durumlarda kullanılır. Buna ek olarak, bilindiği üzere bitkilerin bazı durumlarda alerjen etkileri söz konusu olabilmektedir. Pnömoni hastalarının, bu şifalı bitkileri kullanmadan önce böyle bir duruma sahip olup olmadıklarından haberdar olması gerekmektedir.

Bu şifalı bitkilerin başında; sirke, incir, zeytinyağı, menekşe çayı, limon suyu, ıhlamur çayı, papatya çayı, hardal tohumu,  kırlangıç otu gibi her aktarda bulunabilen bitkisel ürünler gelmektedir.

Pnömoni Tanı ve Tetkikler
Pnömoni bilindiği üzere akciğerlerde meydana gelen iltihap nedeniyle oluşmaktadır. Bu durum akciğerlerde gerekli ve yeterli medikal görüntülemeler sayesinde çok kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Bu tanı ve teşhis yöntemlerinin başında, Manyetik Rezonans(MRI), göğüs tomografisi ve EKG gelmektedir. Bu görüntüleme tetkikleri, pnömoniyi doğrudan ortaya koymaktadır.

Bir diğer tanı ve tetkik yönteminin başında, balgam testi gelmektedir. Pnömoni olmasından şüphelenilen kişiden alınan balgam örneği, laboratuvar şartlarında detaylı olarak incelenir. Daha sonra balgam kültürü üzerinde bir takım tetkikler uygulanarak, pnömoninin varlığı tespit edilir. Bir diğer tanı yöntemi ise akciğer biyopsisidir. Akciğer biyopsisi yöntemi, hastalığın akciğer dokularına hangi oranda yayıldığını ortaya koyması açısından sürekli uygulanan tıbbi bir yöntemdir.

Pnömoni Tedavisi
Pnömoni tedavisinde kullanılan bir çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerin en başında, akciğerlerdeki iltihabı ortadan kaldırmak için başvurulan antibiyotik tedavisi gelmektedir. Antibiyotik tedavisinin yanında çoğunlukla, ateş düşürücü ilaçlar da kullanılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, durumu ağır olan hastalar hastaneye yatırılabilir ve solunum desteği ile tedavi altına alınabilirler.

Pnömoni her ne kadar ciddi ve ölümcül bir hastalık olsa da, tedavisi de aynı oranda basit ve sonuç odaklıdır. Fakat unutulmamalıdır ki, zamanında müdahale edilmeyen pnömoninin ölüm oranı yüzde 20’lere ulaşmaktadır. Bu yüzden pnömoni olduğundan şüphelenen kişiler, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

Yorum yapın