Kemik Hastalıkları Belirtileri

Ahmet

Kemik Hastalıkları
Kemiklerde gelen aşınma, kırılma, zayıflama veya erime gibi bir çok deformasyon durumunun tıp dilinde bazı isimleri vardır. Meydana gelen bu kemikle alakalı hastalıklar, kadın veya erkek demeden bir çok insanda oluşabilir. Kemik hastalıklarının oluşmasındaki temel sebeplerin başında, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler gelmektedir.

Genetik bir takım hastalıklar sonucu kemiklerde deformasyon meydana gelir. Bu deformasyon türlerinin en başında kemik erimesi, kemik eğriliği veya kemik tümörleri gibi durumlar yer alır. Bunların anlaşılması her hastalıkta olduğu gibi zaman alabilir. Eğer bu hastalıklar doğuştan değil de sonradan oluştuğu takdirde bir çok belirtiye ve ağrıya sebep olur. Kişi bu ağrılara sonucunda uzman doktorlara başvurarak, hastalığının detaylı teşhis edilmesini kolaylaştırabilir.

Kemik hastalıkları bir çok formda ortaya çıkabilmektedir. Bu kemik hastalıklarının bir çok sebebi mevcuttur. Bu sebeplerin başında genetik hikaye olabileceği gibi, kemiğin yapısında bulunması gereken bir takım elementlerin ve vitaminlerin eksikliği de, bu kemik hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu vitaminlerin başında, D vitamini, C vitamini, demir ve kalsiyum gelmektedir. Bu vitaminlerin eksikliğine bağlı olarak görülen bir çok kemik hastalığı mevcuttur.

Kemik Hastalıkları Belirtileri
Kemik hastalıkları diye halk arasında bilinen bir çok hastalık mevcuttur. Fakat bunları genelleştirip, gözlemlenen belirtileri yazdığımız takdirde bir çok sonuç elde ederiz. Bilinen kemik hastalıklarının belirtileri aşağıda yer almaktadır:

  • Kemiklerde ve eklem yerlerinde şiddetli ağrılar.
  • Kemiklerin hacminde gözle görülen azalma.
  • Kemiklerin yüzeyinde gözle görülen kızarıklıklar ve morluklar
  • Efor halindeyken kemiklerden sürekli çıtırdama sesi gelmesi
  • Gözle görülen eğrilikler, deformasyonlar ve düzgün olmayan formda ortaya çıkan bazı yapılar
  • Bazı kemik hastalıklarında kanama meydana gelmesi
  • Bazı kemik hastalıklarında kemiklerin bazı yerlerinde kırılma ya da kendiliğinden yerinden çıkma meydana gelmesi
  • Çoğu kemik hastalıklarında kemiklerin normal şeklinin bozulması ve düzgün olmayan bazı yapılara bürünmesi

Gibi genelleştirilen belirtileri mevcuttur. Bunlara ek olarak, kemiklerinde herhangi bir anormallik gözlemleyen hastaların, ek yakın sağlık kuruluşuna başvurması tavsiye edilmektedir.

Kemik Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar ?
Halk arasında en büyük sorun teşkil eden sorulardan birisi de “hastanede hangi hastalıkların hangi bölüm tarafından tedavi edileceği” sorusudur. Kemik hastalıkları için de mevcut olan bu sorunun cevabı, ortopedi’dir. Ortopedi, vücudun eklem, kemik veya hareketli kısımları ile ilgilenen bir branştır. Bazı durumlarda kalp damar cerrahisi de kemik hastalıklarına müdahil olabilmektedir. Fakat bu durumun da tespitini yapan ana branş ortopedidir.

Kemik Hastalıkları Nelerdir ?
Mevcut olarak bilinen bir çok kemik hastalıkları mevcuttur. Bu hastalıkların hepsi aşağıda maddeler halinde verilmştir.

  • Osteoporoz: halk arasında kemik erimesi olarak da bilinir. Kemiklerdeki yoğunlukların azalmasının sonucunda meydana gelir. Kemik erimesinin sonucu, kemik yoğunluklarının azalması olduğundan dolayı, kemiklerde kırılma, kamburluk, bel fıtığı gibi çok ciddi kemik sorunlarına yol açabilmektedir.
  • Raşitizm: Bu hastalık da genellikle 20 yaşına kadar olan çocuklarda ortaya çıkabilen bir kemik hastalığıdır. Aşırı derecede hızlı olarak büyüyen çocukların, raşitizme yakalanma oranı daha fazladır. Raşitizmde genellikle gözlenen durumlar: çarpık ayaklar ve bacaklar, öne doğru çıkıntılı göğüs ve kendi başına ayakta durmakta zorlanan bir vücut gözlenir. Bu durumlar raşitizmden ötürü meydana gelmektedir.
  • Romatoid Artrid: Bu hastalık genellikle vücudun bağ dokusunda mevcut olan kasların ve eklemlerin iltihaplanması ile oluşur. En çok ellerde ve ayaklarda etkileri görülür. Romatoid artrid’e bağlı olarak kemiklerdeki ve eklemlerdeki bağ dokuların yoğunluğu azalır. Buna mütakip ellerde ve ayaklarda şekil değiştirmeler ortaya çıkar.
  • Kemik İltihapları: Kemiklerde ortaya çıkan iltihaplar, eklem yerlerinde belli başlı sıkıntılara yol açabilirler. Bu durumla çok sık karşılaşılsa da diğer kemik hastalıkları gibi kronik ya da kalıcı durumlara sebep olmamaktadırlar.
  • Kemiklerde Romatizma: Romatizma, tedavisi ve neden dolayı oluştuğu tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlık türüdür. Kemiklerin ve kas dokularının, ortamdak nem’e bağlı olarak ağrıması olarak bilinir.
  • Kemiklerde yer alan tümör çeşitleri
  • Paget Hastalığı: İltihaplı kemik hastalığı olarak da bilinen paget hastalığı, çok nadir de olsa karşılaşılan bir hastalıktır.

Kemik Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir ?
Kemik hastalıklarındaki tedavi çeşitleri çoğunda ortaktır. Bunların başında D vitamini takviyesi, kalsiyum takviyesi ve demir takviyesi gelmektedir. Bunun sebebi ise, kemiklerde meydana gelen hastalıkların hemen hemen hepsinin kemiklerdeki yoğunluğu gün geçtikçe azaltmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için, kemiklerde yer alan mineral ve vitaminlerin dışarıdan takviye edilmesi sonucunda hastalıkların etkileri ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Çoğu kemik hastalığı dışarıdan takviye methodu ile tedavi edilir. Eğer dışarıdan tedavi yöntemi işe yaramazsa tıbbi takviyeler uygulanır. Eğer kemik hastalıkları belli evreleri geçmiş ve bazı sınırlara dayanmış ise, bu durum çoğunlukla cerrahi yöntemin uygulanmasını gerektirir. Cerrahi yöntemde yapılan işlem, kemiklerin, eklemlerin ve bazı kas dokusunda meydana gelen deformasyonların iyileştirilmesidir. Bu sayede kişi kemik hastalığının etkisinden korunmuş olur.

Kemik Hastalığının Risk Faktörleri
Kemik hastalıklarının risk faktörleri çoğu zaman ailevi ve genetik yatkınlığa bağlıdır. Genetik olarak ailesinde herhangi bir kemik hastalığı bulunan insanlar, 50 yaşını geçtikleri takdirde düzenli olarak kontrole gitmeleri gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi gençken ortaya çıkmayan anormal durumlar, kemik hastalıklarında da yaşlanınca ortaya çıkmaktadırlar.

Yorum yapın